Televizníweb.cz po delší době přikročil k aktualizaci databáze map pokrytí terestrických sítí pro digitální televizi a rozhlas. Úpravami prošly zejména regionální sítě DVB-T/-T2 a sítě pro digitální rozhlas DAB+, které vysílají na základě individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů (nikoli tedy budou sítě vydražené v nedávné aukci Českého telekomunikačního úřadu).

U televizní Regionální sítě 4, kterou i s jejím provozovatelem Prague Digital TV na sklonku loňského roku převzaly České Radiokomunikace (CRA), jsme aktualizovali mapy pokrytí, které odpovídají vypnutí vysílačů Zelený Pruh a Novodvorská. Naopak přibyl základní vysílač Praha – město ze Žižkova a dočasně zůstává v provozu také vysílač Ládví. Tomu odpovídají i upravené údaje v tabulce zprovozněných vysílačů a jejich parametrů. Nechybí ani podrobná mapa pokrytí ze žižkovského vysílače. U televizní Regionální sítě 7 provozované společností Progress Digital jsme odstranili většinu vysílačů, z nichž síť od loňského listopadu nevysílá. Naopak si ponechala pouze vysílače v Praze a Brně, jejichž mapy pokrytí jsou nově v databázi doplněné. Na obsahu sítě se zatím nic nemění, šíří pouze promo kanál TV přes anténu.

U televizních Regionálních sítí 8 a 12 provozovaných CRA a jejich dceřinou společností Czech Digital Group jsme doplnili v programové nabídce druhý program křesťanské televize Noe, stanici Noe+. K největším úpravám došlo u databáze map pokrytí televizní Regionální sítě 11, již provozuje společnost Fiera touch. Jednak jsme doplnili značné množství vysílačů, k nimž operátor v posledních měsících získal individuální oprávnění pro využívání kmitočtů (ne všechny ještě byly zprovozněny), jednak také programovou nabídku, která nyní zahrnuje nejen regionální stanici i-Vysočina.cz, ale také oborovou televizi iVodárenství.cz a lokální kanál KladNo.1 TV. U jihočeské televizní Regionální sítě 14 jsme doplnili třetí vysílač v Zelenči u Tábora a jeho pokrytí, vyměnili jsme mapku celkového pokrytí multiplexu i údaje o novém vysílači v tabulce spuštěných lokalit.

Mapy pokrytí regionálních sítí DVB-T a DVB-T2

Redakce připravuje i databázi map pokrytí vydražených sítí DAB+

V databázi televizní Regionální sítě 16, která v Příbrami a Kamýku nad Vltavou šíří signál regionální TV Fonka, jsme doplnili mapu pokrytí v Kamýku nad Vltavou. V podobném duchu proběhnou ještě aktualizace map pokrytí všech čtyř celoplošných sítí DVB-T2, u nichž došlo především ke změnám v programové nabídce, ale také ke spuštění několika nových vysílačů a dokrývačů multiplexu 24. O aktualizaci těchto údajů bude Televizníweb.cz včas informovat. A jakými změnami prošly databáze map pokrytí sítí pro digitální rozhlas DAB+? U zatím jediné celoplošné veřejnoprávní sítě ČRo DAB+ jsme doplnili větší počet vysílačů a dokrývačů, jimiž Český rozhlas postupně posiluje pokrytí indoor, protože síť byla původně modelovaná na příjem na venkovní anténu.

U rozhlasové regionální sítě Teleko DAB+ jsme doplnili loni spuštěný vysílač Hradec Králové – Stěžery a vyměnili i celkovou mapu pokrytí této sítě. Nechybí ani podrobná mapa pokrytí z nového vysílače. U rozhlasového multiplexu COLOR DAB+ jsme vyřadili z programové nabídky německé Schlager radio, které po Novém roce ukončilo v této síti vysílání. Zároveň Televizníweb.cz intenzivně pracuje na spuštění databáze map pokrytí 29 finálních sítí pro digitální rozhlas DAB+, které byly uděleny v aukci kmitočtů začátkem letošního ledna. Vzhledem k tomu, že tyto sítě se teprve budou budovat, půjde jen o základní přehled map pokrytých krajů, vysílacích kanálů a tabulky s lokalitami, kde budou mít tyto sítě vysílače a jejich technickými parametry.

Mapy pokrytí digitální rozhlas DAB+

Štítky