Před letošním sportovním „super rokem“, velké evropské televize veřejné služby ukončují vysílání v SD rozlišení a zavádějí regulérní bezplatné vysílání s ultra vysokým rozlišením ve 4K podporované vysokým dynamickým rozsahem. UHD přestává být výsadou satelitu a streamovacích platforem. Jak se s terestrickým UHD vyrovnávají ve Francii a ve Španělsku se dozvíte dále.

Příležitost pro technologický rozvoj poskytovaly přenosy z vrcholných sportovních událostí od 90 let minulého století. Vždy to bylo ale na úrovni testování (4K, případně 8K v Japonsku). Dnes se UHD s HDR dostává do regulérního vysílání veřejnoprávní služby v bezplatné distribuci „přes anténu“.

Francouzské pozemní vysílání

Ve Francii zaujímá pozemní vysílání (DTT) zásadní prostředek pro přístup k televizním programům. Nedávná studie provedená pro TDF odhalila, že 62 % Francouzů používá DTT u sebe doma. Naprostá většina domácností Francouzů je připojena k DTT pro hlavní a/nebo druhý televizor, a to buď přímo prostřednictvím antény, nebo prostřednictvím set-top boxů IPTV, které obsahují anténní vstup a tuner pro příjem vysílání.

Platforma DTT používá DVB-T pro vysílání a MPEG-4 pro kódování videa a je pilířem francouzského televizního prostředí a přináší lidem všudypřítomný, bezplatný, anonymní, uživatelsky přívětivý a energeticky účinný přístup k televizi s pokrytím 97 %. DTT navíc slouží jako klíčová podpora francouzské audiovizuální tvorby.

Evoluce ve francouzském vývoji DTT (zdroj: DVB Scene – Issue 63 – March 2024)

Testování UHD, tj. s vyšším rozlišením obrazu, než je HD, prostorový zvuk, vylepšený kontrastní poměr, začalo ve Francii v roce 2018. S výhledem na Olympijské hry v Paříži v roce 2024, nový UHD multiplex byl oficiálně spuštěna v lednu 2024 ve Francii s přenosovým systémem DVB-T2 a HEVC pro kódování videa. Dne 23. ledna zahájila TDF vysílání z 22 míst, včetně ikonické Eiffelovy věže, pokrývající 16 milionů lidí. Díky kombinaci DVB-T2 a HEVC jsme může dosáhnout až 2,7násobného zvýšení účinnosti spektra ve srovnání se stávající francouzskou konfigurací DVB-T/MPEG-4.

Parametry UHD vysílání z Eiffelovy věže v Paříži:

Kanál 24 (498 MHz), DVB-T2, 256 QAM, FEC=3/5, FFT=32k, GI=1/32

Parametry stanice France 2 UHD v digitálním multiplexu R9 v Paříži (podle digitalbitrate.com)

Distribuce na DVB-T2 vysílače přes satelit

Tento UHD multiplex bude postupně rozšiřovat pokrytí od ledna do června 2024, aby nakonec pokryl 70 % francouzské populace. Pro olympijské hry v Paříži 2024 umožní vysílání v UHD/4K na dvou veřejnoprávních kanálech, France 2 a France 3, patřící France Télévisions.

Letní olympijské hry v Paříži se budou vysílat ve 4K, ale také s vysokým dynamickým rozsahem (HDR10), 10bitovou barevnou hloubkou, širokým barevným gamutem (na základě BT.2020), vyššími snímkovými frekvencemi (progresivní 50 fps) a NGA.

Pro distribuci je využit systém DVB-SIS (Single Illumination Systém) v souladu s normou ETSI TS 103 615 V1.1.1. Více jsme o tom psali

Nový standard DVB-SIS by mohl vyřešit problém regionálního odpojování v jednofrekvenčních sítích DVB-T2

Tento systém umožňuje kombinovanou distribuci televizního signálu jak přes satelit k přímému šíření na přijímače diváků (DTH) tak i na vysílače pro pozemní vysílání. Je v souladu s požadavky na SFN sítě, nezávislý na způsobu kódování a formát videa SD/HD/UHD.

Řešení společnosti ENENSYS ke snížení satelitních provozních nákladů stejnou distribucí pro satelitní DTH a pro pozemní DTT (zdroj: Enensys)

Podstatné je v tomto případě, že se jedním signálem šetří jedny ze dvou distribučních nákladů na satelit/nebo pozemní optiku. Pro France Télévisions je toto řešení nasazeno na družici EUTELSAT 5WB na pozici 5° západně, aby napájelo pozemní vysílače DTT ve Francii a současně sloužilo domácnostem využívajícím volně vysílání DTH satelitů FRANSAT.

V červnu 2024, v době OH, dosáhne UHD terestrické bezplatné pokrytí 70% obyvatel Francie (zdroj:DVB Scene-Issue 63)

První země s celoplošným pozemním pokrytím UHD signálem v Evropě

Ve Španělsku je nyní realizováno 80 % neplaceného (FTA, Free To Air) televizního příjmu přes digitální terestrické sítě. Přes nevhodně zvolený model digitalizace na počátku tisíciletí se od roku 2005 DTT pomalu rozvíjelo a již v roce 2009 RTVE, španělský veřejnoprávní operátor, zahájil vysílání v HD. Letos v únoru pak musely být všechny kanály v SD vypnuty a v pozemním vysílání existuje již jen HD. Kvalita obrazu 4K ve Španělsku, kromě technických testů UHD (přes DTT, satelit, hybridní televizi a internet, jakož i 5G technologii), byla dosud dostupná pouze prostřednictvím placených platforem (Movistar, Orange, Vodafone a Euskaltel).

Od února tohoto roku je RTVE kanál LA 1 k dispozici na celém území Španělska v UHD s pokrytím 99 % obyvatelstva. UHD-4K signál s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) je šířen v DVB-T, podle stávajícího španělského technického plánu, a kódováním HEVC/H.265 a AC4 audiem v Dolby Atmost. Je k dispozici všude a bez poplatků, zejména pro sledování OH z Paříže, které RTVE bude ve Španělsku vysílat.

Parametry UHD vysílání RTVE stanice LA :

Kanál 31 (554 MHz), DVB-T, 64 QAM/8k, FEC=2/3, GI=1/4

Parametry UHD vysílání stanice LA 1 RTVE  (podle digitalbitrate.com)

Další výzvou pro DTT ve Španělsku v jeho přirozeném vývoji je migrace z HD na UHD pomocí DVB-T2 a HEVC, což upevní svou dlouhodobou budoucnost jako primární platforma pro distribuci lineární FTA televize.

Stojí za to se zmínit, že UHD ve Španělsku podporuje asociace „UHD Spain“, která v loňském roce provedla průkopnický testovací přenos koncertu v UHD a zvuku nové generace (NGA) s využitím 5G komunikace, cloudového mixu, multimediálního vysílání včetně 5G Broadcast a využití veřejné internetové sítě pro přenos signálu.