Diváci ve studiu, trojice komentátorů doplněná o moderátorku, která bude sledovat situaci na sociálních sítích, studio nejen před, ale i po závodech Velké ceny, výjezdy reportážních týmů přímo do dějišť závodů formule 1 či online kamera v komentátorském stanovišti. To je jen část novinek, které chystá skupina Nova v souvislosti s přenosy závodů formule 1.

Závodům formule 1 hodlá Nova věnovat celý jeden nový lineární kanál Nova Sport 5, který odstartuje společně s Novou Sport 6 na konci února. Obě nové stanice se zaměří zejména na motoristické sporty a budou dostupné u vybraných poskytovatelů placených televizních služeb. Zatím je jisté, že oba kanály nabídne největší tuzemská IPTV služba O2TV, kterou stejně jako skupinu Nova vlastní PPF (nebude ale na Voyo, stejně jako kanály Nova Sport 3 a 4). Zařazení kanálu Nova Sport 5 se závody formule 1 potvrdil i největší tuzemský satelitní operátor Skylink. Nova připravované kanály představila na čtvrteční tiskové konferenci v Praze, které se zúčastnil i šéf skupiny CME, pod kterou televizní skupina spadá, Didier Stoessel.

Účast Stoessela nebyla náhodná, sám se totiž okolo formule 1 v minulosti angažoval, ať už jako fanoušek nebo asistent testovacího jezdce Anthonyho Davidsona ze stáje Honda. Osobně ale fandil především Ayrtonovi Sennovi, u jehož prvního vítězného závodu v Monaku v roce 1984 byl osobně. „Tehdy se dalo s lístkem dostat až do bezprostřední blízkosti garáží jednotlivých stájí. Dnes vás od nich dělí šest různých zábran. Tehdy ale bylo možné sledovat práci techniků přímo nablízko, a to ve mně vzbudilo lásku k formuli 1,“ zavzpomínal Stoessel. To, co dnes není možné zažít osobně, však Nova chce divákům zprostředkovat přes televizní kamery. Využije toho, že mezi svými komentátory bude mít i bývalého jezdce formule Josefa Krále, kterému jezdci a jejich tým sdělí víc než běžným novinářům.

Formule 1 už není výhradně mužská záležitost

Komentátorský tým volila Nova podle skladby publika formule 1. Jestliže dříve tyto závody sledovali z 85 procent muži a pouze z 15 procent ženy, nyní je podle Stossela poměr pohlaví vyrovnaný. Proto chtěl nejvyšší šéf Novy složit tým ze dvou mužů a dvou žen. Nakonec ho ale tvoří tři muži – Števo Eisele, Josef Král a Pavel Fabry – a jedna žena, bývalá členka formulového týmu Ferrari Jitka Poláková. Ta bude zprostředkovávat během přenosů divácké komentáře ze sociálních sítí a doplní komentáře tří mužských kolegů o „ženský pohled“. Ze samotných přenosů chce Nova vytěžit maximum. Z 24 závodů, které se ročně u formule 1 jezdí, si proto vybrala pětici, na kterou vyšle celý reportážní tým. Půjde o závody v Monaku, Las Vegas, Rakousku, Maďarsku a Ázerbajdžánu. Na dalších pět velkých cen pak bude televize vysílat vždy jednoho redaktora a jednoho kameramana.

Ze závodů, kde bude mít Nova větší redakční tým, zprostředkuje nejen dění ze zákulisí jednotlivých stájí, ale také atmosféru mezi českými fanoušky na místě. A k dispozici bude i živý stream z komentátorského stanoviště Novy Sport 5. Aby televize zaplnila závody formule celý jeden lineární kanál, nabídne kromě formule 1 a tréninků, kvalifikace či sprintů také přenosy závodů Formule 2 s českou účastí, Formule 3, ženskou F1 Academy či Porsche Sports Cup. V případě F1 Academy nabídne jako spolukomentátorku českou závodnici Gabrielu Jílkovou. Další nový motoristický program Nova Sport 6 se pak zaměří na závody MotoGP a superbiky.

Úvodní foto: Jan Potůček, galerie: Václav Udatný