V době krizí byste měli dbát, více než kdy jindy, aby vaše investice, teď konkrétně máme na mysli investici do televizoru, byla smysluplná a s co nejlepší kombinací cena/výkon. Takovou podle nás představují televizory LCD s obrazovkami QLED, tedy s jiným druhem tekutých krystalů než jaký používají běžné LCD, byť podsvícené diodami LED. QLED, mimo jiné, vede k vyšší barevné věrnosti a představuje vrchol (zřejmě konečný) technologie obrazovek s tekutými krystaly. Tedy LCD…

Proč jsme tento přehled omezili jak úhlopříčkou tak cenou? To kvůli úvodním slovům, která podle nás nyní platí více, než jindy. Slova jako „smysluplná“, „cena/výkon“, „s co nejlepší výbavou“ nebo přímo s „co nejlepší obrazovkou LCD“ se nutně musí drát na jazyk každému, kdo ví co chce a navíc ví i to, že se v nejlevnější kategorii (šetříme) vždy vybírá nejhůře i když dnes to platí i u hodně drahých přijímačů. Svět i trh se nám mění doslova před očima!

V cenové relaci do 15.000 Kč a v daném úhlopříčkovém rozmezí 127 (50″) – 140 cm (55″) pochopitelně nepořídíte nic zázračného. Ale jednak nám začíná období slevových akcí (letos hodně brzo…), jednak všichni výrobci, a i prodejci, doufají, že letošní poslední měsíce je alespoň trochu zahojí. Rok 2023 byl v tomto ohledu hodně tristní a máme tu další smutné prvenství a něco, co nepamatujeme.

Obrazovky typu LCD (QLED) různí výrobci pojmenovávají různě. Tady používáme označení Samsungu, který poté co s QLED přišel založil, v roce 2017, spolu s dalšími výrobci (Hisense a TCL) uskupení zvané „QLED Alliance“. Dnes tyto obrazovky najdete i u dalších výrobců, a to i malých a menších.

Situace na domácím trhu s LCD (QLED)

Tímto přehledem stavu českého trhu chceme poukázat hned na několik věcí. Omezení úhlopříčky v kombinaci s danou cenou vyústilo ve vyřazení řady masových výrobců, včetně dlouholeté tržní jedničky, Samsungu (zastoupen jednou TV). Ten navíc se systémem LCD (QLED) začal a postavil si na něm slušný marketing, protože i tohle mu opravdu jde! Pokud se podíváte do tabulky, která je ke stažení v závěru článku uvidíte, že v centru dění nakonec zůstávají menší značky a z těch masových jsou v podstatě zastoupeni jen dva čínští výrobci: Hisense a TCL.

Při nákupu vám pak většina obchodníků pro LCD QLED, správnější je LCD (QLED), protože jde o podmnožinu LCD, nabídne pro tento typ obrazovky filtr, takže vše uvidíte na jeden zátah. Tedy spíše vše, co daný obchodník nabízí, protože ani v tomto segmentu nikdo nenabízí všechno.

Při přípravě tabulky jsme prošli nejen oficiální weby výrobců, ale také hlavní e-obchody, jako například Alza, CZC, Kasa, Mall, či Okay. Výsledkem je tedy sdružená nabídka, která je ale dnes – v době slevových akcí – hodně živá a pokud tedy uvidíte něco, co se vám zamlouvá a je opravdu QLED (doporučujeme ověřit, chyb v parametrech je dnes více než kdy dříve), dlouho se nerozmýšlejte.

Pro údaje v tabulce dáváme, jak je u nás zvykem, přednost oficiálním webovým stránkám produktu, před údaji prodejců.

Nejlevnější jsou v našem přehledu přijímače těsně pod 9.000 Kč, jako například Hisense 50E7KQ či Hyundai QLX 50840 GSMART. Drtivá většina nabídky v tabulce pak využívá operační systém Android TV, dnes spíše Google TV (na klasický Android TV vyšších verzí postupně přichází, formou aktualizace, prostředí Google TV), máme tu ale také výborný a rychlý linuxový o. s. Vidaa od Hisense a v jednom kousku také spolehlivý a kvalitní Tizen od Samsungu. No a pokud toužíte právě po této značce, mějte na paměti, že některé přijímače v daném úhlopříčkovém rozmezí jsou momentálně zlevňovány někam k 16, 17.000 Kč a i když pro účely tohoto přehledu z hlediska stanoveného cenového stropu nevyhovují, mohou být i tak zajímavé. Jako například Samsung QE55Q70CAT (2023), který stál přes 20.000 Kč a nyní ho lze pořídit kolem 16.000 Kč.

Nakonec se nám v tabulce urodilo asi 35 televizorů, což je v tomto šetřivém období nabídka více než slušná.

Z tiskové zprávy k uvedení „QLED Alliance“ v roce 2017.

Jak číst tabulku

Úvodem si řekněme, že jsme u žádného televizoru nenarazili na síťový vypínač, tedy takový, který televizor skutečně oddělí od napájení 230 V a i tohle se při návrhu nového energetické štítku, resp. koncepce, naprosto podcenilo. Pamatujte také, že se rozumně nedala ověřit verze HDMI, takže pokud trváte na 2.1 a nějakém konkrétním počtu, nezapomeňte s to před koupí ověřit. Problémy byly kupodivu i při zjišťování verze Wi-Fi a jestliže k televizoru nemáte dotažen ethernetový kabel, dbejte minimálně na to, aby váš vybraný televizor pracoval i na méně zarušené frekvenci 5 GHz. A ideálně uměl Wi-Fi 4.

První položka „cena“ je zřejmá, takže pojďme k „operačnímu systému“, kterým je, jak bylo řečeno, převážně Android TV/Google TV. Tam, kde se u Android TV podařilo zjistit verzi, je v tomto bodě uvedena, u Google TV ji výrobce, tedy Google, neuvádí.

„Úhlopříčka; rozlišení; podsvícení, HDR“ – zde jde pouze o dvě úhlopříčky, 127 cm (50″) a 140 cm (55″), a jedno jediné rozlišení Ultra HD (4K), které z prostorových důvodů zkracujeme na 4K. Podsvícení je prakticky vždy plošné, tedy Direct LED, někde se ho ale nepodařilo zjistit, nebo ověřit. Při těchto velikostech je už ovšem záhodno na něj myslet, pokud je navíc regulovatelné v jednotlivých zónách, tzv. lokální stmívání (zhášení, tlumení, apod.) je to vždy výhodou. (K HDR se dostaneme záhy…)

Bod „tuner; zesilovač“ byl obohacen o nejvyšší audio formáty, které ten který přístroj zvládá. Samozřejmě pokud umí typicky Dolby Atmos, umí i například nižší Dolby Digital. Bohužel výkon zesilovače byl nejčastěji udáván jen jako hudební, obecně srovnatelný výkon v RMS prakticky chyběl.

„Energ. třída SDR, HDR“ – tímto bodem je míněna spotřeba z nového energetického štítku při přehrávání běžného obsahu (SDR) a obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (co to je). Druhy, resp. standardy HDR, které ten který televizor zvládá pak najdete uvedeny u úhlopříčky.

Bod „vstupy/výstupy (výběr)“ by měl většinou zahrnovat všechna výrobcem uváděná rozhraní, někdy se je ale nedařilo dohledat, nebo byly údaje rozporuplné. Pokud byly k dispozici jejich verze, najdete je zde. U HDMI jsme na ně ovšem museli rezignovat kvůli neprůkaznosti údajů. Typicky šlo o verzi 2.1. Z prostorových důvodů nezmiňujeme mechaniku PCMCIA (CI+) pro přístupovou kartu, konektor pro napojení na Ethernet (LAN) uvádíme jen jako RJ-45. Vysvětlení verze Wi-Fi (jestliže je zmíněna) pak najdete v samostatném článku na digirevue.

„Rozměry (švh); hmotnost“ – zde si dovolujeme upozornit na někdy nedohledané nebo neprůkazné údaje a je s podivem, že se ani takto základní věci někdy nedají zjistit či rozlišit. Například byly uváděny dvě či dokonce tři sady dat bez popisku zda jde o rozměry balení, rozměr přijímače s podstavcem či bez, jindy v nich byly evidentní chyby.

V „poznámce“ pak najdete obvyklé doplňující údaje (umělá inteligence UI/AI, tedy obrazový procesor s „umělou inteligencí“) a také upozornění na to, že se např. verzi BT (Bluetooth) nepodařilo dohledat. Verzí HbbTV se už nezabýváme, všechny televizory by už měly používat poslední velkou novinku, tedy HbbTV 2.0, resp. některou ze subverzí.

V našem rozmezí úhlopříček jeden z nejlevnějších televizorů na trhu, Hyundai QLX 50840 GSMART s úhlopříčkou 127 cm (50″). Zaplatíte za něj i 8.990 Kč. Foto: Hyundai

Přehled televizorů s obrazovkou LCD (QLED) do 15.000 Kč, úhlopříčky 127-140 cm, listopad 2023

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve středu 8. 11. 2023. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém televizoru vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Tabulka s parametry ke stažení (PDF): tabulka – přehled LCD QLED, 127-140 cm, do 15.000 Kč