Před nedávnem jsme pro vás připravili přehled televizorů do karavanu, kempinkových aut či lodí. Nyní tu máme model pro rok 2024, který míří právě sem. Podívejme se, jak na nás působí i když ho – bohužel – přímo v „reálu“ vyzkoušet nemůžeme.

Za 2.999 Kč tu máme jednoduchý televizor s obvyklým trojitým tunerem, přehráváním placené satelitní TV (mechanika PCMCIA CI+) i přehráváním multimédií přes USB.

Nutno podotknout, že se nemusíte děsit z oznámení na oficiálních stránce produktu, citujeme: „Obsah balení 1x Smart TV, 1x Dálkové ovládání vč. baterií, 1x pevný stojan, 4x Šrouby na nohy, 1x Napájecí kabel, 1x Rychlý návod, Bezpečnostní instrukce, Záruční list.“

Naštěstí tomu tak není a jsou tu věci navíc: jakási plastová tyčinka se dvěma šroubky (kdo ví k čemu, to nejspíše budou vědět „karavanisti“ : ) a co je důležitější, je tu i napájecí „cigaretový“ adaptér do auta. Slova „1x pevný stojan“ rovněž neberte vážně, v balení byly dvoje dnes už klasické plastové nožičky.

Televizory s 12V do karavanu? Nabídka je obsáhlá, a to i těch „Smart“

Televizor bude při daném určení nejčastěji asi zavěšen někde na stěně či na nějaké skříňce, takže na zadní straně nechybí výrazně umístěné otvory unifikovaného systému VESA (200 x 100 mm), držák si pochopitelně musíte dokoupit.

Televizor dorazil „výrazně oplastován“ a s klasickou polystyrenovou výplní, což je samozřejmě škoda a rozhodně by to chtělo změnit. Dlužno ale také říci, že dorazil zcela nový, takže se žádná změť kuliček, apod. naštěstí nekonala, což autor (a jeho lux) vždy dosti kvitují.

Jak také vidíte ze seznamu dodaných věcí, balení je naprosto kompletní, dokoupit musíte pouze úchyt na stěnu v podobě, v jaké ho vaše prostora vyžaduje.

Televizor je i bez nožiček poměrně hluboký (86 mm), rozhraní jdou směrem dolů a vlevo, reproduktory jsou nebývale rozměrné a vyzařují také směrem dolů. Externí napájecí adaptér je rozumně velký, propojení s televizorem obstarává klasická spotřebně elektronická dvoužilová šňůra.

Další parametry najdete v obvyklé tabulce na konci článku. Jsou brány zejména z příručky (spolehlivost až řádově vyšší), protože se – v době psaní článku – lišily od těch uvedených na webových stránek produktu.

Rychlá instalace

Ve svižné instalaci vás prakticky nečekají žádné záludnosti, tedy až na nešťastně provedený výběr mezi umístěním televizoru doma a na prodejně. Druhá varianta je totiž označena slovem „Uložit“. Naštěstí, jakmile ji odmáčknete (svádí to myslet si, že jde o uložení předchozího nastavení) jste na to upozorněni a máte možnost vycouvat.

Ladění tunerů se dělá zvlášť pro televizní a rozhlasové kanály, následné třídění stanic najdete v menu nastavení na položce Kanál. Zde můžete stanici přidat mezi oblíbené, přeskočit ji, vymazat (prosté zmáčknutí červeného tlačítka) nebo ji velmi jednoduše přesunout (vybrat OK a pak šipky nahoru nebo dolů).

Detail dálkového ovladače odhalí velmi dobře uspořádané okolí kurzorového kříže. Využívané EPG je okamžitě po ruce. Foto: autor

Většinou pohodlné ovládání

Ovládání na televizoru najdete na spodní straně uprostřed a jde o nevýrazné joystickové tlačítko s OK/Enter uprostřed. Pokud nemůžete najít dálkový ovladač s jeho pomocí zajistíte zapnutí/vypnutí a přepnutí vstupů/výstupů, což není žádná sláva. Možná má i nějakou jinou funkci, ale i toto se dělá dosti krkolomě a joystickové tlačítko nepatří k právě nejpohodlnějším. Naopak! Bez dálkového ovladače se tak ani u tohoto televizoru neobejdete.

Ovladač vidíte na snímku výše a je třeba si na něj trochu zvyknout. Tlačítko Input je nahrazeno trochu zapadlým Source a společně s Info ho najdete „pod“ tlačítky teletextu. To se ostatně týká i většiny dalších sdružených tlačítek. Teletext tak z „dálky“ poněkud vylézá…

Kolem kurzorového kříže s OK/Enter uprostřed najdete výborně umístěné EPG, obvyklé menu nastavení a Exit a také vyvolání multimédií přes tlačítko DMP.

Seznam naladěných stanic nevyvoláte OK/Enter a v tomto případě se objeví informace o pořadu, kanálu, takže vlastně dublované Info. Seznam najde na tlačítku List umístěném mezi hlasitostí a postupnou volbou stanic. Koncepce je to jiná, avšak stále slušná a navíc právě tak to některým lidem vyhovuje. Nic proti tomu!

Na ovladači najdete i tlačítko návratu k předposledně vyvolané stanici, přístup ke stanicím oblíbeným a také tlačítka pro práci s multimédii.

V menu nastavení se dá na všech úrovních kolovat, což je pohodlné, další už jsou vertikální. Foto: autor

A menu nastavení? Tlačítko je klasicky umístěno u kurzorového kříže a vyvolá vodorovné menu na spodní straně obrazovky, což vidíte na snímku. To, oproti systému aplikovanému u masových značek, nezná pojem rychlé volby a je provedeno v klasickém stylu. Nicméně začínající položkou je „Kanál“, což je nejspíše v tomto případě (při tomto určený TV) správně a pokračuje se obvyklým Obraz, Zvuk, atd.

V menu se dá kolovat na všech úrovních, což podporuje správné návyky (víte kam rychle sáhnout), vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, což by měla být i u televizoru třeba do „bydlíku“ stěžejní funkce tu není. Tou je také přeladění a přetřídění stanic, což se u tohoto Strongu dělá snadno a svižně právě v první položce. Ostatně televizory značky s Android TV by se tu mohly učit…

Co k tomu dodat? Ovládání televizoru je velmi dobré až výborné, vytažení klíčových voleb někam, kde budou rychleji dostupné by se ale nepochybně hodilo stejně, jako vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku.

Jednoduché EPG, ale…

Programová nabídka je zde v té nejjednodušší podobě a má dva náhledy: jeden pořad pro jednu stanici, přičemž stanic je vypsáno osm (viz foto, druhým je seznam pořadů pro jeden vybraný kanál na nějaké 2,5 hodiny dopředu.

Přechod na další den zajišťuje v základním režimu EPG odskok k horní liště na příslušnou volbu, což se dělá jednoduše přes tlačítko Index. Nemusíte tudíž manuálně vystoupat na první kanál v seznamu.

K pořadu můžete vyvolat podrobnější popisku a můžete se na něj také nechat upozornit. Televizor se pak dokonce probudil z pohotovostního režimu, což je samozřejmě naprosto skvělé!

Multimédia v klasických třech oddělených částech ke kterým zde přistupuje i „Text“. Foto: autor

Solidní multimediální kompatibilita, u muziky překvapivá

Médium určené pro přehrávání přes USB musí být pro použití v tomto televizoru naformátováno do souborového systému FAT32 nebo NTFS; to druhé je pochopitelně lepší a hlavně univerzálnější. Pro testování byla využita naše standardní flash paměť Kingston DataTraveler 80 (více zde) s konektorem USB-C doplněná o volně prodávaný adaptér, protože v televizoru je samozřejmě klasické USB, někdo by řekl USB (A). Co od paměti můžete očekávat, vidíte na odkazu.

Správce souborů v televizoru je sice co do pohybu po struktuře tradiční s dobře známým systémem „kurzorové šipky“, avšak OK/Enter soubor bohužel nespustí, pouze vybere, takže musíte na Play, což je nepohodlné. Systém vyžaduje zvyk a autor nikdy nepochopil, proč se něčeho tak podivného některé platformy stále zuby nehty drží!

V případě fotografií byly přehrány JPG, BMP a PNG, u muziky naprosto skvěle vedle základu uspěl i FLAC a zejména FLAC HD s různým vzorkováním. U videa pracovaly vnitřní i vnější titulky, kterým sice nešla nastavit velikost, ale synchronizace a kódování už ano. Bohužel Xvid ani Divx přehrány nebyly, což je u současných televizorů obvyklé, čistý MPEG-4 či AVC, AVC HD už ano a problémy nečinil ani HEVC a rozlišení Full HD (Strong je HD Ready). Kompatibilita je tedy v průměru, u muziky pak na úrovni lepších televizorů.

„Info“ má jednak vyhrazené tlačítko, jednak ho vyvoláte prostým OK/Enter. Povšimněte si zbytečně tenkého fontu (proč se ho stále drží?). Foto: autor

Jaký je? Určitě slušný…

Tradičních televizorů bez připojení k internetu a s 12V na trhu moc není. Tento je levný, má dobré ovládání, byť nikoli na TV, a nabízí standardní, dobře známé možnosti, které lehce rozšíříte malým, jednoduše transportovatelným multimediálním přehrávačem, což má svá plus.

Napojení přes HDMI je snadné a i když tady je nejlepší si ho dopředu, před montáží na stěnu, připravit, není to až tak nutné, jako jinde. Dvě přípojná místa pro HDMI jsou zespoda slušně přístupná i když to už bude záležet na konkrétní situaci, montáži a velikosti vaší ruky : ). Jinak tomu asi bude s USB, které je na levém boku a tam se budete špatně dostávat. Dopředu tedy raději přemýšlejte nad „prodlužkou…“

Jasnou škodou, spíše možná chybou, je to, že televizoru nejde vypnout obraz a ponechat pouze zvuk. Tohle je docela zásadní vlastnost, kterou bychom od přijímače do karavanu požadovali. Tady Strong nepotěšil, u EPG pro změnu zazářil, a to nevídáme často. Nastavené upozornění na pořad totiž prokázalo schopnost televizoru probudit se z pohotovosti, což je další důležitá vlastnost, kterou bychom požadovali.

Strong SRT 24HE4023C se celkově vzato ukázal v dobrém světle. Pokud vám nevadí absence výše uvedeného, je to levný a slušný přijímač s dobrým ovládáním a rychlými reakcemi. Zvyknout si budete muset na jednoduchoučké EPG a někomu možná bude vadit i absence pojistného šroubku na krytu baterií dálkového ovladače, který se v karavanu třese a třese.

Hodnocení

  • PRO: velmi dobré ovládání, při zadání upozornění na pořad do EPG se TV probudila z pohotovosti, výtečné třídění naladěných stanic, napájecí adaptér do vozu v ceně, rychlý (není divu), ale…
  • PROTI: …propracovanější EPG by se hodilo, hodně chybí vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku