Pokud se vám vaše „televizní dálka“ odebrala do věčných lovišť, máte v podstatě dvě možnosti: zkusit přímo od výrobce sehnat k televizoru originální ovladač, nebo si pořídit nějaký náhradní univerzální a tak říkajíc si ho naprogramovat. Je tu ale ještě třetí možnost – nechat si udělat vlastní à la originál. Dnes se zaměříme na možnost prostřední.

Věnujeme se klasickým dálkovým ovladačům (DO) a stranou necháváme speciální ovladače typu Air Mouse. Primárně tedy půjde o dálkové ovladače pro televizory, další elektronika je volitelná. Ve výsledku pak někdy může jít jen o tzv. doplňkové, zjednodušené dálkové ovladače určené pro ty, kteří u nich chtějí pouze základ, tedy „jen něco pro přepínání kanálů a řízení hlasitosti“. Právě takové najdete v přehledové tabulce, která je ke stažení v závěru článku, v části „zjednodušené dálkové ovladače“.

Vedle přímého nákupu hotového, nebo skoro hotového výrobku (posledním krokem může být, bývá, jeho naprogramování), je tu možnost nechat si de facto, ale vlastně pomalu i de iure, vyrobit originální „dálku“ k vaší TV u specializované firmy. Tohle je však téma samo o sobě a možná i téma na jindy.

Poslední možností je už zmiňované zakoupení originálního dálkového ovladače přímo od výrobce televizoru, což je věc snadná, resp. snadné je ověření, zda ho má či nemá k dispozici samozřejmě v okamžiku, kdy televizor pořizujete. Ostatně je chytré si k němu hned při jeho koupi pořídit originální náhradu i když nyní, díky správným krokům EU, směřujeme k více udržovatelným produktům, a to včetně televizorů.

À propos víte, co to je „Informační list výrobku“?

Ten si v poslední době můžete u výrobce, a konkrétního přístroje, stáhnout a v něm například vidíte nejen nejrůznější spotřebu, ale také třeba minimální garantovanou dostupnost náhradních dílů.

Ukázku pro televizor Samsung QE65Q80C z roku 2023 najdete zde (PDF) –  Samsung QE65Q80C-Info list výrobku

Programování nového dálkového ovladače s využitím toho předchozího je dnes docela častou vlastností, základní v nejnižší sféře. Podmínkou je pochopitelně funkčnost staršího modelu, a ta nebývá vždy k dispozici… (Superior Stick). Foto: Atos Elektro; foto v úvodu: Philips

Na rozdíl od našich dřívějších přehledů, které si často kladly za cíl ukázat daný segment trhu v jeho plné šíři, nebo alespoň v co největší části, tady to plně možné není. Počet výrobků je totiž značný, často se liší jen minimálně a vypisovat do tabulky desítky a desítky někdy hodně podobných univerzálních DO postrádá smysl. À propos specializovaný e-obchod dalkove-ovladace.cz hrdě tvrdí… „máme skladem více než 12.000 ovladačů“.

Nakonec jsme rozdělili dálkové ovladače pro televizory na tři skupiny a v každé se snažíme ukázat několik příkladů i když, jak je vidět, ne vždy se to podařilo.

Nicméně máme tu…

  • zjednodušené dálkové ovladače (nejlevnější, omezené, vybrané funkce),
  • klasické univerzální dálkové ovladače (někdy až přebohatá nabídka možností, často programování z PC),
  • plně programovatelné a někdy i plně upravitelné dálkové ovladače s dotykovým LCD.

Poslední skupina dnes představuje mizející segment, který dnes částečně nahrazuje aplikace v mobilu, ovšem už pro konkrétní značku výrobku. Kdysi přitom patřila na samý vrchol…

Autor si na tu dobu dobře vzpomíná. Když přišly první skutečně univerzální dálkové ovladače, zírali jsme na ně jako na…

Byly dvou druhů – plně programovatelné s pevně umístěnými fyzickými tlačítky, tedy s rozložením kláves. Existovaly také ale vysoce sofistikované, pěkně drahé a opět plně programovatelné ovladače u kterých jste si navíc mohli, na dotykové obrazovce LCD, což byla naprosto neuvěřitelná novinka, navrhnout i vlastní uspořádání tlačítek DO!

Ve své době, to byla skutečně naprostá bomba, která nebyla až tak snadno k sehnání (v případě autora šlo o přímý dovoz z USA).

Jak číst tabulku

V tomto přehledu jsou, jak je naším pravidlem, údaje vždy brány nejprve od výrobce, pokud nebyl nalezen, resp. nebyl u něj nalezen produkt, pak od prodejce, což je v tomto segmentu častější. V případě kolize údajů byla opět dána přednost výrobci a oficiální stránce produktu (Philips).

Po „ceně“ následuje položka „určen pro“ říkající na kterou skupinu výrobků ovladač míří a v našem případě jde minimálně vždy o televizor. Někdy můžete doplňující údaj ještě najít v poznámce, ale pamatujte, že pokud vyžadujete i specializovanější zařízení, například zvukovou lištu, zesilovač, receiver, apod., vždy se pečlivě ptejte, zda je daná sada kódů k dispozici, nebo zda je možné ji získat.Tady se už vyplatí jít po dražších, vyspělejších, zařízeních. A ještě drobnost: „AUX“ znamená nejrůznější přístroje, uváděno je často třeba ovládání vašeho domácího kina.

Bod „infra; RF; Bluetooth“ míří na systém přenosu povelového kódu. Bohužel se přes všechnu snahu nepodařilo najít jediný univerzální dálkový ovladač vyhovující podmínkám, který by vedle infra pracoval i s nějakou rádiovou frekvencí (u RC/UNI-TV Ready 5 Smart to nebylo jasné).

Položky „předprogramovaný; učící“ a „programovatelný přes PC“ míří na způsob, jakým do ovladače zavedete patřičné kódy. První bod hovoří o učících se ovladačích, které si ho odchytí z toho předchozího, což nutně nemusí být originální ovladač, druhý pak pro to využívá specializovaného softwaru v počítači (dostanete ho v ceně) a databází kódů kdesi na internetu. Dříve šlo v tomto případě zavedenou povelovou sadu i uložit do záložního souboru, zda to jde nyní, autor netuší, ale pokud by to bylo možné, je samozřejmě vhodné toho využít.

Alien 4v1 za 298 Kč. Foto: Atos Elektro

Položka „počet ovládaných zařízení (max.)“ hovoří o maximálním počtu zařízení pro které si naprogramujete povelové kódy a mezi kterými byste se pak měli jednoduše přepínat bez nutnosti něco dohrávat.

„Napájení“ – zde vezměte v patrnost, že velmi často nejsou baterie součástí balení, čemuž se, vzhledem k cenám, nemůžeme divit, ale je dobré být na to připraven.

V „poznámce“ pak, jako obvykle, najdete další důležité údaje, včetně například doplňku k programování ovladače. Můžete zde najít i upřesnění k zaměření ovladače.

Zajímavou věcičkou je rádiový prodlužovač dosahu infračerveného signálu dálkového ovladače integrovaný v baterii, Ufon 433 MHz (680 Kč) určený například pro ovládání televizoru umístěného ve skříňce, se zakrytou spodní částí či třeba „za rohem“. Foto: VAT Electronic

Přehled univerzálních dálkových ovladačů pro televizory, leden 2024

Poslední aktualizace proběhla ve středu 31. 1. 2024. Účelem přehledu není ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale poukázat na rámcové modely a jejich vlastnosti.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled univerzální DO_v2