Jde však jen o dočasné řešení, protože společnost Teleko digital má oprávnění šířit terestrické digitální rozhlasové vysílání v Praze jen do konce letošního roku. Vysílač ale poté patrně nezmlkne.

Nový, již druhý digitální rozhlasový vysílač v Praze spustila tento týden společnost Teleko digital. Nachází se na budově City Tower na Pankráci a využívá infrastruktury společnosti Digital Broadcasting, která ze stejného místa od loňského roku šíří svůj celoplošný televizní multiplex 24. Operátor vysílač zprovoznil na základě individuálního oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) z loňského dubna, jak serveru Televizníweb.cz potvrdil jednatel společnosti Teleko digital Tomáš Řapek. „O tuto lokalitu jsme žádali ještě v době, kdy se vůbec nevědělo, zda bude nějaká aukce kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím a získali jsme ji ještě před vypsáním aukce,“ podotkl Řapek.

Síť Teleko DAB+ vysílá z budovy City Tower na kanálu 11A výkonem 200 W, tedy stejným a na stejném kanálu jako původní vysílač Teleka na Strahově. S tím tvoří City Tower jednofrekvenční síť a multiplex Teleko DAB+ tak výrazně vylepšil pokrytí metropole. Teleko však má oprávnění pro využívání individuálních oprávnění pro kanál 11A pouze do konce letošního roku, tudíž nový vysílač bude pod hlavičkou tohoto operátora v provozu pouze osm měsíců. Tomáš Řapek pro Televizníweb.cz nepotvrdil, že tento vysílač od Nového roku převezme jiný operátor, konkrétně pak Broadcast Services, což je sesterská společnost Digital Broadcast, na jejímž stožáru je vysílač umístěný. Broadcast Services na rozdíl od Teleka vysoutěžil v aukci kmitočtů příděl pro Prahu.

Teleko chce prodloužit kmitočet pro Příbram

„O takovém řešení je ještě předčasné hovořit, je to ještě daleko,“ uvedl Tomáš Řapek. Jisté podle něj je, že Teleko digital nemá přidělený alloment pro Prahu a jeho finální síť DAB+ zde vysílat nebude. Klienti společnosti Teleko se tak budou moci domluvit s jinými operátory na zařazení do jejich sítí. Z osmi účastníků aukce získalo kmitočty pro Prahu hned sedm společností. Samotné Teleko vydražilo regionální sítě DAB+ pro celou Moravu, Vysočinu, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj. Neobhájilo ale pokrytí na severu Čech, ve zmiňované Praze a také na Příbramsku, kde tato společnost sídlí. Právě v Příbrami by ale společnost chtěla digitální rozhlas šířit i nadále. „Požádali jsme ČTÚ o prodloužení individuálního oprávnění pro kanál 11A, protože zatím neplatí aktualizovaný Plán využití rádiového spektra (PVRS), a tudíž by ho prodloužit mohl. Uvidíme, jak se s tím ČTÚ popasuje,“ uvedl Řapek.

Obdobně usiluje o zachování digitálního rozhlasového vysílání v části středních Čech také společnost Joe Media, která sice vysoutěžila kmitočet pro Prahu, ale neobhájila Středočeský kraj, kde provozuje vysílač na rozhledně Špulka u Benešova. Navrhovaná aktualizace PVRS od ČTÚ nepočítá s tím, že by se individuální oprávnění pro využívání kmitočtů dočasných sítí DAB+ dále prodlužovala. Dokument je ale stále ve veřejné konzultaci, která skončí 19. dubna.

Úvodní foto: Citytower.cz

Štítky