AKTUALIZOVÁNO: „Obyčejný“ monitor nebo i televizor bez tunerové části? Posuďte sami…

AKTUALIZOVÁNO, 11. 8. 2020: podívejte se na test tohoto „monitoru…“

 

Foris Nova (119.990 Kč) s úhlopříčkou 21,6″, 55 cm, a rozlišením Ultra HD (4K), tedy 3840 x 2160, není koncipován jako běžný monitor, ale à la televizor Sony KD-55AF9. Je tedy bez běžného podstavce, který obstarává opěrka tvořící s obrazovkou klasické áčko. V opěrce je pak integrována veškerá elektronika, napájecí zdroj a mj. také vstupy a výstupy a dvojice reproduktorů (2x 1 W).

ČTĚTE TAKÉ: Sony KD-55AF9BAEP aneb konečně je tu OLED televizor, který se nemusíte bát vyjmout z krabice

Počítačový monitor s obrazovkou OLED se po připojení nějakého kvalitního tuneru lehce stane malým, extrémně dobře vybaveným televizorem. Zvládá i obsah s HDR10 a hlavně má schopnost zpracovat ryze televizní HLG (Hybrid Log Gamma). A když jsme u obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, naopak nepodporuje formáty HDR10+ a Dolby Vision, tedy ty s dynamickými metadaty.

V tomto ohledu tu také najdete hned několik přednastavených obrazových režimů, jako například sRGB pro přesné zobrazování fotografií a také volbu HDR s možností HDR10 nebo HLG. Obrazové režimy lze navíc libovolně modifikovat a ukládat do dvou dalších uživatelských módů.

Eizo Foris Nova je určen pro movité fajnšmekry, pro profesionální video studia a také například pro profesionální hráče, protože celková reakční doba (odezva) je při rozlišení Full HD 1,6 ms, klasická reakční doba monitoru je pak 0,04 ms (černá-bílá-černá). Všestrannému použití napovídá dvojice rozhraní HDMI 2.0b, USB 3.0 pro připojení externích periférií, včetně například Fire TV-stick, i když Foris Nova nemá vestavěn žádný vlastní multimediální přehrávač. Pokud však videosignál obsahuje metadata v HDR10 nebo v HLG, dokáže je přečíst a následně optimalizovat reprodukci.

Na monitor o rozměrech 526 x 319 x 359 mm s hmotností 3,2 kg je poskytována tříletá záruka.