Nový televizní program zaměřený na regiony zahájil vysílání přesně rok poté, co získal licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Pokud by neodstartoval, mohl by o ni přijít.

Za Televizí R stojí pelhřimovský podnikatel Pavel Hájek, který už provozuje tři televizní kanály: regionální i-Vysočina.cz, městskou KladNo.1 TV a celostátní iVodárenství.cz. Zároveň si také provozuje regionální multiplex 11, ve kterém tyto stanice vysílají (i-Vysočina.cz ještě využívá regionální odpojovanou programovou pozici v celoplošném multiplexu 24 na Vysočině). Nový program se má zaměřit hlavně na zpravodajství a publicistiku z regionů, podle licence ale může zařazovat například živé streamy z webových kamer, informace o dopravě, kulturních akcích, přenosy a záznamy regionálních kulturních či sportovních akcí nebo diskusní pořady s možností interaktivního hlasování.

Televize R odstartovala krátce po dokončení pražského vysílače Regionální sítě 11 na vodárenské věži Děvín, odkud vysílá na kanálu 27 výkonem 1 kW (vyšší není u regionální sítí DVB-T/DVB-T2 možný). Program je dostupný ve vysokém rozlišení obrazu Full HD kvalitnějším než programy České televize. Stanice zprovoznila i svůj oficiální profil na Facebooku, ale v době svého startu ve středu večer ještě nebyly funkční její internetové stránky na adrese www.televizer.cz. Kromě Prahy vysílá Televize R prostřednictvím Regionální sítě 11 v dalších 16 lokalitách včetně Českých Budějovic, Jihlavy, Plzně či Ústí nad Labem. V budoucnu se má rozšířit také do Karlových Varů, Liberce, Olomouce a Zlína.

TV R

Zahájení vysílání Televize R (Foto: Pavel Hájek)

Štítky