Letošní rok je ve znamení sportu. Kromě nových placených (Nova Sport 5 a 6) i volných kanálů (Sporty), které se rozjíždí u nás, přichází první bezplatná streamovací služba se zaměřením na živé sportovní přenosy, která má povzbudit diváky ke sledování největšího svátku sportu – letošních olympijských her v Paříži.

Eurovision Sport je nyní přístupné prostřednictvím webové stránky pro stolní počítače a mobilní zařízení – eurovisionsport.com – jako aplikace pro mobilní telefony a tablety se systémem Android a iOS a později v průběhu roku také prostřednictvím připojených televizorů a vybraných bezplatných streamovaných televizních kanálů s podporou reklamy (FAST).

Jaké sporty budou na platformě

Eurovision Sport bude spolupracovat se sítí členů veřejné služby Evropské rozhlasové unie (EBU) na poskytování širokého pokrytí řady olympijských sportů včetně atletiky, gymnastiky, lyžování a plavání. Bude obsahovat události od mistrovství světa po mistrovství Evropy, multisportovní události a národní mistrovství.

EBU v současnosti spravuje mediální práva pro 14 sportů jménem veřejnoprávních médií prostřednictvím dohod s 28 mezinárodními sportovními federacemi. Zpočátku bude zahrnovat nadcházející Mistrovství světa Mezinárodní biatlonové unie (7.-18. února) v Novém Městě na Moravě u nás, letošní Mistrovství světa ve vodním sportu v Dauhá (2.-18. února), a příští měsíc halové mistrovství světa v atletice v Glasgow (1. až 3. března).

Přihlášení ke službě

Jednoduše zadáme na počítači emailovou adresu a heslo. Přihlášení musíme ještě potvrdit na zadaném emailu a můžeme se začít dívat, nebo můžeme vstoupit pomocí aplikace.

Po sejmutí QR kódu se stačí do aplikace přihlásit (zdroj: eurovisionsport)

Do živého streamu jsme se dostali právě v okamžiku, kdy se našemu reprezentantovi nedařilo na první střelbě, kterou komentátor dokonce okomentoval slovy, že naděje, které Česká republika vkládala do závodu byly hned na počátku zmařeny. Komentář je ale jen v angličtině a volbu dalších jazyků v současné době streamovací platforma neumožňuje.

Zabezpečení obsahu

V době stále vzrůstajících nákladů na práva ke sportovním přenosům členské televize veřejnoprávních médií EBU již přinášejí divákům mnoho z předních světových sportovních událostí v rámci bezplatného (FTA) vysílání a tak tato nová digitální platforma poskytne ucelené pokrytí, takže diváci nikdy nebudou muset promeškat ani okamžik své oblíbené události.

EBU spolupracovala s Nagravision na vývoji a provozování platformy Eurovision Sport. Cílem je poskytovat divákům jedinečnou službu a vývoj vycházel z důkladného průzkumu trhu, aby bylo zajištěno, že splňuje potřeby fanoušků, členů, federací a sponzorů. Pozornost byla právě u sportovních přenosů věnována zejména ochraně práv a zabezpečení jakéhokoli kopírování obsahu.

Co k tomu řekli

Noel Curran, generální ředitel EBU, řekl: „Eurovision Sport mění hru pro sportovní fanoušky v celé Evropě a po celém světě“, a pokračoval: „V současné době má přístup k prémiovým sportovním kanálům pouze třetina sportovních fanoušků. Doufáme, že prostřednictvím bezplatného streamování Eurovision Sport se demokratizuje přístup k živému sportovnímu zpravodajství a pomůže rozvíjet jednotlivé sporty prostřednictvím jejich většího zviditelnění a zapojení, podpoří větší účast a zajistí, že jsme všichni ‚sjednoceni sportem‘.“.

Glen Killane, výkonný ředitel pro sport v EBU, mimo jiné řekl: „V tomto roztříštěném digitálním světě je pro sportovní fanoušky obtížné a drahé najít a získat přístup ke sportu, který milují, a pro sportovní federace přilákat nové publikum. Tato digitální platforma poskytuje řešení obou těchto problémů. Společně s našimi členy EBU zajistí, aby každá druhá naše akce byla dostupná všem zdarma v každé zemi v Evropě a na celém světě.“

Úvodní snímek: screenshot webové stránky Eurovision sport