Příležitost jako nikdy předtím. Právě tu měl DCU v posledních pár letech, konkrétně od doby, kdy v MCU skončila Infinity Saga a společně s odchodem oblíbených herců odešla také řada věrných fanoušků. Studio Warner Bros. mělo k dispozici filmové a seriálové hvězdy (Henry Cavill, Gal Gadot, Jason Mamoa, Margot Robbie…), statisíce stran oblíbených DC komiksů a milovníky superhrdinských snímky, připravené najít si nový zdroj zábavy.

Místo vytvoření propojeného universa s celovečerními filmy, které vám vyrazí dech, se ale studio smířilo s průměrnými snímky, které by u diváků obstály možná před 10 lety. A které v závěru dopadly hůře než nová fáze MCU. Ať už je to způsobené špatným vedením, scénáristy nebo celkovým chaosem ve studiu, je jasné, že nový Aquaman uzavírá veškeré pokusy  DCU ohledně propojení jednotlivých hrdinů na obrazovce.

Tisícileté zlo? Toho se zbavíme za 5 minut

Aquaman 2: Lost Kingdom se v kině promítá od závěru minulého roku a odehrává se několik let po událostech prvního dílu. Arthur je ženatý za Meru se kterou mají syna a snaží se být dobrým otcem i vladařem Atlantidy. Zatímco Arthur ale vyměňoval pleny, jeho dávný nepřítel vymýšlel způsoby, jak jej jednou pro vždy zničit. Při tom ale odemkl pradávné zlo, na nějž nebude sám stačit ani vládce moří.

Příběh nabízí poměrně dost akce, i nějaké to napětí. Rozhodně mu pomáhá zapojení Arthurova bratra Orba do děje, který je tak více dynamický. Navíc, kdo by nemiloval vykoupení záporné postavy? Co ale filmu naopak ubližuje jsou zbytečně dlouhé nepotřebné scény, které vedou k tomu, že bratři dorazí do Ztraceného království pět minut před koncem. A tak je tisícileté zlo, které klidně mohlo figurovat jako ústřední problém dalšího filmu, zničeno jako mávnutím kouzelného proutku. Že nikoho nenapadlo jej zničit už před lety?

Nálož svalů Momoi i kyselý výraz Heard

Po herecké stránce nese na svých svalech snímek především Jason Momoa. Bez něj by film jen stěží dosahoval takového hodnocení. Momoa je zkrátka zábavný a z postavy Aquamana udělal charakter, na který se vyplatí koukat a který vás zabaví. Možná i právě proto, že do něj dal velký kus sebe, a tak máte chvílemi jako diváci pocit, že se spíše díváte na Jasona než na Aquamana.

Hodně fanoušků spekulovalo nad tím, v jaké míře a zda vůbec se na plátně objeví herečka Amber Heard, které se v posledních letech stala známou především díky soudu se svým exmanželem Johnym Deppem, který nakonec prohrála.

DCU se ale i v těchto ohledech dopouští chyb, které si Marvel nedovolí, a nechává na plátně vystupovat odsouzené herce, kteří se dopustili násilí (krom Amber Heard také například Ezra Miller). Možná i z těchto důvodů nemají filmy takový úspěch, jaký by mohly mít.

Svět, který neurazí, ani nenadchne

Oproti prvnímu snímku nám druhý Aquaman nenabízí natolik propracovaný, barevný podmořský svět. Stejně tak si příliš neužijeme přítomnost obyvatelů Atlantidy a dalších částí moře. Poutavý je rozhodně pohled na změněnou krajinu okolo vulkánu, kde můžeme vidět přerostlé květiny či zvířata. Skutečnému zážitku bohužel ubírá nepříliš kvalitní CGI, které kazí i vzhled závěrečného záporáka.

Co mě osobně mrzí, je také nepříliš povedený playlist. Správně vybraná hudba k superhrdinským filmům už jaksi patří, zde se ale autoři s ničím zajímavým nevytasili.

Aquaman 2: Ztracené království tak zůstává oddychovou, dobrodružnou podívanou, kterou uvidíme znova pravděpodobně až za pár let, v pátek večer na Nova Cinema. DC Extended Universe se tak tímto snímkem, který fungoval jako poslední v rámci dané série, uzavírá. A ačkoliv jsem po velice slušném prvním dílu čekala od filmu více, je nutné závěrem dodat, že se stále jedná o jeden z lepších DC filmů.

HODNOCENÍ REDACE: 65%