AKTUALIZOVÁNO: V tvrdém plastu zadělané rádio, které se už na pohled tváří jako odolné nabídne jednoduché krytí IPx4 (co to je), dva tunery, pět tlačítek přímé volby a při hraní (nebo i bez něj) si můžete i posvítit na cestu.

 

AKTUALIZOVÁNO, 30. 6. 2024: tady jsou další informace k napájení, resp. dobíjení přes fotovoltaický článek. Další zkoušení ukázalo minimálně na dvě věci: tato cesta je velmi nespolehlivá a nedá se pregnantně říci, například, že po hodině dobíjení na přímém slunci bude přijímač hrát tak a tak dlouho a že vůbec bude nějakou rozumnou dobu hrát. Například jednou hrál asi 12,5 min., po druhé 26 min., potřetí asi 3 minuty, po čtvrté… Modřě svítící LED pod zálepkou ale spolehlivě signalizovala jakékoli dobíjení přes fotovoltaiku, a to i velmi slabé.

 

Výrobce o něm hovoří takto: „Lze použít kdekoli a kdykoli a s Techniradio Solar 2 jste připraveni i na cokoli.“ Má pravdu. V nouzi si natočíte energii klikou, za slunce svitu ho vystrčíte na něj, což fungovalo i za oknem a i když má tradiční teleskopická anténa pouhých 32 cm (cca…), příjmové vlastnosti byly u obou tunerů překvapivě dobré a subjektivně vzato nadprůměrné! Napájet ho můžete i z akumulátoru nebo ho ponechat na 230 V. A i když dobíječku v ceně nedostanete, drtivá většina z nás už ji má u mobilu, třeba i staršího.

Přijímač s obalem vyrobeným z 87 % z plastů pocházejících z oceánů je bohužel bez funkce AMS, která by proladila pásmo VKV/FM a uložila automaticky stanice podle nastavení do paměti. RDS tu sice je, ale to je jen slabá náplast.

Monochromatické maticové LCD je příjemně kontrastní s úhlopříčkou 4,9 cm (1,93″), zesilovač má standardní výkon 1 W (RMS – co to je), který jde na jediný reproduktor. Rozhraní na boku zahrnují obvyklý stereo výstup na sluchátka (jack, 3,5 mm), USB-C pro dobíjení zabudovaného akumulátoru a klasické USB přes které lze dobíjet (1 A, 5 V) mobil, a to jak během pohotovosti, tak za „vypnutého“ přijímače. Pro přehrávání muziky však určeno není.

Jak sami vidíte, Solar 2 moc funkcí nemá, ale je malý a šikovný a oproti verzi jedna, kde byla potíž i s dobíjením přes fotovoltaický článek, je to nebe a dudy!

Pracovní teplota je udávána na 5 až 35 °C, což ovšem není nijak impozantní nejen kvůli fotovoltaice.

Funkce základní (nepočítáme formy dobíjení), pohodlné ovládání

Funkcí není mnoho a vlastně jsou tu jen dva tunery. Rádio si na nic nehraje a uvedené doplňuje baterka (výkon LED neudán), režim „spánek (usínání při rádiu, sleep) pro interval 15 až 90 min. a výrazné hodiny, které nabídnou velmi příjemnou aktualizaci z jakéhokoli zdroje, což by měl být – u každého dobrého rádia – základ (bohužel není). U podsvícení displeje můžete s výhodou využít nastavení pro pohotovostní režim i čtyři úrovně, včetně vypnuto, pro zapnutý přijímač.

Jak vidíte, chybí pouze budík, což je v době mobilů nepodstatné.

Ovládání je klasika, jakou vidíme od Technisatu čím dál tím častěji. Je intuitivní, příručku nebudete potřebovat a na vše lehce přijdete. Šikovně (vertikálně) jsou umístěny předvolby stanic. Jsou čtyři, pátá slouží i k otevření dalších pozic.

Dvě tlačítka na čelní straně mají zdvojené funkce. Krátký stisk pak například vyvolá Info, delší podržení Menu (nastavení). Snadné a dnes zcela obvyklé.

Rádio se zapíná i vypíná prostým zmáčknutím příslušného tlačítka. Při zapnutí vidíte, že hodiny naběhnou vynulované, na DAB se aktualizují velmi rychle, u VKV/FM záleží na situaci a může to trvat i přes minutu.

Standardní VKV/FM i DAB, překvapivě kvalitní příjem

Jediné co u VKV nastavíte, je ladění pro všechny stanice, nebo jen pro silné, jak už bylo řečeno, funkce AMS bohužel chybí, takže jako obvykle ladíte po jedné.

DAB už toho nabídne podstatně více a na snímku výše vidíte i „Prune“ sloužící k odstranění neaktivních stanic z vytvořeného seznamu. Nechybí ani manuální ladění.

Ukládání stanic do paměti se dělá pro oba tunery stejně jednoduše. Stačí zmáčknout a přidržet tlačítko přímé volby kanálu. Pokud zmáčknete „5“, je vám nabídnut výběr pozice a ukládat můžete i na přeskáčku, což je výborné.

Test alternativního napájení

V této oblasti je hodně pověr a také se udává hodně odlišných údajů. Je zajímavé, i když svým způsobem pochopitelné, že se to týká pouze u dynama. O fotovoltaice, která je poněkud nevyzpytatelná, se skoro nehovoří. „U kliky“ jsme nejčastěji viděli „minuta točení, 3 minuty hraní“ (nebo také 4…), takže jsme to mnohokrát vyzkoušeli a pochopitelně vždy sáhli po přehrávání DAB/DAB+.

Test probíhal tak, že jsme rádio nechali jít až do samovolného vypnutí přehrávání. Poté jsme minutu točili klikou (běžně, nijak násilně rychle, což ani nejde, nebo naopak velmi pozvolna) a začali přehrávat přes tuner DAB. Hlasitost byla nastavena na zhruba dvě třetiny, nastavení displeje bylo ponecháno tak, jak bylo po instalaci. Na závěr stopky po prvních třech zkoušeních ukázaly překvapivých 13 min., 25 s, podruhé 8 min. a potřetí – kupodivu – tři minuty. Výsledkem bylo průměrných zhruba 8 min., 8 s, což ovšem dalšímu zkoušení na různých místech, včetně venkovních, neodpovídalo.

Nakonec tedy byla zvolena jiná metodika. Odstraněny byly oba krajní extrémy a přidána další měření. Výsledkem byly 4,5 minuty, což už praktickou situaci v průběhu testu vystihovalo lépe. Dlužno však říci, že tady by to chtělo výrazně delší používání a zkoušení.

Navíc jsme ještě zjistili, že délka provozu záleží i na příjmových vlastnostech v místě poslechu, takže jediné, co dokážeme k době provozu přes dynamo říci je to, že nelze odhadnout, jak dlouho vám rádio bude „po natočení energie“ hrát. Že bude hrát, je ovšem – na rozdíl od fotovoltaiky – zcela jisté, takže alespoň něco. Doba bude nejspíše lehce nad 4 min., takže žádná sláva, ale stále je to možnost, jak snadno získat energii třeba i na posvícení baterkou.

K tomu je ještě dobré říci, že klika dynama je po pravé straně a autor je předělaný levák (socialismus…). Točím tedy pravou rukou a zde to ani jinak nejde, resp. by to šlo, ale dosti krkolomně. Držení rádia v levé ruce bylo pohodlné, plastová klika je stabilní a ani její tuhost nedělala problémy. V tomto ohledu, a vlastně ani v žádném jiném, potíže nebyly.

Pokud jde o fotovoltaiku, článek má rozměry 105 x 27 mm a zkoušeli jsme ho podobně, tedy po samovolném vybití a následném automatickém vypnutí rádia.

Dobíjení (za vypnutého stavu), se po více než třech hodinách intenzivního slunce svitu dostalo na čas kolem tři čtvrtě hodiny. Vypadá to sice podstatně nadějněji, ale také podstatně neodhadnutelněji. Těžko říci, jaký byl čas, kdy se akumulátor skutečně dobíjel. K dalším experimentům, včetně zkoušení při zapnutém přijímači, jsme se bohužel kvůli počasí už nedostali stejně, jako k nějakému intenzivnějšímu testování dobíjení přes fotovoltaiku; třeba na kolik se nabije po deseti minutách, atd.

Při běžném dobíjení přes 230 V se ukázalo, že na displeji bohužel nevidíte aktuální stav, pouze na boku pod záslepkou svítí červená LED, která po naplnění akumulátoru zhasne. I tak je to příjemná změna oproti jiným rádiím, Technisatu. Ten ještě dodává, že pokud dobíjíte „solárně“ a „úhel a svit je optimální“, rozsvítí se LED modře. Při nedostatečné úrovni zhasne.

Jaké je? Výborné!

Dva tunery, bez Bluetooth a přehrávání přes USB. Může to stačit? To záleží na vás, na kupujících. Za nás je to vzhledem k určení a další výbavě dostačující i když jedna zásadní chyba tu je. Dobíjení akumulátoru přijímače přes rozhraní USB-C bohužel u nás v praxi znamenalo, že kvalitní dobíječka Sencor SCH660 s rychlodobíjením přes USB PD nepracovala a museli jsme sáhnout po té běžné. Použili jsme verzi od mobilu Samsung Galaxy S20, k současnému testovacímu Samsung Galaxy A54 5G, se už nedodává. Při výstupních parametrech 5 V (umí i 9 V), 1,5 A, 10 W, jsme se – při zapnutém přijímači a hlasitosti nastavené na asi 50 % – dostali s časem dobití někam lehce přes tři hodiny, udány jsou čtyři. Přijímač dobíjení signalizoval jednak na ikoně baterie na displeji (nikoli stav, nýbrž jen animace) a jednak přes zmiňovanou LED umístěnou pod záslepkou.

Bohužel absence dobíjení přes Power Delivery (PD) je u přijímače uvedeného v roce 2024 poměrně zásadní a pokud si, třeba z počátku, nevšimnete, že vám dobíječka akumulátor nenaplňuje, můžete být později i nemile překvapeni.

I tak je to, za 2.290 Kč, podle nás výborná koupě s citlivým příjmem na obou tunerech. Ostatně VKV dokonce hrálo uvnitř chalupy i při zcela zatažené anténě a po jejím vytažení hrálo i DAB na místech, kde to není obvyklé.

Škoda, že jsme nedokázali plně prozkoušet dobíjení přes fotovoltaiku, ale to, co jsme kvůli počasí zvládli naznačuje, že bude nad fungovat překvapivě dobře.

Pokud se podaří přijímač zajistit na delší dobu, dáme vám formou aktualizace tohoto článku vědět.

Hodnocení

  • PRO: subjektivně vzato nadprůměrná příjmová citlivost (i přes krátkou anténu), výborné a průhledné ovládání, tlačítka přímé volby, více možností jak dobíjet akumulátor, nadějná fotovoltaika, ale to je jen odhad autora (nemohli jsme ji plně prověřit)
  • PROTI: bez funkce AMS, nedobíjí přes USB-C (PD)!