Letošní rok bude první v historii Českých Radiokomunikací (CRA), kdy tržby z aktivit mimo Broadcasting předčí tržby ze zajišťování distribuce rozhlasového a televizního vysílání. Na úterním setkání s novináři to řekl generální ředitel CRA Miloš Mastník.

Broadcasting byl dlouhá léta hlavní doménou CRA, letos však tržby ze zajišťování rozhlasového a televizního vysílání klesnou zhruba na 49 procent celkových výnosů firmy. Lehce nadpoloviční podíl tržeb představuje poskytování služeb v cloudu, pronájem kapacity v datových centrech, telco a infrastruktura, Internet věcí a streaming videa, audia a OOT. CRA například zajišťují pro všechny velké komerční televize v Česku infrastrukturu pro provozování jejich streamovacích služeb a hybridního vysílání (HbbTV) známého jako červené tlačítko. Výrazně také posilují v oblasti datových center, přičemž připravují výstavbu vůbec největšího datového centra v České republice v Praze na Zbraslavi.

Významné je také provozování sítě Internetu věcí LoRaWAN, na kterou je u CRA napojeno téměř 50 tisíc chytrých čidel pro odečet a analýzu spotřeby energií a vody. Přes infrastrukturu CRA jde také významná část provozu českého internetu. „Ve špičce generujeme polovinu trafficu českého internetu,“ uvedl na úterním setkání s novináři Marcel Procházka, ředitel právní a regulatorní sekce CRA. Rekord padl 30. října, kdy se v jednom okamžiku přes CRA přenášelo 1,2 Tbps. CRA poskytují svou infrastrukturu v oblasti OTT služeb například televizním skupinám Prima, Nova nebo vydavatelství Mafra a Economia.

Štítky