Umělá inteligence tak, jak ji známe dnes v podobě různých chatovacích nástrojů, je jen odrazovým můstkem k tomu, co tato technologie nabídne v blízké budoucnosti. Jakmile se AI nasadí na kvantové počítače, dojde k nebývalému rozvoji ve všech oborech.

V rozhovoru s Adamem Pacltem, generálním ředitelem společnosti IceWarp, která stojí za stejnojmennou komunikační a kancelářskou platformou alternují globální řešení Microsoft 365 nebo Google Workspace, rozebíráme nynější možnosti AI a co můžeme od umělé inteligence očekávat v nejbližších letech.

Poslední rok dva jsme svědky neuvěřitelného rozmachu umělé inteligence a jejího nasazování do různých platforem včetně vašeho IceWarpu. Zatím jde o pracovní nástroje, dočkáme se podle vás nějakých privátních modelů?

Jsem přesvědčený o tom, že velké firmy jako Apple nebo Google přijdou s osobními modely AI, které budou mít jednotliví uživatelé u sebe v mobilu. Využijí decentralizace a výpočetního výkonu telefonů, takže lidé budou mít svoje privátní modely AI. Jiná věc budou firemní modely AI, u kterých si myslím, že budeme mít co nabídnout.

Jak pracuje AI v rámci IceWarpu? Loni jste integrovali ChatGPT, jak ho uživatel vaší platformy aktivuje?

Všechno párujeme s ChatGPT, takže stačí propojit token a v IceWarpu se uživateli otevřou části s AI, které jsou ostatním kompletně skryté. Troufám si tvrdit, že dnes jsem už na tomto řešení závislý. Máme pro AI kompoziční okno a pamatujeme si konverzaci. Když někomu pošlete e-mail a použijete ChatGPT, tak jakmile vám přijde odpověď a vy dáte odpovědět na e-mail, tak se vám rovnou napáruje konverzace, kterou jste měl v minulosti, když jste začal psát e-mail. Neustále si tedy udržujete kontext u všech dat, která používáte. Pro nás to bylo klíčové, chtěli jsme vytvořit konverzační handling, aby uživatel měl všechny konverzace po ruce, kdyby je potřeboval. To samé s dokumenty. Teď například pracujeme na tom, že ve chvíli, kdy si otevřete dokument, ChatGPT ho automaticky zanalyzuje.

Jak vy osobně používáte AI v rámci IceWarpu?

Asi nejvíc po sobě opravuji chyby, zejména tedy v angličtině. Moje angličtina se tím zásadně zlepšila, protože člověk pořád dělá nějaké chyby. Hodně překládám. IceWarp prodává svoje řešení do celého světa a běžně se mi stává, že mi přijde e-mail v arabštině. Normálně by to člověk považoval za spam, ale tito lidé mi skutečně píší, protože si myslí, že arabštině rozumím. Automaticky tedy používám translatory a odepisuji jim arabštině. Paradoxně to je kvalitnější než Deepl, který jsme také zvažovali integrovat, ale neměl dobré výsledky. Firmy na to slyší, adaptace je celkem vysoká, hodně se nás na to klienti ptají a chtěli tuto možnost upgradovat na on-premise instalace.

Zatím se bavíme hlavně o ChatuGPT, plánujete integrovat i další jazykové modely?

Rozhodně. V cloudu jsme to utilizovali a na pozadí postavili celou mikroslužbu věnovanou AI. Naším cílem je v IceWarpu kombinovat všechny služby AI. Nebudeme se tedy omezovat pouze na ChatGPT, jednak zde bude možnost privátního modelu, ale pokud někdo bude chtít používat pro sebe nějakou AI službu, například generovat text nebo video, zapne si ji a všechno to pojede přes zmíněnou mikroslužbu na pozadí. Cílem je, že se vám to v IceWarpu všechno pěkně sejde. Všechny AI služby, které budou za něco stát a budou mít API, do něj chceme postupně integrovat. Zapracovali jsme na backendu, abychom se nevázali pouze na jednoho providera a mohli integrovat kohokoli. Všechny služby ale budou mít společné rozhraní, takže uživatel ani nebude vědět, že používá nějakou jinou službu. To například Microsoft podle mě neudělá, ten si bude utilizovat svoje technologie jako Copilota. My na to jdeme jinak, necháme uživatele používat služby, jaké budou chtít. Chcete vygenerovat video, chcete vygenerovat hudbu, chcete vygenerovat obrázek? Budou si to moci vybrat a propojit s AI. Z hlediska rozhraní se to ale bude chovat stejně jako jakákoli služba od IceWarpu. Otevřenost je pro nás důležitá.

Při loňské integraci ChatuGPT jste doplnili do nástroje TeamChat translator, takže uživatelé můžou v reálném čase psát svým mateřským jazykem a IceWarp to rovnou přeloží do jazyka dalšího uživatele. Jak se vám to osvědčilo?

Integrace translatoru do TeamChatu je skvělá, protože v rámci jednoho komunikačního kanálu můžete mít individuální týmy složené z lidí, kteří mluví různými jazyky. My tuto funkci používáme třeba při chatování s našimi kolegy v Indii, kde máme velkou pobočku. Indie je v tomto smyslu specifická, protože když posloucháme naše indické kolegy, mezi sebou mluví v hindu a najednou z ničeho nic přejdou do angličtiny. Během jednoho slova. Půlku věty řeknou v hindu a půlku v angličtině. Takže tam jsme jim všechno naintegrovali a překládá se jim to už automaticky. Podobně translator používají i v arabském světě, v kanceláři v Dubaji i jinde. Hezké je sdílení konverzací, kdy se na něco zeptáte ChatGPT a nasdílíte to všem, takže dokáží odsledovat kontext.

Dá se předvídat, kam se AI ještě rozvine?

Myslím si, že to, co teď používáme, je jenom jakési škrabání po povrchu oproti tomu, co nám AI umožní v budoucnu. To, co přijde v následujících letech, si ani nedovedeme představit. Ve všech oblastech. Při integraci AI jsme si uvědomili, že to je hodně o automatizaci. Lidi se například nechtějí ptát. Tak jsme si řekli, dobře, vezmeme hovory obchodníků za poslední týden a když je necháme analyzovat AI, přepsat je do textu, dokážeme determinovat náladu a říct například, že nálada zákazníků konkrétního obchodníka se zhoršila, protože reagují podrážděněji. Nebo že tato konverzace byla dobrá, ale proč ji tento obchodník neřekl o tři konverzace dřív? Aniž by se ten daný člověk musel AI zeptat. Pouze si zapne funkci, bude do ní posílat data a z toho budou plynout výstupy relevantní pro manažery. Což je dnes jenom otázka výpočetního výkonu a automatizace.

Už jste zmínil, že uživatelé se často nechtějí ptát, ale jazykové modely jsou zatím postavené právě na zadávání otázek. Co by mohlo přinést posun pro generativní AI?

Všechny tyto generativní funkce jsou v podstatě takový pěkný buzzword, ale ve chvíli, kdy k tomu dáte kvantový počítač, bude to něčem úplně jiném. Nedávno jsem se zeptal ChatGPT, když bylo v Praze poledne, kolik hodin je v Brně, a on mi odpověděl, že 13:00, protože to je v jiné časové zóně. On si vždycky něco vymyslí. Neřekne, že neví. To je hloupé. Ale jakmile k tomu dáte ten kvantový počítač, bude to úplně jiná věc. Skutečnou umělou inteligenci poznáte tak, že pro její fungování nebude potřeba nikdo, kdo by pokládal otázky nebo jí říkal co má dělat.

Co plánujete s AI na platformě IceWarp do budoucna?

Zatím fungujeme na ChatGPT, ale do budoucna chceme rozšířit počet podporovaných modelů a služeb a pracovat také na vlastním modelu. V ceně se to zatím nijak neprojevuje, je to zadarmo ke stávajícím balíčkům. Prioritou pro nás nebylo integrovat ChatGPT jako takový, ale integrovat AI do rozhraní a k tomu nám posloužila integrace ChatGPT. Chtěli jsme vymyslet opravdu hezkou interakci, aby byla přirozená, aby jí rozuměl každý a nemusel nad ní přemýšlet. Aby se vám AI začala v rozhraní projevovat ve chvíli, kdy ji potřebujete a napadlo vás, že to je hezké to s ní zkusit. A z těch konkrétních řešení teď pracujeme ve velkém na integraci Salesforce, kdy AI bude mít přístup k informacím z těchto CRM řešení.

Úvodní foto: IceWarp