Mediální zastupitelství Atmedia se ve svém průzkumu tentokráte zaměřilo na on-line video služby (VoD).

On-line videotéky zažívaly v Česku v uplynulých letech boom a počet diváků pravidelně, byť někdy poměrně pomalu rostl (odkaz níže vede na stav na počátku roku 2020). Ještě více se vývoj zpomalil v loňském roce i tak ale, podle výsledků aktuálního průzkumu Atmedia index, přes mírný pokles počtu uživatelů v 2. polovině roku, celkově vzato vyšel mírný nárůst.

Průzkum: jedna domácnost z pěti v Česku má více než jednu placenou streamovací službu

„Ve druhém pololetí roku 2023 aktivně využívalo placené VoD služby celkem 2,8 milionu lidí ve věku 15-69 let, což je o více než 150.000 lidí méně než v prvním pololetí. Neznamená to však, že by trh s placenými videotékami narazil na svůj strop. V meziročním porovnání totiž naopak počet uživatelů o dvě procenta vzrostl,“ upozorňuje Pavel Müller z Atmedie.

TOP 5 platforem VoD doplňují ty, které oslovují méně než desetinu uživatelů těchto služeb, z aktuálních výsledků rovněž vyplývá, že jeden uživatel využívá v průměru dvě služby placených VoD, což je nárůst.

Podle průzkumu jsou video služby typu Netflix, HBO Max nebo Disney+ nejoblíbenější mezi lidmi ve věku 15-24 let a 25-34 let a zde je sleduje 63 %, resp. 60 % obyvatel. S přibývajícím věkem pak procento klesá a například u lidí ve věku 35-54 let je to 39 % a ve věku 55-69 let už jen 19 %.

Atmedia index také podle zaslané zprávy poukazuje na to, že více než čtyři pětiny uživatelů placených VoD je sleduje minimálně několikrát za týden, nejčastěji pak denně nebo téměř denně. Vůbec nejvíce času tím tráví skupina 25 až 34 let (téměř 60 %).