Další bývalý středovlnný rozhlasový vysílač Českých Radiokomunikací je už minulostí. Stožár ostravského vysílače Svinov nechal operátor odstřelit 28. února.

Ještě před třemi lety z ostravského vysílače Svinov vysílaly na střední vlně dva celoplošné programy Českého rozhlasu (Dvojka a Plus) a také Rádio Dechovka. Ke konci roku 2021 ale vše utichlo a od té doby České Radiokomunikace postupně demontovaly vysílací technologie a vysílací středisko postupně osiřelo. Už během roku 2022 daly CRA celý pozemek a budovy do prodeje, přičemž se zavázaly, že pokud se podaří najít zájemce, na vlastní náklady odstřelí a demontují stožár pro středovlnné vysílání. Nový majitel se zjevně našel, a tak došlo i na odstranění stožáru. Podle informací Televizního webu byla demontáž rychlá a jednoduchá: CRA nechaly uříznout jedno kotevní lano a stožár se vlastní vahou zřítil.

Na osiřelém vysílači Svinov Odkud se šířily střední vlny pro Ostravsko

Svinovský vysílač patřil k jedněm z nejstarších u nás. Jeho historie se začala psát po zprovoznění brněnského Komárova v roce 1928, kdy se začalo stavět na polích proti svinovskému hřbitovu. Rok na to, v roce 1929, byl uveden do provozu vysílač Standard Electric, který vysílal výkonem 11 kW do antény typu T. Tato anténa byla zavěšena na dvou stožárech. Kromě šíření programů Československého rozhlasu se svinovský vysílač od 50. let minulého století používal také pro „speciální vysílání“, tedy jako rušička vysílání Rádia Svobodná Evropa. S postupným útlumem středních vln přecházelo rozhlasové vysílání v Ostravě na nový vysílač v Hošťálkovicích, který šíří i televizní signál.

Co víme o prvních rozhlasových vysílačích? Jaké byly a kdo je kde vyráběl