Zítra začne v americkém Las Vegas nejdůležitější světový veletrh věnující se spotřební elektronice v tom nejširším smyslu slova. Podívejme se, co je zatím známo o novinkách. Drtivá většina informací pochází z veletržních zdrojů, na jiné ale bylo do zítřka uvaleno embargo. Takže co zatím víme?

Město uprostřed pouště (polopouště) není sice už takovým hitem jako v devadesátých letech, ale stále má co nabídnout. Příznivcům moderních technologií rozhodně! Každoročně se tu v lednu koná Consumer Electronics Show představující výkvět těch nejpokročilejších technologií, včetně ukázek prototypů a budoucích vizí. Tím samozřejmě „protřelé Vegas“ láká návštěvníky z celé planety, protože už ani hazard není to, co býval a nějak se tu živit musí.

 

Za chvíli začíná CES 2024 Veletrh má letos našlápnuto na rekord

Na co se těšit

Než se začtete, dovolujeme si upozornit, že se u níže uvedených produktů mohou lišit americká a evropská, potažmo česká označení. Oficiálních domácích tiskových zpráv je navíc zatím pomálu.

Hisense, dvojka ve výrobě televizorů na veletrhu představuje, citujeme, „novou generaci zobrazovací technologie, která má být budoucností značky Hisense“. To, co je známo, nebo lze zveřejnit, najdete níže u veletržních ocenění.

Společnost LG Display oznámila, že úspěšně dokončila vývoj herního displeje typu OLED s úhlopříčkou 69 cm (27″), rozlišením 2.560 x 1.440 bodů, odezvou 0,03 ms a frekvencí 480 Hz. Výrobce na veletrhu model doplní na kompletní řadu s 31,5″ (80 cm, 3.840 x 2.160 bodů), 34″ (86 cm, 21:9), 39″ (99 cm, 21:9) a 45palci (114 cm).

Digirevue: LG má problémy s přehříváním televizorů. A možná nejen v Koreji

LG Electronics představí novou řadu zvukových lišt pro televizory. Jde například o modely S70TY, SG10TY a S95TR (15 kanálů, 810 W) s Dolby Atmos i DTS:X, poslední dvě jsou s TV propojitelné i bezdrátově. Všechny pak využívají uživatelské rozhraní Wow.

Novinkou pro rok 2024 je také režim AI Room Calibration a k vidění bude i všesměrový přenosný reprosystém LG XBoom 360, který má kompaktní rozměry, výdrž baterie 20 hodin a krytí IP55 (co je to). Co se týče nových televizorů, na stránkách LG Electronics se objevily informace o řadách vybavených obrazovkou ve firemní mluvě označovanou jako QNED (LCD). Ty mají být vybaveny obrazovým procesorem α8 AI, který má mít, v porovnání se svým předchůdcem, 1,3x vyšší výkon umělé inteligence (UI/AI), 2,3x má být vyšší grafický výkon a zpracování má být rychlejší 1,6x, což jsou – papírově vzato – opravdu pozoruhodná zlepšení.

Řada LG LCD QNED 2024 má mít úhlopříčky od 109 cm (43″), přes 127 (50″) a 165 cm (65″), až po 218 (86″), resp. 249 cm, tedy 98″.

LG také oznámilo, že program „webOS Re:New“ přinese nejnovější aktualizaci pro televizory značky s obrazovkami QNED Mini LED 8K (řada QNED95/99) z roku 2022, dále pro OLED z roku 2022, pro LG OLED Flex a také LG OLED Objet Collection Posé. Výrobce rovněž prohlásil, citujeme, že „Tato aktualizace bude v budoucnu rozšířena na více televizorů LG po celém světě…“

Vedle toho společnost představí nové služby pro „chytré“ televizory LG, včetně spolupráce s firmou Udemy, což je on-line tržiště zaměřené na vzdělávání. LG tak má získat přístup k více než 200.000 kurzů (přes 3.000 předmětů) ve více než 75jazycích.

Sharp hodlá představit, v rámci své vize Smart Living, miniaturní nositelná zařízení na monitorování životních funkcí. Ústředním bodem bude technologie CE-LLM (Communication Edge-LLM) s umělou inteligencí. Značka rovněž uvede televizory s obrazovkami LCD (QLED) a podsvícením Mini LED označované jako Sharp Aquos XLED.

TCL Electronics ukáže své portfolio v 15produktových kategoriích, včetně televizorů s firemními obrazovkami QD-Mini LED. Poprvé má také odhalit jeden z nejrozměrnějších přijímačů tohoto typu vůbec, uvede i nová zařízení s displejem s unikátní firemní technologií NXTpaper (více například zde) a na CES 2024 mají být i brýle RayNeo AR s plnobarevným průhledovým 3D displejem s prvky umělé inteligence.

VESA Certified AdaptiveSync Dual Mode (VESA – Video Electronics Standards Association) je určen pro displeje schopné vyšší obnovovací frekvence při provozu v režimu nižšího než maximálního rozlišení. Jinak řečeno pro displeje s proměnnou obnovovací frekvencí. Zveřejněná aktualizace dovoluje certifikovat produkty ve dvou různých sadách rozlišení a obnovovací frekvence, například 4K/144 Hz a 1.080p/280 Hz.

Informace o dalších výrobcích z jiných oblastí naleznete na digirevue.cz. Dozvíte se například o domovní zahrádce na velkou zeleninu Rise Roma nebo o myši určené levákům i pravákům, Targo ErgoFlip.

 

Veletržní ocenění pro rok 2024

Ta mají, v rámci jednotlivých kategorií, tradičně dvě úrovně: „Honoree“ (oceněný… výrobek) a vrcholové „Best of Innovation“ (Nejlepší z inovací). Produkt musel být poprvé ke koupi po 1. dubnu 2023 nebo se alespoň předpokládá, že bude na trhu k dispozici do 1. dubna 2024.

V rámci ocenění vybíráme pouze ty výrobky, které zapadají do náplně Televizního webu, celkově jich jsou ale desítky…

BluOS 4.0 – ocenění Honoree – zvuková technologie typu multi-room, tedy pro více místností, která umožní spravovat veškerou hudbu a streamovat ji do libovolného stereo systému nebo kompatibilních reproduktorů, ať už z mobilu, tabletu nebo počítače.

 

Bose QuietComfort Ultra Headphones (12.490 Kč) – ocenění Best of Innovation – mušle přes uši míří i do rušného prostředí, úroveň potlačení okolí lze nastavit. Existuje i verze přímo do uší. Více v samostatném článku na digirevue.cz.

 

Hisense 110UX s více než 40.000 zónami a úhlopříčkou 279 cm (110 palců). Foto: Hisense

Hisense 110UX – Honoree – obrazovka LCD (QLED) s podsvícením Mini LED a úhlopříčkou 279 cm pracuje s více než 40.000 samostatně řiditelnými zónami ve kterých lze podsvícení upravit nezávisle. Maximální jas dosahuje až 10.000 cd/m2 a výrobce se také chlubí velmi nízkou odrazivosti okolního světla 1,28 %. Barevný gamut podle BT.2020 je 95 % a Hisense hovoří o budoucnosti obrazovek…

 

Audiofilský NAD M66. Ovládání přes dotykový displej dorazilo i na naprostý audio vrchol. Foto: NAD

NAD M66 (146.990 Kč) – Best of Innovation – předzesilovač kompatibilní s BluOS kombinující audiofilský převodník DAC s hudebním streamerem typu multi-room. Určen k výkonovému zesilovači NAD M23.

Pimax Crystal VR Headset with Glass Aspheric Lenses – Honoree – náhlavní souprava pro VR se skleněnými asférickými čočkami. Panely LCD (QLED), podsvícení Mini LED s lokálním stmíváním, rozlišení 2.880 x 2.880 bodů na oko (přirozené, nepřeváděné a při 120Hz).