Sešla se nám řada oznámení o novinkách naplánovaných pro on-line video služby (VoD) nejen na druhou polovinu prosince, ale i na počátek roku 2024 (to to letí…).

Na nejdůležitější období roku si nejrůznější streamovací služby připravily řadu hitovek, které vám nyní shrnujeme i s termíny jejich premiér.

Zajímavý počin uskutečnilo Disney+, které má u seriálu Echo nabídnout všechny díly najednou. À propos žádná ze streamovacích služeb nechce oficiálně oznámit, jaký to má vliv na sledovanost a oficiálně se čísla nedozvíte ani třeba v případě dabovaných vs. nedabované pořadů, apod. Občas se sice něco na téma sledovanost vydá, ale to jsou drobky, které mohou konkrétní videoslužbě prospět.

A co se na nás řítí?

Od 14. prosince 2023: druhá část poslední řady seriálu Koruna

Závěrečná část šesté řady seriálu, který získal celou řadu ocenění, byla vytvořena a natočena ve Velké Británii a na Netflixu má být ke zhlédnutí od tohoto čtvrtka.

Streamovací služba o něm hovoří jako o „…fiktivní dramatizaci inspirované skutečnými událostmi…“, která vypráví příběh královny Alžběty II.

V závěrečných dílech (5 až 10) se princ William po ztrátě své matky snaží znovu najít své místo na prestižní Etonské škole. Půjde ale nejen o osobní smutek, ale také o monarchii, která si nutně musí udržet veřejnou podporu. A rovněž o sňatek Charlese a Camilly…

Scénář napsal Peter Morgan, královnu Alžbětu II. hraje Imelda Staunton, prince Charlese Dominic West a princeznu Dianu Elizabeth Debicki.

 

Od 15. prosince 2023: Indiana Jones a nástroj osudu

Závěrečný film epické ságy „Indiana Jones“ bude v Česku ke zhlédnutí exkluzivně na Disney+. Ve stejnou dobu se má také objevit dokumentární film „Věční hrdinové: Indiana Jones a Harrison Ford“ mapující vznik legendárního filmového dobrodruha.

Lucas film tak s Harrisonem Fordem a Phoebe Waller-Bridge v hlavních rolích nabídne na Disney+ snímek uvedený do českých kin 29. června 2023. Ten celosvětově vydělal 380 mil. USD a vedle zmiňovaných hvězd v něm například uvidíte i Antonia Banderase, John Rhys-Davies a Shaunette René Wilson. Režie byla pod taktovkou Jamese Mangolda, scénář napsali Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, David Koepp a James Mangold podle postav vytvořených Georgem Lucasem a Philipem Kaufmanem. Mimochodem výkonnými producenty jsou Steven Spielberg a George Lucas, hudbu složil – opět – John Williams.

Výše zmiňovaný dokument má zkoumat „Harrisona Forda a jeho vývoj v zábavním průmyslu“, a to od první role. Tím nejzajímavějším ale nejspíše bude to, že obsahuje dosud nezveřejněné záběry a rozhovory s Fordem, Spielbergem, Lucasem a řadou dalších.

 

Od 15. prosince 2023: Barbie (přídomek si připojte…)

Snímek společnosti Warner Bros. Pictures bude na HBO Max uveden s českým i slovenským dabingem a sáhnout prý také budete moci po originální verzi s českými či slovenskými titulky.

Barbie měla premiéru v kinech 21. července 2023 a šlo o… „nejvýdělečnější celosvětovou premiéru ve stoleté historii studia“! Upoutávka ke snímku scénáristky a režisérky Grety Gerwig říká… „Žít v zemi Barbie znamená být dokonalou bytostí na dokonalém místě. Pokud ovšem nemáte úplnou existenciální krizi. Nebo jste Ken.“
V rolích Barbie a Kena uvidíte Margot Robbie a Ryana Goslinga, ve snímku si zahraje i držitelka Oscara, Helen Mirren.

 

Od 10. ledna 2024: seriál Echo

Novinka od Marvel Studios bude mít premiéru na Disney+ a uvedeno bude všech pět dílů najednou!

Hlavní roli má v krátkém seriálu (nikdo nemluví o minisérii, takže pokračování…) Maya Lopez, která je pronásledovaná zločineckým impériem Wilsona Fiska. Režie se ujaly Sydney Freeland a Catriona McKenzie. À propos ukázky jsou pěkně krvavé…

Od 15. ledna 2024: Temný případ: Noční krajina

Jodie Foster a Kali Reis mají vyřešit záhadné zmizení osmi lidí provozujících výzkumnou stanici v Ennisu na Aljašce. A narazí přitom i na strašidelné pravdy ležící pod věčným ledem.

Pokračování krimisérie Temný případ (odstartovala v roce 2014) režírovala a produkovala Issa López, která napsala i scénář.

Seriál bude k zhlédnutí na stanici HBO a VoD HBO Max.

 

Únor 2024: nová adaptace slavného románu Jamese Clavella, Šogún

V desetidílné minisérii zatím bez konkrétního termínu, která má jít exkluzivně na Disney+, hrají Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis a Anna Sawai.

Děj se odehrává v Japonsku roku 1600 na počátku občanské války, která zemi poznamenala na celé století. Toranaga bojuje o život poté, co se proti němu sjednotí jeho nepřátelé a mezitím je u rybářské vesnice nalezena ztroskotalá loď z Evropy ze které se, mimo jiné, zachrání její britský kormidelník John Blackthorne. A protože ví o věcech, které by Toranagovi mohli pomoci zvrátit rovnováhu moci, ocitá se najednou ve středu zájmu. Zároveň ale má i svůj vlastní zájem: poškodit vliv jeho nepřátel, jezuitských kněží a portugalských obchodníků.

Seriál byl vyroben společností FX Productions, producentem je Hiroyuki Sanada.

Poznámka: Pro toho, kdo četl předlohu a také viděl původní minisérii s Richardem Chamberlainem, je zádrhel ještě před zhlédnutím tohoto „remaku“ zřejmý – herec v hlavní roli. Uvidíme, jak to dopadne, resp. jak bude nový Šogún přijat. À propos je dobře, že je uváděn pod tímto názvem a ne jako „Zajatec japonských ostrovů…“

 

Foto v úvodu: HBO Max