UVNITŘ GALERIE – Přenést kompletní interiér Sixtinské kaple z Vatikánu do prostor speciálního stanu vedle Národního stadionu ve Varšavě se podařilo díky 39 nejmodernějším projektorům a 39 speciálním objektivům Panasonic.

Firma jejich prostřednictvím vykreslila vnitřní prostory Sixtinské kaple tak, jak vypadají ve skutečnosti. Unikátní projekce je součástí výstavy „Sixtinská kaple. Dědictví“, která je veřejnosti přístupná od 18. listopadu a vznikla ve spolupráci s Vatikánským muzeem, vydavatelstvím Manuscriptum a společností Scripta Maneant.

Během devadesátiminutové mimořádné projekce se návštěvníci mohou plně ponořit do Sixtinské kaple a prohlédnout si každý, byť sebemenší detail. Výstava „Sixtinská kaple. Dědictví“ zavede návštěvníky nejen do vzdálených koutů Vatikánu, ale poskytne jim také jedinečný multismyslový vzdělávací zážitek. „Jde nepochybně o průkopnickou záležitost, protože kaple ještě nikdy nebyla takto prezentována mimo zdi Vatikánu. Výstava je tedy určena i těm, jimž se dosud nepoštěstilo do Sixtinské kaple vstoupit. Nebo těm, kteří ji už navštívili, ale patnáctiminutová prohlídka se jim zdála být nedostatečná,“ říká Bartłomiej Feluś, původce a organizátor výstavy.

Následovat bude Krakov a Gdaňsk

Výstavní plocha o rozloze téměř 2000 m² je doslova arénou nejnovějších technologií Panasonic. Projektory PT-REZ10LBEJ a PT-REZ12LBEJ doplněné objektivy ET-C1W300 a ET-C1U100 oživují obrazy nejen na stěnách, ale i na složitě zdobeném stropu, což přispívá k ještě větší realističnosti. Klíčovým prvkem pro přenesení zážitku z reálné Sixtinské kaple na výstavu ve Varšavě je jednočipová zoomová čočka projektoru Panasonic ET-C1W300 DLP. Díky působivému rozsahu ohniskových vzdáleností od 9,9 mm do 12,3 mm umožňuje tento objektiv přesně přizpůsobit obraz individuálním preferencím a požadavkům. Jeho všestranné parametry, jako je poměr stran promítaného obrazu od 16:10 do 4:3, umožňuje flexibilní přizpůsobení různým formátům a prostorům a zároveň zajišťuje bezkonkurenční kvalitu obrazu.

Pokročilá technologie projektoru Panasonic PT-REZ10 v podobě 0,8palcového čipu DLP™ (poměr stran 16:10) a 2 304 000 pixely (rozlišení 1920 x 1200) zaručují hlubokou kvalitu obrazu. Unikátní laserový diodový světelný zdroj přispívá nejen k dosažení neuvěřitelného kontrastu, ale také eliminuje potřebu údržby. Pokročilé jednočipové projektory DLP™ 4K PT-REQ12 dosahující jasu 12 000 lm2 a rozlišení 4K (3840 x 2400) poskytují velkolepé vizuální zážitky a revoluční úroveň produkce.

Původcem a organizátorem výstavy „Sixtinská kaple. Dědictví“ je nakladatelství Manuscriptum specializující se na repliky nejvýznamnějších svazků, rukopisů a prvotisků. Výkonným producentem projektu byla LIVE Event Agency. Po Varšavě se příští rok výstava přesune do dalších polských měst Krakova a Gdaňsku. Následovat budou i další evropské metropole a nelze vyloučit, že putovní výstava zavítá i do České republiky.