Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout předplatitelé streamovacích služeb SkyShowtime a HBO Max (od 21. května pod novým názvem MAX). Jejich provozovatelé zveřejnili krátce po sobě nové ceníky.

MAX, který za necelý měsíc nahradí HBO Max, a SkyShowtime patří mezi globální streamovací služby, které přímo konkurují první a dosud největší takové službě – Netflixu. Obě za sebou mají poměrně krátkou historii. SkyShowtime přišel na český trh teprve loni, HBO Max rebrandoval z původní značky HBO GO předloni.

Co se mění u SkyShowtime

Nejmladší globální streamovací služba na českém trhu změnila od tohoto úterý 23. dubna ceník a místo jednoho zavedla dva druhy předplatného. Levnější s reklamou, která má zabrat čtyři až pět minut v každé hodině streamování, a dražší bez reklamy. Zatímco dosud jediný základní tarif SkyShowtime vyšel na 179 korun měsíčně (pro ty, co si službu pořídili v době jejího startu, to byla poloviční částka, tedy 89 korun), nový „reklamní“ tarif SkyShowtime Standard stojí 159 korun měsíčně a druhý tarif SkyShowtime Standard Plus bez reklamy vyjde na 219 korun měsíčně. Ti, co dosud využívali 50 % slevu z doby startu SkyShowtime na českém trhu, si ji ponechají, jen se bude nově vypočítávat z 219 korun a jejich měsíční poplatek tak stoupne z 89 na 109 korun.

Všichni stávající klienti SkyShowtime byli automaticky převedeni na „bezreklamní“, tedy dražší tarif SkyShowtime Standard Plus. Ten si ale mohou změnit na levnější SkyShowtime Standard přímo ve svém uživatelském účtu. Rozdíl mezi oběma tarify není jenom v tom, že jeden bude zatížen reklamou a druhý ne. „Reklamní“ tarif neumožní streamovat souběžně na dvou zařízeních, ale pouze na jediném a neumožní ani stahovat filmy a seriály do zařízení. Naopak tarif Standard Plus umožní streamovat na dvou zařízeních současně a měsíčně stánout až 30 filmů nebo epizod seriálů pro jejich sledování offline. Tarify se nebudou lišit v kvalitě obrazu, oba nabídnout výhradně HD kvalitu, nikoli Ultra HD. Diváci, kteří se rozhodnou uhradit předplatné na celý rok dopředu, zaplatí částku odpovídající desíti měsíčním platbám toho či onoho tarifu.

Co se mění u HBO Max, resp. MAX

Dnešní služba HBO Max, která se nepříliš úspěšně uvedla v březnu 2022 proměnou z úspěšnějšího HBO GO, se 21. května opět změní na novou službu MAX. Ta bude obsahovat nejen knihovnu HBO, ale také Discovery+ a sportovní kanály Eurosport, tedy i živé streamy se sportovními přenosy. Celkově se tak knihovna služby více než zdvojnásobí, což se samozřejmě projeví i na ceně pro koncového zákazníka. Nově už nebude jediné předplatné, které nyní činí 199 korun měsíčně (pro ty, co si HBO Max pořídili za zaváděcí cenu, to je o třetinu méně „napořád“, tedy 132 korun měsíčně), ale hned dva základní tarify a k nim možnost přikoupení jednoho tematického balíčku. Ten tedy bude možné získat jak k základnímu, tak prémiovému předplatnému.

Nový základní tarif ponese název Standard a bude stát 219 korun měsíčně. Na ten MAX převede všechny dosavadní předplatitele HBO Max, včetně těch, kteří mají onu nekonečnou třetinovou slevu. Ta se bude nově vypočítávat z vyšší částky a se slevou tak MAX vyjde v základu na 146 korun měsíčně. Tarif Standard nabídne pořady výhradně v rozlišení Full HD, umožní souběžné sledování jen na dvou zařízeních a stažení maximálně 30 filmů nebo epizod seriálů měsíčně. Vyšší tarif Premium, který vyjde na 299 korun měsíčně, umožní souběžné sledování až na čtyřech zařízeních, rozlišení obrazu bude v některých případech Ultra HD/4K a předplatitelé si budou moci stáhnout až 100 položek měsíčně. K těmto dvěma tarifům bude možné dokoupit balíček Sport za 70 korun měsíčně (samostatně koupit nepůjde).

Sportovní balíček bude možné sledovat jen na dvou zařízeních souběžně a nabídne živé streamy ze sportovních událostí včetně vysílání lineárních kanálů Eurosport 1 a 2. Nutno dodat, že letní olympijské hry v Paříži, pro které má provozovatel služby MAX kompletní vysílací práva, budou moci sledovat všichni předplatitelé této streamovací služby bez rozdílu, aniž by si museli pořizovat balíček Sport.