Svůj dosud nejudržitelnější model LCD projektoru představila společnost Panasonic Connect Europe na veletrhu ISE 2024 v Barceloně. Jde o řadu MZ882 určenou pro firemní zákazníky a instituce.

LCD projektor Panasonic MZ882 dosahuje jasu 8 200 lm a je tedy vhodný pro projekce i v prostorách s denním světlem, jako jsou učebny nebo zasedací místnosti. Výrobce oznámil, že tento model představuje milník v úsilí společnosti o snížení uhlíkové stopy svých produktů, poprvé totiž obsahuje recyklované pryskyřice v hlavní projektorové jednotce a další recyklovatelné komponenty. Panasonic rovněž snížil množství obalů a souvisejícího příslušenství, čímž snížil množství odpadu.

„Jedná se o další důležitý krok na naší cestě k tomu, aby všechny produkty Panasonic byly co nejudržitelnější,“ uvedl Hartmut Kulessa, evropský marketingový manažer pro vizuální systémová řešení ve společnosti Panasonic Connect Europe. „Přechodem na tento flexibilní projektor mohou organizace snížit spotřebu energie, odpad a uhlíkovou stopu v souladu se svými cíli udržitelného rozvoje,“ dodal. Vylepšeným optickým enginem zvyšuje tento model jas oproti předchozí řadě projektorů M7880 až o 8,7 procenta zvýšením účinnosti lm/W.

Podporuje formát 21:9, je tichý a má až šest objektivů

Řada MZ882 zavádí inteligentní funkci automatického zapnutí, která spustí projekci po detekci signálu a minimalizuje nepřetržitý provoz projektoru během prezentací. Aby se omezil odpad, lze ECO filtr umýt a znovu použít dvakrát, přičemž údržba světelného zdroje a filtru se doporučuje po 20 000 hodinách. Optimálně vyvážené barvy a jas vytváří ostrý a jasný obraz v dobře osvětlených prostorech, a realistickému zobrazení obsahu pomáhá dynamický kontrast s vysokým kontrastním poměrem 3 000 000:1 a ovládáním modulace světelného zdroje podle scény.

Procesor Detail Clarity Processor 4 analyzuje obrazový signál v každé scéně a Daylight View Basic měří okolní osvětlení a provádí korekce v reálném čase, aby zlepšil vnímání jasu a optimalizoval spotřebu energie. U aplikací pro více obrazovek projektor podporuje funkce Shutter Sync a Contrast Sync a je kompatibilní se softwarem Panasonic Geometry Manager Pro. Tichý provoz s hlučností 27 dB snižuje rušivé vlivy a udržuje účastníky soustředěné na prezentaci. Projektor MZ882 podporuje širokoúhlý formát 21:9 a umožňuje tak zobrazovat dokumenty vedle sebe.

Nová funkce detekce polohy projektoru minimalizuje dobu instalace a snižuje počet personálu zapojeného do procesu instalace, což přispívá k efektivnějšímu pracovnímu postupu šetrnějšímu ke zdrojům. Výběr ze šesti volitelných objektivů, včetně objektivu ELU20 se zoomem s ultrakrátkou projekční vzdáleností, podporuje široký rozsah motorového posunu objektivu pro bezproblémové přizpůsobení projekce jakémukoli prostoru. Projektory nové řady MZ882 od Panasonicu budou k dispozici od druhého čtvrtletí 2024.