UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Operátoři dvou terestrických televizních sítí, společnosti Digital Broadcasting a Fiera Touch, oznámili spuštění nových vysílačů a dokrývačů. Vylepšení pokrytí se dočkal celoplošný multiplex 24 a Regionální síť 11.

Už na sklonku loňského roku spustil Digital Broadcasting slabý dokrývač v Jablonci nad Jizerou. Jde opravdu o velmi lokální záležitost, dokrývač vysílá výkonem pouhého jednoho Wattu a pokrývá pouze Jablonec nad Jizerou s místními částmi Malá Rokytnice, Končiny, Blansko a Buřany. Město se nachází v podhůří Krkonoš mezi Harrachovem a Jilemnicí. Dokrývač se nachází na vrcholku kopce Na Kamenci v nadmořské výšce 688 metrů poblíž horní stanice lyžařského vleku. Televizním divákům v Jablonci nad Jizerou se tak rozšířila programová nabídka o stanice Nova Action, Nova Fun, Nova Gold, Nova Lady, Joj family, Paramount Network, CS Mystery, Relax, Rebel, ABC TV, Šláger Originál, Šláger Muzika a Televize přes anténu. Všechny tyto programy naladí na kanálu 43.

Pokrytí multiplexu 24 z lokality Jablonec nad Jizerou – Na Kamenci na kanálu 43 (Zdroj: Digital Broadcasting)

Digital Broadcasting vyřešil stínění vysílače Radhoštěm

V pondělí pak Digital Broadcasting zahájil vysílání dalšího dokrývače multiplexu 24 pro Hustisko-Solanec u Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Jde o podobně velké město jako Jablonec nad Jizerou, dokrývač má ale výrazně vyšší výkon než v Jablonci – 0,5 kW – a dvousměrovou anténu. Operátor vysílá z vrchu Poskla v nadmořské výšce 576 metrů a pokrývá i obec Vigantice a Prostřední Bečvu. Multiplex 24 nebyl v této části údolí Rožnovské Bečvy dostupný, protože signál z hlavního vysílače na Velkém Javorníku stíní Radhošť. Blízký Rožnov pod Radhoštěm tak ještě přijímá signál z Velkého Javorníku, ale obce východně od něj už tuto síť nenaladily, čímž operátor přicházel o poměrně dost potenciálních diváků. Nejde ale o jediné místo jižně od Beskyd, které nebylo pokryté multiplexem 24.

Pokrytí multiplexu 24 z lokality Hutisko-Solanec – Poskla na kanálu 42 (Zdroj: Digital Broadcasting)

Digital Broadcasting tak patrně čeká spouštění dalších dokrývačů, které budou kopírovat celoplošné sítě provozované Českými Radiokomunikacemi. V daném regionu jde například o Velké Karlovice, Huslenky a Nový Hrozenkov. Záleží však na zájmu klientů sítě, především pak skupiny Nova, která prostřednictvím multiplexu 24 šíří terestricky všechny své volně vysílané tematické kanály kromě Novy Cinema. Ta je společně s hlavním kanálem Novy součástí multiplexu 23 provozovaného společností Czech Digital Group, dceřiné firmy Českých Radiokomunikací. Hlavní kanál Novy pak vysílá v obou konkurenčních celoplošných multiplexech. Digital Broadcasting usiloval i o získání Novy Cinema, čímž by se stal výhradním distributorem signálu skupiny Nova.

Detail pokrytí multiplexu 24 z lokality Hutisko-Solanec – Poskla na kanálu 42 (Zdroj: Digital Broadcasting)

Multiplex 24 čeká další dokrývání, v Teplicích vysílá iVodárenství.cz

Po spuštění dvou nových dokrývačů využívá multiplex 24 celkem 87 vysílačů a dokrývačů, přičemž v některých případech (Velký Javorník, Hodonín) vysílá z jedné věže dvěma vysílači na dvě různé strany. „Multiplex 24 si v současné době, při pokrytí 97,6 % obyvatel republiky, může nyní naladit více jak 10 miliónů televizních diváků v České republice,“ informoval Martin Roztočil, ředitel pro vnější vztahy společnosti Digital Broadasting. Operátor zároveň aktualizoval celostátní mapu pokrytí se zakreslením všech vysílacích lokalit, z níž vyplývá, že multiplex 24 má ještě hluchá místa v Jeseníkách, na hranici s Rakouskem u Slavonic nebo v jižní části Příbramska. Ideální není pokrytí této sítě ani v severní části Jihomoravského kraje a na severovýchodní Vysočině.

Pokrytí Regionální sítě z lokality Teplice – vodojem na kanálu 27 (Zdroj: Fiera Touch)

Nebyl to však pouze Digital Broadcasting, kdo tento týden spustil nové vysílače DVB-T2. Novou lokalitu zprovoznila i společnost Fiera Touch pro svoji Regionální síť 11, v níž šíří vodárenskou televizní stanici iVodárenství.cz. „Dnes jsme po testovacím provozu spustili naplno další vysílač RS 11 – tentokrát v Teplicích. Vysílá na 27. kanálu a signálem DVB-T2 pokrývá více než 300 tisíc obyvatel severu Čech. Naladit si tak můžete televizi o vodě iVodárenství.cz v dalších lokalitách a brzy přidáme i další programové překvapení,“ oznámil v pondělí prostřednictvím sociální sítě LinkedIn majitel Fiera Touch Pavel Hájek. Výkon dokrývače je 316 Wattů. Stejná společnost nedávno vydražila kmitočty pro několik regionálních sítí pro digitální rozhlas DAB+.