Novou centralizovanou IT/IP live video platformu KAIROS, vylepšený kompaktní živý přepínač a softwarové funkce pro zlepšení efektivity a kvality video produkce představuje na právě probíhajícím veletrhu NAB 2024 v Las Vegas společnost Panasonic Connect.

Nejnovější verze video platformy KAIROS Core 200 AT-KC200L1 obsahuje i aktualizaci softwaru (verze 1.7), včetně funkce chytrého směrování kamer. AT-KC200L1, který standardně podporuje SDI I/O, a nová funkce inteligentního směrování poskytují lepší kvalitu videa a produktivitu při využití KAIROS pro vysílání, akce, sport a na firemních a vzdělávacích akcích.

Aktualizace je kompatibilní i se staršími verzemi KAIROS

AT-KC200L1 je vybavena podobnými funkcemi jako druhá generace KAIROS Core 200 (AT-KC200) uvedená v červnu 2023. Standardně podporuje 24 vstupů/12 výstupů (Full HD), ale nabízí flexibilnější produkci videa zákazníkům, kteří používají systémy produkce videa založené na SDI. Kromě toho lze podporovat až 32 vstupů/16 výstupů (Full HD) instalací volitelného produktu AT-KC20M1 SDI I/O Board, který byl uveden na trh v únoru letošního roku.

Aktualizace softwaru verze 1.7 je kompatibilní se všemi centralizovanými IT/IP live video platformami KAIROS (AT-KC2000/2000S1, AT-KC200/200L1 a AT-KC1000/KC100) a aktivuje novou funkci nazvanou Smart Routing. Ta automaticky importuje video ze síťového přepínače do KAIROS, aby bylo možné virtuálně pracovat s větším počtem vstupních zdrojů. Výsledkem je, že při použití velkého počtu vstupů na KAIROS pro produkci videa jsou odstraněna omezení šířky pásma videa.

KAIROS Software Control Panel

Na trh míří nové switche od Panasonic Connect

Panasonic Connect při příležitosti veletrhu NAB 2024 také oznámil, že v květnu 2024 uvede na trh další vylepšení svého kompaktního přepínače AV-HSW10, které zefektivní a zkvalitní produkci videí pro webináře a další živé akce. Nový AV-HSW10 bude kombinovat stabilitu vysílacích a profesionálních hardwarových přepínačů Panasonic se škálovatelností softwarového řešení.

Aktualizace zahrnují firmware verze 2.00 pro efektivnější nastavení a bezplatný softwarový ovládací panel AV-SF10 pro efektivní ovládání jednou osobou a dálkové ovládání. Aktualizace dále zlepší prostředí pro bezproblémovou produkci videa z PTZ kamer Panasonic, včetně podpory různých standardů IP přenosu navržených pro současné potřeby videoprodukce. Také integrace s RP Link a kontrola záznamů prostřednictvím IP připojení usnadní vysoce kvalitní online komunikaci.

Po špičkovém modelu AV-UHS500 bude aktualizovaný AV-HSW10 také generovat barevnou lištu, která urychlí dobu nastavení na živých akcích, zejména na akcích s LED stěnami a velkými displeji. Barevné pruhy, které jsou k dispozici v režimu pohybu a statického obrazu, umožňují kontrolu chybějících bodů v LED diodách a displejích a video výstupu pro připojení IP, čímž eliminují potřebu externího generátoru testovacího signálu.

Nejen videoplatformy, ale i nové PTZ kamery

Nový softwarový ovládací panel umožní pohodlné ovládání funkcí přepínače z PC nebo tabletu (Windows 10/11 nebo MacOS Monterey/Ventura/Sonoma). Podrobné nastavení a potvrzení vstupních/výstupních zdrojů, které se běžně provádějí pomocí tlačítek a knoflíků, lze snadno provést pomocí klávesnice počítače nebo dotykové obrazovky. Funkce vyhrazené pro softwarový ovládací panel, jako je sekvencování paměti snímku, přímý zápis/výměna paměti fotografií, budou možné pro efektivnější přípravu před pořízením a kontrolu při fotografování. GUI bude integrovat ovládací obrazovku, živé video monitorování a multiviewer, podobně jako oblíbené velké switche Panasonic pro snadné přepínání mezi více video vstupy/výstupy. Intuitivní GUI může snadno používat jedna osoba, včetně operátorů s minimálními zkušenostmi.

Kromě toho se na veletrhu NAB 2024 představuje nejnovější PTZ kamera AW-UE30 přímo v provozu. UE30 je malý, tichý, cenově dostupný a ideální produkt pro vzdělávání a obchodní schůzky, protože je vybaven vestavěným automatickým sledováním. Panasonic Connect předvede také PTZ kameru AW-UE4, která nedávno získala certifikaci pro používání v komunikační platformě Microsoft Teams.

Úvodní foto: Panasonic Connect