Jsme v kategorii radiobudíků, tzn. přijímačů napájených zpravidla pouze 230volty, které – v případě těch šikovnějších – dovolují dobíjet typicky mobil a někdy i bezdrátově; to není tento případ…

Za 1.299 Kč dostanete uměřeně elegantní a výborně zpracovaný přijímač například na toaletní stolek vybavený teleskopickou anténou a ovládáním na horní části. Tomu dominuje tlačítko Snooze/Select, tedy posunutí buzení a výběr položky obvykle označovaný jako OK nebo Enter.

Zesilovač má poměrně vysoký výkon 1,2 W (RMS – co to je), nízké hlasitosti se obávat nemusíte a i utlumení je slušné. Část čelní strany zabírá docela rozměrný a hlavně příjemně výrazný, dvoubarevný displej rozdělený na tři řádky. Jak vidíte ze snímků, původně ohlášený LCD se nekoná, což je škoda. Budíku by ale stejně nejvíce slušel OLED…

Na displeji je nejvýraznější čas. Jestliže TechniRadio 40 uvedete do pohotovostního režimu (vypnout se zcela nedá, jen vytažením ze zásuvky) objeví se k němu ještě menší druhý „čas“ rozšířený o sekundy a pod ním kompletní datum.

Výrobce neřeší hlouposti, jako typicky dálkový ovladač, z rozhraní je tu pouze USB určené pro dobíjení (žel pouze prostý 1 A) i když oficiální stránky stále uvádějí (uváděly) i výstup na sluchátka. Zapomenout také můžete na tlačítka přímé volby stanic, což může být pro někoho nepříjemné a dvě, tři by se určitě hodily!

Standardní funkce, výborné ovládání

Radiobudík úvodem nabídne krátký instalační program zahrnující výběr jazyka (včetně češtiny a slovenštiny, zde se jí říká „slovenčina“) a naladění tuneru DAB/DAB+. Subjektivně vzato překvapivě citlivého, protože u autora pracoval v místech, kde to drtivá většina přijímačů nezvládá. Následně vám pak také automaticky naběhne čas.

Budík a další doplňkové funkce najdete v menu nastavení v části Systém (viz foto výše), což je trochu zvláštní. Časovač pro vypnutí, tzv. usínání při rádiu (Sleep), jde nastavit od 10 do 60 minut, budíky jsou, jako obvykle dva a jsou nezávislé. Budit se můžete nechat tónem nebo některou ze stanic obou tunerů. Upravit můžete třeba hlasitost a vybrat si např. jen buzení v pracovní den nebo o víkendu. Buzení také můžete následně odložit, a to i opakovaně a s výhodou k tomu využijete rozměrného a dobře nahmátnutelného tlačítka na horní straně.

Jednoduché VKV, běžné DAB

Tuner DAB se vám naladí hned při instalaci, případné přeladění zařídíte přes menu nastavení. Ostatně tlačítko Scan tu není, v případě VKV/FM ho zastupuje Select, které – kupodivu – u DAB nedělá vůbec nic, a to i v případě, když ho podržíte déle.

V části DAB v menu najdete promazání vytvořeného seznamu stanic, resp. odstranění těch už neaktivních, a také automatické a ruční vyhledávání plus práci se stanicemi (jejich uložení a vyvolání). Jediné, co DAB chybí je možnost seřadit si vytvořený seznam naladěných kanálů, což ale nabízí málokterý přijímač.

VKV nemá funkci „AMS“, která by proladila pásmo a uložila stanice (podle nastavení) automaticky do paměti. Jsme ale u stacionárního stroje, takže to není nijak kritické. Jinak v menu nastavíte pouze druh ladění (silné kanály nebo všechny), úprava mono/stereo zde nemá smysl.

A ještě drobnost: stanice se do paměti v případě VKV/FM i DAB/DAB+ ukládají stejně, zapsat je s výhodou můžete i na přeskáčku.

Zobrazení v pohotovostním režimu. Zcela přijímač vypnout nelze. Foto: autor

Jaké je? Výborné i když…

Na téhle věcičce nutně musí každého hned na první pohled zaujmout výrazný a dobře čitelný displej. Na druhý pohled upoutá zpracování a hlavně velké měkké nožičky na spodní straně a radiobudík se opravdu nemusíte bát umístit ani na hodně drahý nábytek! I chování po simulovaných výpadcích energie bylo jedním slovem výtečné! Nakonec se ukázalo, že TechniRadio 40 nevadí ani výpadek v řádu vyšších hodin, tedy 7, 8. Paměťová místa i ladění DAB (seznam) zůstala stále zachována, zachována byla i stanice na VKV/FM a nechyběl samozřejmě ani čas.

Naší největší výtkou nakonec není to, že tu nejsou tlačítka přímé volby stanic, ty u tohoto druhu rozhlasového přijímače nejsou pro většinu uživatelů až tak důležité, jako to, že když máte utlumený displej a sáhnete na nějaké tlačítko, jeho funkce se okamžitě provede. Tohle je jasná ergonomická vada, takže si takto lehce přepnete třeba tuner nebo rovnou přeladíte. A přitom Technisat to u některých svých rádií umí udělat správně, tj. na první zmáčknutí nejprve přijímač probudí z utlumené činnosti a pak už si s ním uživateli dělej co chceš.

Pokud vám tohle nevadí (anebo i vadí, ale skousnete to), uvidíte, že TechniSat TechniRadio 40 je výborné a povedené rádio s uměřenou výbavou i stylem, nadprůměrnou citlivostí na signál, což je u nás důležité, a většinou také s pohodovým ovládáním.

Hodnocení

  • PRO: výtečný displej, citlivý přijímač (subjektivně vzato), perfektní čeština i zpracování, návrh, včetně rozměrných, měkkých nožiček (!), výtečné chování po výpadku energie, pohodové ovládání, až na…
  • PROTI: …absenci „probuzení“ z utlumeného režimu (snížený jas displeje), někomu možná budou chybět tlačítka přímé volby stanic