Historie se opakuje: České Radiokomunikace (CRA) kupují operátora pražské metropolitní televizní sítě 4, která vysílá na kanále 46. V minulosti takto odkoupily operátora multiplexu 3, dnešního multiplexu 23, který v Praze také využíval kanál 46 a nynější vysílače Regionální sítě 4.

O chystaném obchodu informovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která na svém posledním zasedání v letošním roce schválila plánovaný převod podílů společností Mediapoli Group (33,5 procenta) a Pavla Frombergera (66,5 procenta) ve firmě Prague Digital TV, která je operátorem Regionální sítě 4, na CRA. Multiplex využívá tři pražské vysílače na Strahově, Ládví a Zeleném Pruhu a aktuálně má jediného klienta, metropolitní televizi Praha TV. V minulosti Regionální síti 4 využíval provozovatel satelitní služby Skylink pro šíření svojí placené programové nabídky v DVB-T2 zahrnující i programy skupin Nova a Prima v HD rozlišení.

Regionální síť 4 (Prague Digital TV)

Pokus Skylinku o průnik do DVB-T2 s placenou televizní službou ale nevyšel a po dvou letech tuto aktivitu ukončil. Od té doby se Regionální síť 4 marně pokoušela sehnat další klienty. Jde o jeden z mála terestrických regionálních multiplexů, který přešel na modernější vysílání standard DVB-T2 (právě kvůli placené službě Skylinku, která zahrnovala několik programů v HD kvalitě). Za operátorem sítě, společností Prague Digital TV, původně stál ostravský podnikatel Leoš Pohl, který v minulosti provozoval prostřednictvím společnosti Czech Digital Group (CDG) i celoplošný televizní multiplex 3. Ten si spravoval původně jen tři vlastní pražské vysílače a další lokality si pronajímal od CRA.

CDG však měla problém získat dostatek klientů pro multiplex 3 a nashromáždily se jí pohledávky za využívání vysílačů CRA, až nakonec CDG byla odprodaná právě CRA. Nyní tato společnost patří do skupiny CRA a provozuje celoplošný multiplex DVB-T2 s programy skupiny Nova, Barrandov a dalšími programy. Patří jí také další pražská Regionální síť 12, která šíří ve standardu DVB-T programy Óčko Expres, Óčko Black a Noe+. CRA patří také Regionální síť 8 s pokrytím řady krajských měst, jež šíří stejný obsah jako Regionální síť 12, a také celoplošný multiplex 22 s programy skupiny Prima, Óčko a Retro Music TV. Technicky zajišťuje také provoz celoplošného veřejnoprávního multiplexu 21 České televize.