Rok se s rokem sešel a prázdninový čas je už opět skoro za rohem. Pokud vám například odešel starý rozhlasový přijímač nebo jen tak pokukujete po něčem novém s bateriemi či akumulátorem, pak je tento článek určen právě pro vás. Na českém trhu je takovýchto přijímačů asi tak tuna : ), v našem přehledu jich ostatně také nenajdete právě málo… (skoro 70).

Jedna z nejnadupanějších částí trhu nejen s rozhlasovými přijímači je často levná, někdy i bohatě vybavená. Navíc s celou varietou přístrojů, ať už toužíte po malém kapesním „rádijku“, kvalitněji hrajícím přijímači, nebo po něčem ještě onačejším typicky s Bluetooth či vnějším zdrojem signálu přivedeného přes kabel.

Napájení v této kategorii zpravidla obstarává kombinace klasických tužkových baterií, nebo akumulátoru, s tradičním připojením na 230 V. A pokud v tomto okamžiku umí přijímač i dobíjet, s výhodou využijete i to, což platí snad vždy jen a pouze při výbavě akumulátorem.

Na cestách po Česku s rádii DAB+ Jaký je na nich příjem digitálních stanic?

Z přehledu jsme, jako obvykle, vyřadili čistě analogové přijímače, tedy pouze s příjmem VKV/FM, které se stále ještě nabízejí, což je nejen důkaz neschopnosti Ministerstva kultury, které má – paradoxně – DAB na starosti, ale i tohoto státu bránícího se digitalizaci i v této oblasti. Ostatně VKV vysílalo skvěle tak maximálně ještě v 90. letech. Později, a dnes, už je to o ničem.

V tabulce s přijímači, která je ke stažení na konci článku, a to i ve verzi s odkazy na naše testy (XLSX), najdete kolem 65 modelů z nichž přes deset je nově prodávaných.

Současná situace (vzhledem k té před rokem)

Prodej byl ukončen v případě AEG NDR 4156 DAB+, Ferguson Regent P1, Roadstar TRA-886D+, Sony XDR-P1D a také u nepříliš povedeného TechniSat TechniRadio Solar u něhož se však mluví o náhradě.

Levnější je Blow RD1 (dříve 1.150 Kč, nyní 999 Kč), Gogen CDM 390 BTDABS (z 2.199 Kč na 1.999 Kč), JVC RD-E661W-DAB (dříve 2.299 Kč, nyní 1.990 Kč), Sencor SRD 7757 (1.199 Kč, nyní 999 Kč), Soundmaster DAB112OR (z 2.199 Kč na 1.999 Kč) a také Technaxx MusicMan BT-X51, který šel z 1.450 Kč na nějakých 1.100 Kč. Méně zaplatíte rovněž za Thomson RT225DAB (nyní 1.099 Kč, dříve 1.399 Kč) či Technisat DigitRadio 1990, které se dostalo, z 2.299 Kč někam kolem 2.000 Kč, nebo lehce pod.

Významně v ceně poklesl Bigben TR24DAB, a to z 1.590 Kč na zhruba tisícovku, JVC RA-E611 (z 2.290 Kč na 1.499 Kč) a také Nedis RDDB5110, který už koupíte za nějakých 800 Kč ač před rokem stál kolem 1.389 Kč.

Naopak zdražil například Philips AZB500 (dříve 1.720 Kč, nyní 2.100 Kč) a Philips AZB600, takže byly z přehledu vyřazeny. Kolem naší vrchní hranice se tak nějak potlouká Philips TAR5505, který byl tudíž v přehledu ponechán.

Více zaplatíte i za Pure Elan DAB+ (na místo 1.190 Kč nyní asi 1.490 Kč), něco podobného potkalo Roadstar TRA-300D+ (z 830 Kč na dnes obvyklých 1.199 Kč) a nečekaně – pomalu o 100 % více – vás bude stát Silvercrest Rádio DAB+ SDR 15 z Lidlu (před rokem 399 Kč, nyní 700 Kč).

Velmi výrazně také podražil TechniSat TechniRadio 2, který šel z někdejší asi tisícovky na současných 1.660 Kč.

Jak číst tabulku

Údaje v připojené tabulce ke stažení pocházejí, jako obvykle, z webu výrobce, případně prodejce (pokud to nešlo jinak). Spolehnout se, obecně vzato, nedalo na údaje o RDS, které jsme nakonec z tabulky zcela odstranili, byť u většiny přijímačů, možná drtivé, bude. Potíž může představovat i hmotnost, protože často nebylo jasné o jakou vlastně jde (včetně baterií či akumulátoru nebo ne?). Počítejte rovněž s tím, že v případě dobíjení akumulátoru přes nějakou formu USB, nedostanete ani nabíječku, což má jasnou logiku.

„Tunery a předvolby“ – tady jde hlavně o to druhé, tedy o počet paměťových pozic pro uložení stanic. Ne, vždy se je podařilo jasně dohledat.

„Displej“ – situace je dlouhodobě stejná, což znamená nespolehlivé údaje i o něčem tak prostém, jako je druh displeje. Použitá zkratka „č. b.“ značí jakýkoli dvoubarevný displej.

„Zesilovač“ – všude se snažíme udávat výkon zesilovače v RMS, který je srovnatelný, ale bohužel není k dispozici vždy.

„Napájení; doba provozu“ – přijímače jsou nejčastěji napájeny kombinovaně, tedy přes externí zdroj (někdy v ceně, jindy ne) a nějakou formu baterie. Druhý údaj byl zkrácen z „udané doby provozu výrobcem“ a tady pozor na to, že jen někdy se udává za jakých podmínek byl provoz na baterie/akumulátor měřen.

„Vstupy/výstupy“ – jako obvykle připomínáme, že stereo nemusí jít do sluchátkového výstupu (testováno u zkoušených výrobků). Pokud trváte na přehrávání přes rozhraní USB, prověřte si to, protože je často využito jen pro napájení.

„Rozměry (švh), hmotnost“ – u hmotnosti platí, že spolehnout se dá v podstatě jen na údaj u testovaných výrobků (autor je váží…

„Poznámka“ – charakteristika přijímače a další doplňující údaje.

Zjevně nesmrtelný Technisat RDR (800 Kč). Našinec se až diví, že výrobce ještě neudělal „remake…“

Přehled přijímačů DAB/DAB+ do 2000 Kč pracujících na baterie (k 21. 3. 2024)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 21. 3. 2024. Pokud máte s nějakým nerecenzovaným (i recenzovaným) přijímačem vlastní zkušenosti, budeme rádi když nám a dalším čtenářům dáte vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik naleznete v tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB na baterky do 2000 Kč – 2024

Ke stažení (XLSX, aktivní odkazy): tabulka – DAB na baterky do 2000 Kč – 2024

Štítky