Máme za sebou překotný rok 2023. Pro vysílací služby to platí dvojnásob. Zároveň to byl rok, který přinesl jistoty jak terestrické digitální televizi, tak digitálnímu rozhlasu: pásmo UHF zůstane televiznímu vysílání a konečně začala aukce kmitočtů pro sítě DAB+.

Ono se do nezdá, ale těch důležitých změn letos proběhlo opravdu hodně. V únoru vystřídal Hanu Továrkovou v čele Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert. Tomu se po letech podařilo spustit aukci kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím. V březnu vyhrál konkurz na generálního ředitele České tiskové kanceláře Jaroslav Kábele a v červnu vzešel z tendru na generálního ředitele České televize vítězně Jan Souček. Vláda připravila novelu zákona o koncesionářských poplatcích, která mění definici poplatníka a zavádí platby i za sledování televize a poslouchání rozhlasu přes internet (boj v Parlamentu o tuto novelu se ještě čeká).

Parlamentem prošla změna způsobu volby členů „malých“ mediálních rad. Třetinu členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu tak nově volí Senát, zbytek Poslanecká sněmovna. První výběr senátorů proběhl už v závěru letošního roku. Na český trh vstoupila globální streamovací služba SkyShowtime a Prima spustila svoji službu prima+. A tak by se dalo pokračovat dál. Zkrátka byl to rok plný událostí, takže bylo stále o čem psát. A ne jinak tomu bude i v roce následujícím. Rok 2024 otevře cestu komerčním rádiím do digitálního vysílání (tedy toho celoplošného), dojde je změnám v regionálních televizních sítích i startu nových televizních programů v DVB-T2.

Hned zkraje roku nás čekají tradiční velké akce jako CES, kde se představí novinky z oblasti domácí elektroniky pro rok 2024. A my je budeme postupně testovat a recenzovat, jak jste na to zvyklí. Také se vydáme do historie a navštívíme staré vysílače a popovídáme si s pamětníky. Prostě se s námi nebudete nudit a proto vám přejeme úspěšná start do roku 2024 a těšíme se na společně strávený čas v tomto novém roce!

Vaše redakce