Známý německý výrobce, a také s přehledem největší výrobce DAB rádií, přichází s druhou verzí digitálního přijímače s fotovoltaickým článkem. Radikální řez udělal v jeho vnějším designu.

Na tomto místě se sluší připomenout dvě věci: že jsme první verzi vraceli bez recenze a že jde o fotovoltaický článek pomáhající v dobíjení akumulátoru běžně zásobovanému přes 230 V („fotovoltaický“ je správněji, „solární“ je trochu zjednodušené, viz klasické „soláry“ pro ohřev vody). A je tu ještě věc třetí: Solar 2 je zcela jinak koncipovaný přijímač, což vidíte ze snímků. Na odkaz jsme – pro srovnání – přihodili i snímky první fotovoltaické verze.

Technisat uvedl i pro náš trh „solární“ digitální rádio i hodně rozměrné televizory

Přijímač DAB o velikosti 170 x 95 x 55 cm a hmotnosti 670 g je odolný (v rámci možností) a s krytím, tedy ochranou proti prachu a vodě, IPx5 (podrobněji zde). Mono zesilovač Solaru 2 dává 1 W (RMS), frekvenční rozsah je 340 – 20.000 Hz a jsou tu i obvyklé dva tunery VKV/DAB (2x 10 stanic k uložení). Díky návrhu je dobíjení možné buď ze sítě přes 5V (2,3 A), přičemž adaptér není v ceně, nebo přes fotovoltaický článek, který pochopitelně může i vypomáhat. A protože máme přijímač přislíben na vyzkoušení, uvidíte sami…

Technisat Techniradio Solar 2 pohání akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 3.000 mAh (11,11 Wh), výdrž je udána na až 25 hodin, dobíjení má zabrat 4 hodiny. Spotřeba může být poměrně vysoká: max. 11,5 W (typická neuvedena), pohotovost < 1 W a výrobce nehovoří o tlačítku pro skutečné vypnutí, které by se tu zjevně hodilo!

Táborníky či chataře potěší baterka s LED žárovkou (světelný výkon neznámý), potěší ale také výstup na sluchátka a konektor USB-C, který se nejspíše využívá pro dobíjení akumulátoru.

A Technisat se drží v rytmu doby, takže přispívá k rozumnému hospodaření se zdroji na této planetě. Obal rádia má být vyroben z 87 % z plastů pocházejících z oceánů. Tomu fandíme stejně, jako podobně vytvořenému českému materiálu oPET (více tady).