Nabídku placených televizních služeb v Česku, ale i celoplošného terestrického vysílání DVB-T2, brzy obohatí program Warner TV od společnosti Warner Bros. Discovery. Její dceřiná firma HBO Europe požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o vydání tří vysílacích licencí.

Warner TV chce podle žádostí využít k šíření signálu terestrické vysílače, satelit a zvláštní přenosové systémy (internet). Naopak nežádá o licenci pro kabelové vysílání, kde je ale může objevit jako převzatý program na základě registrace, o níž si požádá konkrétní kabelová společnost. Pro český televizní trh nepůjde o úplnou novinku, Warner TV totiž už v tuzemsku vysílala, byť ne pod současným názvem. Jde totiž o přímého pokračovatele kanálu TNT (Turner Network Television), respektive TCM (Turner Classic Movie), který v minulosti šířila například největší kabelová společnost UPC Česká republika (nyní integrovaná do služby Vodafone TV). Tyto programy nabízely starší klasické americké filmy a seriály.

Původně Warner TV vysílala pouze v Latinské Americe, kde odstartovala v roce 1995. Od roku 2010 je pod tímto názvem dostupná i v Asii. Od roku 2017 vysílá Warner TV ve Francii, kde nahradila původní program Syfy. Po roce 2020 pak Warner Bros. Discovery postupně přejmenovávala svůj televizní kanál TNT působící na mnoha evropských trzích na Warner TV. V roce 2021 se tak stalo v Německu, Polsku a Rumunsku, v roce 2022 v Itálii a letos v květnu ve Španělsku. Ve většině zemí tento program vysílá zakódovaný a je součástí nabídek placených televizních služeb, ale například v Itálii je volně šířený v terestrických sítích. Žádost o licenci pro terestrické vysílání v Česku naznačuje, že u nás by mohlo jít o stejný model jako v Itálii.

Obsadí programovou pozici Test-5 v multiplexu 23?

Programově se Warner TV zaměřuje na vysílání starších a dobře známých amerických filmů a seriálů z produkce Warner Bros. Například polská verze Warner TV aktuálně vysílá seriály Gilmorova děvčata, JAG – námořní vyšetřovací služba, Alf, Mistři hazardu, Nebe s.r.o., Courage the Cowardly Dog, Dexter a další. Italská Warner TV nabízí například seriál Nikita, Smallville, Lovci duchů, Hranice nemožného a další. S plánovaným startem Warner TV na českém trhu může souviset nedávné přidání programové pozice Test-5 do celoplošného multiplexu 23, který provozuje společnost Czech Digital Group, dceřiná firma Českých Radiokomunikací. Nového klienta avizovala na začátek příštího roku také agentura Atmedia, která zastupuje tematické televizní kanály při prodeji reklamních formátů.

Multiplex 23 aktuálně obsahuje ještě dvě předpřipravené programové pozice. Test-1 má obsadit teleshoppingový kanál Hit TV, který tento týden získal vysílací licenci od RRTV, a Test-4 je určený pro nový sportovní kanál Sporty TV, který bude provozovat společnost Perinvest Group ve spolupráci s mediálním domem A11 (původně se tato nová televize měla jmenovat A11 Sport nebo Arena TV).