První volby letošního roku, do Evropského parlamentu, se uskuteční v Česku v pátek 7. a sobotu 8. června. Česko bude zastupovat 21 poslanců z celkem 720 křesel z celé Evropské unie. Volby jsou příležitostí pro TV zpravodajství vysvětlit důležitost těchto u nás opomíjených voleb, seznámit diváky s kandidáty, a na závěr s výsledky. Televizní noviny a TN Live nás seznámily se zázemím příprav zpravodajství z těchto voleb.

Příprava volebního zpravodajství začíná mnohem dříve, než se objeví na obrazovkách. Jedním z důležitých kroků je zvolit korektní zastoupení, neboť voličům u nás bude předloženo 30 kandidátních listin. Nova bude mít čtyři různé diskuse, na nichž byla rozdělena účast politiků podle určitého klíče. „Dáme postupně prostor všem politickým stranám, které splnily v průzkumech určitý průměr, aby byly pro nás relevantní, abychom nikoho, nikoho nezvýhodňovali a nikoho neupozaďovali“, řekl v úvodu schůzky Kamil Houska, ředitel zpravodajství TV NOVA.

Do debat zve NOVA politické strany, který měly v průzkumech, které dosud vyšly, alespoň v průměru 3 %. Tuto hranici stanovila po debatě s právním oddělením tak, aby to bylo co nejvíce transparentní a zveřejnila to dostatečně dopředu. Když se zpravodajství obrátilo na agentury, které u nás dělají předvolební průzkumy, mnohé z nich je před eurovolbami ani nedělají, protože to podle nich nikdo nepožaduje a ani neobjednává. Takže nakonec v redakci pracovali se 3 až 4 výsledky, a nakonec to vyšlo tak, že se debat bude účastnit šest politických subjektů. Ke známým parlamentním stranám se do této hranice vešli i komunisté.

Prostor i pro menší strany

Novinářům je často vyčítáno, že si nevšímají menších uskupení a že ta nemají šanci se někam dostat, takže NOVA kromě těch čtyř debat, kde je jasně stanovený princip, bude s kandidáty dalších stran vysílat reportáže. Menší strany, které dosáhly aspoň na třeba 2 %, ať už jsou to Motoristé, Svobodní a Zelení a další dostanou prostor ve zpravodajství Televizních novin i TN Live.

Čtyři velké debaty a jejich simulace

Potom už budou následovat čtyři velké debaty. Z průzkumů si udělali redaktoři nejdříve představu, která témata euro voleb voliče zajímají.  Samozřejmě je to bezpečnost, a za druhé zelená politika EU, která je do značné míry hodně kontroverzní. Potom přijde ještě debata lídrů kandidátek a čtvrtá debata bude s lidmi, které jednotlivé strany nominují. První debata na TN Live startuje tento pátek 17. května od 15 hodin, další vždy s týdenním odstupem.

Zkouška na jednu ze čtyř debat k letošním eurovolbám

Debaty budou moderovat Háta Sassmannová, stálá evropská zpravodajka v Bruselu a Martin Čermák, moderátor Televizních novin, diskusního pořadu Za 5 minut 12, a také častých debat na TN Live. Ten nám poskytl samostatný rozhovor, který přineseme během příštího týdne. Přípravě těchto debat věnuje NOVA značnou pozornost. Byli jsme přítomni na jedné ze zkoušek a překvapilo mě, že místa stranických zástupců byla plně obsazena zcela neznámými mladými tvářemi a na dotazy moderátorů odpovídali v duchu té politiky, kterou reprezentovali. Jednalo se zřejmě figuranty, a tak mě zajímalo, odkud se berou, zda to nejsou například studenti z některého ze studentských parlamentů. Odpověděla mi Bára Divišová, která bude třetí moderátorkou volebního vysílání na Nově.

„Tak, jak se trénuje debata bez hostů, tak my tu máme řadu šikovných, kolegů, reportérů, redaktorů z webu TN.cz a reportérů domácí redakce. Před každou simulací debaty si vytipujeme několik lidí, kteří by mohli prezentovat daný subjekt, hrát během zkoušky jednotlivé hosty a ve chvíli, kdy to mají stanoveno, si předem připraví nějaké argumenty, nastudují si, jaký má ten daný politik názory, aby je potom pro naše moderátory mohli co nejvěrněji simulovat. Sehrají to tedy tak, jak by případně debata mohla vypadat i s tím, že si například skáčou vzájemně do řeči a podobně.“

Jak a kdy se dozvíme výsledky?

Obvykle jsme zvyklí hlavní volební zpravodajství sledovat vždy v sobotu odpoledne po uzavření volebních místností. Český statistický úřad bude určitě mít výsledky již v sobotu večer, ale nemůže je publikovat před uzavřením poslední volební místnosti v EU, což je neděle ve 23 hodin. Takže první výsledky se dozvíme až v rámci programu Střepiny právě od Báry Divišové. A podrobnosti, na základě dat a 3D grafiky budou následovat v pondělí místo ranní Snídaně s Novou.

Trojice moderátorů TV NOVA nás bude provádět pořady před a po volebních dnech

Pořad Naše Evropa

Začne v pondělí 10. června pět minut před šestou hodinou ranní a je naplánován do 9 hodin. Háta Sassmannová a Martin Čermák budou opět ze studia komentovat nejen průběžné výsledky, ale budou se zabývat i dalšími tématy souvisejícími nejen s volbami, ale také s Evropskou unií. Za zmínku stojí, že v Bruselu zůstala zpravodajka sesterské Markízy, s níž bude NOVA kooperovat. Nebude chybět ani řada hostů z řad politiků nebo ekonomů a další experti. Z exteriéru bude, stejně jako v případě pořadu „Cesta na Hrad“ z prezidentských voleb a z Litomyšle bude virtuální grafy s podrobnými výsledky dodávat Bára Divišová.

Proč zrovna Litomyšl?

Ne všechno se musí odehrávat v Praze, Litomyšl byla vybrána z toho důvodu, že je to evropsky orientované město, ve kterém Václav Havel jako prezident už v devadesátých letech uspořádal jedno z velkých mezinárodních setkání několika prezidentů a korunovaných hlav států. Říkalo se, že tak otevřel v tomto městě, které je zapsáno v UNESCO, Českou republiku Evropě. Když bylo navíc poslední předsednictví České republiky v Radě EU, také oficiálně zahajovalo v  Litomyšli. Sjeli se tam státníci z celé Evropy a Litomyšl tak vlastně nějakým způsobem symbolizuje naše sepětí s Evropou.

Zámek v Litomyšli je od roku 1999 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO

Technické zabezpečení z Litomyšle

V plánovaném uspořádání je velmi důležitá komunikace mezi studiem na Barrandově a přenosovým vozem v Litomyšli, který je doplněn nezávislým zdrojem elektrické energie z dieselagregátu.  Data z Českého statistického úřadu jsou dvěma oddělenými datovými linkami vedeny do sídla televize a končí na dvou vzájemně jištěných serverech a jsou k dispozici i ve studiu.

Obraz bude přenášen přes satelit za pomocí SNG vozu, upřesnil Vladimír Rosol, šéfredaktor zpravodajství TV NOVA. Naštěstí mohla Litomyšl nabídnout vysokorychlostní internetové spojení, které bude tvořit v případě poruchy zálohu vysílání. Kromě toho tento spoj přes dva kanály internetu dodá data výsledků pro virtuální engine Ncam. Samozřejmě nebude chybět čtyřdrátové dorozumívání pro hladké režisérské a produkční odbavení mezi exteriérem a řídícím studiem.

Další faktické informace k letošním eurovolbám a volebním preferencím naleznete zde a v rozhovoru s Martinem Čermákem, který připravujeme.

Všechny fotografie v článku: Václav Udatný