Rozdělení sítí pro terestrické digitální vysílání komerčních rádií otevřelo otázku, co se stane s multiplexy, které vysílaly ještě před aukcí kmitočtů na základě individuálních oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu.

Zatímco vydražené sítě mají jistotu dlouhodobého provozu a poměrně vysokých výkonů vysílačů, dosavadní rozhlasové multiplexy pro komerční stanice vysílají dočasně a jejich vysílače nesmí svým vyzářeným výkonem přesáhnout hranici 1 kW. Celkem takto v České republice vysílá pět sítí a všichni jejich provozovatelé zároveň uspěli v aukci kmitočtů pro finální sítě DAB+. Většinou i v těch regionech, kde vysílají už nyní, takže jim bude stačit přeladit vysílače na nové kanály a zvýšit výkon, případně upravit vyzařovací diagram na základě mezinárodní koordinace kmitočtů. Někde se ale operátorům dlouhodobé kmitočty získat nepodařilo a tam se konkrétní multiplexy odmlčí. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé sítě podrobněji.

Multiplex CRA DAB+

Síť Českých Radiokomunikací (CRA) vysílá v Praze, Ostravě a Plzni a šíří většinu velkých komerčních rádií, která zároveň využívají analogové FM vysílače této společnosti. CRA získaly v aukci kmitočtů jednu ze dvou plánovaných celoplošných sítí DAB+, tudíž ve všech třech stávajících lokalitách pouze přeladí vysílače na nové kanály. V Praze to bude z kanálu 7A na kanál 11D (to se týká hlavního žižkovského vysílače), ale na Strahově, odkud firma vysílá na kanálu 10D, může zůstat až do roku 2028. Zatím není jasné, zda tento kmitočet CRA nadále vůbec využijí. V Ostravě operátor přeladí z kanálu 7D na kanál 11D a v Plzni z kanálu 6D na kanál 11B. Jak Praha, tak Ostrava a Plzeň patří mezi priority CRA pro nejčasnější spuštění finální celoplošné sítě pro digitální vysílání komerčních rádií.

Multiplex Teleko digital

Společnost Teleko digital je v unikátním postavení, protože jako jediný účastník aukce kmitočtů nezískala vysílací síť pro Prahu. Bude se tedy nejspíš muset domluvit s jiným operátorem na pronájmu kapacity v jeho síti, ale pražský kanál 11A bude muset firma ke konci letošního roku opustit. Stejně tak Teleko přijde o pokrytí Ústeckého kraje na kanálu 6D a nejcitelnější bude asi ztráta Příbramska, kde Teleko digital sídlí a bude tam muset ukončit vysílání na kanálu 11A, a Benešovska na kanálu 8A. V dalších stávajících regionech bude přelaďovat vysílače na nové regionální sítě, které vysoutěžilo v aukci. Jako první Lysou horu na Ostravsku z kanálu 7B na kanál 10D. Následovat bude Brno se současným kanálem 8A, Olomouc na kanálu 10B, Zlín na kanálu 11C a Jihlava na kanálu 8A, které všechny nahradí velká moravská a vysočinská jednofrekvenční síť na kanálu 10D. Přeladí se také nejnovější vysílač Teleka ve Stěžerech u Hradce Králové z kanálu 5D na kanál 7C, trutnovská Černá hora rovněž z kanálu 5D na nový kanál 7C a také Liberec z kanálu 5D na nový kanál 7C.

Multiplex RTI cz

Další úspěšný dražitel celoplošné sítě DAB+ bude přelaďovat svoje stávající digitální rozhlasové vysílače v jižních a západních Čechách a také v Praze. Konkrétně v české metropoli změní současný kanál 5A (stejně jako v Příbrami a Berouně) na nový kanál 8D. Všechny ostatní nynější vysílače na kanálech 5A (Karlovy Vary), 5B (Plzeň, Klatovy, Domažlice, Třebouňský vrch), 7A (České Budějovice, Kašperské Hory) a 9C (Jáchymov) operátor postupně přeladí na kanály 9B nebo 9D. Firma má od ČTÚ na výběr, v každém kraji ale může použít jen jeden z těchto dvou kanálů, aby mohla vytvořit podmínky pro regionální odpojování zpráv a reklamy.

Multiplex COLOR DAB+

Jedním z operátorů, který trochu spláče nad výdělkem po aukci kmitočtů pro finální sítě určené digitálním rádiím, je společnost Joe Media. Podařilo se jí sice obhájit vysílání v Praze, ale nikoli ve středních Čechách. Ke konci roku tak bude muset vypnout vysílač Libosín – Špulka u Benešova na kanálu 7C. A stejný kanál 7C v Praze přeladí na nový kanál 6A. Joe Media neuspěla s žádostí k ČTÚ, aby vysílač Špulka uznal jako dokrývač hlavního pražského vysílače pro jižní okraj metropole, aby mohl pokračovat v jednofrekvenční síti s pražským vysílačem na Strahově na novém kanálu 7C. Z hlediska mezinárodní koordinace kmitočtů tomu nic nebrání, ale Joe Media zkrátka nevysoutěžila tento kmitočet pro region středních Čech. Nově však pokryje signálem Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj.

Multiplex Progress Digital

Nejmladší digitální rozhlasový multiplex společnosti Progress Digital, který vysílá z Kozmic na Benešovsku a dalšího středočeského vysílače Buchov, si bude moci zachovat obě tyto lokality. Sesterská společnost Progress Digital, firma Broadcast Services, totiž získala v aukci kmitočtů síť s pokrytím celých středních Čech. Oba vysílače se tedy pouze přeladí ze současného kanálu 5B na nový kanál 8C. K nim pak Broadcast Services postupně spustí nové DAB+ vysílače na celé Moravě, Vysočině, v Pardubickém kraji a v Praze. Z Kozmic a Buchova pak bude tento operátor pravděpodobně vysílat vyšším výkonem, než je současný 1 kW.