Evropská komise potvrdila Slovensku právo na vyplacení kompenzací společnosti Towercom za náklady způsobené uvolněním frekvencí v pásmu 700 MHz a přechodem na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2.

Towercom je na Slovensku v podobném postavení jako České Radiokomunikace v České republice. Jde o hlavního a v podstatě jediného distributora terestrického televizního signálu, který musel provést refarming televizních sítí kvůli uvolňování kanálů v pásmu 700 MHz. Kompenzace je určena na pokrytí nákladů spojených s tímto refarmingem a migrací na nové vysílací frekvence. Celková částka kompenzace se vyšplhá na 11,7 milionu eur (292,5 milionu korun). Frekvence v pásmu 700 MHz jsou nově určeny pro mobilní sítě nové generace 5G.

Uvolňování pásma 700 MHz vychází z rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady Evropské unie upotřebit část spektra původně využívaného pro televizní vysílání ve prospěch mobilního širokopásmového připojení k internetu. Kompenzace pro provozovatele sítí pro terestrické televizní vysílání byly omezeny výhradně na náklady spojené s uvolněním pásma a případného rušení, které by způsobovaly základové stanice 5G terestrickému televiznímu vysílání na frekvencích blízkých pásmu 700 MHz. Informoval o tom server BroadbandTVnews.com.