Tentokráte na českém DVB-T2 prověřujeme hodně luxusní kousek s úhlopříčkou 140 cm a s cenou 77 990 Kč. A také například se zcela unikátním audio systémem a novým Google Android TV 8. Na něj budou další vhodné televizory aktualizovány někdy na přelomu roku.

Konečně dobře zabalený televizor, na kterém si našinec po dlouhé době – tak říkajíc – spraví oko! Když totiž vidíte širokou krabici otevíranou odspodu, jednomu to prostě nedá. Úhlopříčka 140 cm, tedy 55 palců, sice není ze současného pohledu až tak rozměrná, aby něco takového vysloveně vyžadovala, ale vezměte v úvahu, že jde o televizor s obrazovkou OLED.

A to jsou hodně hubené krásky!

Sony tak u své vrcholové řady Master zvolilo jediný správný přístup, na který bohužel v současnosti moc často nenarazíte a kolikrát je smutné, v jakém balení se dnešní špičkové televizory dodávají.

Druhou velmi dobrou zprávou je, že součástí tenounkého panelu OLED je unikátní naklopitelný podstavec, který zároveň dovoluje pohodlné vyjmutí televizoru z krabice, a to dokonce jedné osobě!

Přiznám se, že jsem ještě neviděl OLED televizor, u kterého by to šlo takto dobře a zároveň jsem měl pocit „bezpečného vybalení“.

ČTĚTE TAKÉ:

Sony AF9 je výtečně vybaven, což není vzhledem k ceně překvapivé. Hlavní důvody, proč jsem si ho ale zapůjčil, byly dva: zmiňovaný unikátní podstavec a neméně unikátní audio systém. Ten totiž v základu vyzařuje přímo z obrazovky a výrobce tuto technologii nazývá Acoustic Surface Audio+. Jde vlastně o způsob plochého repro systému typu NXT, který je v zadní části doplněn o dva basové kanály (dva reproduktory) a celkově jde o systém typu 3.2.

Subwoofery vyzařují do stran a jsou umístěny v noze podstavce otočně přidělané k panelu, v níž se rovněž nachází elektronika a konektory. Zajímavé je i to, že z reproduktorů umístěných přímo v obrazovce můžete udělat jeden centrální a zapojit si tak televizor do systému domácího kina bez tzv. centru. Dvojici zlacených konektorů pro připojení opět najdete v noze podstavce, k níž se ještě dostanu.

Mezi špatné zprávy naopak patří to, že televizor opět používá hodně lesklou obrazovku a že je sice vybaven zdvojenými tunery, ale skutečný obraz v obraze (PiP) nenabízí, což bohužel platí o celé letošní kolekci Sony. Můžete tak pouze výstup z jednoho tuneru sledovat a z druhého tuneru nahrávat.

Sony KD-55AF9BAEP je ke koupi v úhlopříčkách 140 cm (55″) a 165 cm (65″).

Velmi dlouhá instalace, ale i s tříděním kanálů

O výborném balení jsem se už zmiňoval, i když je škoda, že televizor ani při svém speciálním stojanu (noze) nepřijde smontovaný, což by jistě mohl. Nohu podstavce stačí odklopit do polohy obráceného V, nebo jak se dnes populárně říká „stanu“, zafixovat ji a přišroubovat k ní nízkou a těžkou část, která televizor stahuje k zemi, takže mu nehrozí přepadnutí.

Podstavec není podlahový, i když by se to mohlo zdát, a obrazovka je ve výsledku mírně nakloněna (5 stupňů) směrem dozadu. Sony bohužel v příručce, ani nikde jinde, neuvádí doporučenou výšku stolku na který byste měli tento televizor instalovat, což je nepochybně škoda. Díky náklonu obrazovky však bude – ve srovnání s běžným televizorem – spíše nižší než vyšší. Pokud budete chtít AF9 instalovat na stěnu nebo na klasický televizní stolek (stojan), zabudovány jsou otvory montáže VESA.

Následná instalace a ladění televizoru je operace dlouhá, předlouhá a dá se říci, že je u Android TV 8 ještě horší (delší) než u sedmičky. Alespoň mi to tak připadalo. Navíc naprosto zbytečné kroky, jako nastavení rodičovského zámku, bez kterého se dále neposunete, zůstaly. A přitom tuto funkci většina, či spíše drtivá většina lidí vůbec nepotřebuje! Nemluvě o tom, že televizor po naladění kanálů opět v praxi nepředvede, jak vlastně hraje a zavalí vás dalšími operacemi. Na úplný závěr však přece jen narazíte na něco rozumného a pozitivního – nabídne se vám totiž třídění kanálů!

A to je snadné a průhledné.

A abych nezapomněl – rozhlasové stanice se ukládají od čísla 500, stanice pozemního vysílání od jedničky.

Prostředí v domovské nabídce (tlačítko Home) je zcela změněné. Počet ikon byl ve vodorovném směru výrazně omezen, ikony lze v nabídkách přesouvat (delší podržení OK) a valnou většinu z nich jde i odstranit. Přesouvat a mazat jdou někdy i celé vodorovné nabídky, což je další změna. Stačí na řádku vyjet zcela vlevo.

Průhlednější a svižnější ovládání, nedodělky ale stále jsou

Sony se i nyní drží páru atypických libůstek. Někdy vůbec nevadí, jako typicky absence seznamu naladěných stanic (ten klasicky zastupuje EPG, které je tu velice rychlé), jindy ale vysloveně překážejí. Jako absence tlačítka na dálkovém ovladači pro vyvolání menu nastavení. To bohužel nevyvoláte ani přes kontextovou nabídku na tlačítku Action Menu. Kdyby tady byl vstup do celého nastavení televizoru, vlastně by se bez samostatného tlačítka dalo žít.

Bohužel není…

Například v multimédiích v Action Menu upravíte jen obrazová a zvuková nastavení a platí to i v tunerech (viz poslední fotografie). Tady jde navíc například ještě vypnout obrazovka a ponechat v chodu pouze zvuk, což je samozřejmě výtečně umístěná volba, a přepnout audio výstup třeba na domácí kino.

Dálkový ovladač Sony je stále příjemně přehledný (foto je v galerii výše) a na rozdíl od jiných značek tu máte hned u kurzorového kříže s OK uprostřed k dispozici i EPG (Guide), návrat do televizního vysílání (TV) či třeba Back (Zpět). Vše je tak lépe po ruce i když jsem narazil na to, že tlačítko Zpět v některých případech nepracovalo (například v nabídce Home) a platilo to i o TV.

Rozložením však dálkový ovladač Sony stále patří k tomu nejlepšímu, co můžete v branži najít.

Programová nabídka (obraz běží na pozadí) byla kdykoli k dispozici bez čekání a zvukových výpadků! Na tohle narazíte hodně zřídka a přitom by to měla být naprostá samozřejmost!

Okamžité a výtečné EPG, funkční HbbTV

Programová nabídka se objevuje vesmírně rychle, a to se dnes pomalu nevidí. Sony je na ní ovšem dosti závislé, protože nemá běžný seznam naladěných kanálů třeba na tlačítku OK či List. Přepínání přes celoobrazovkové EPG (zvuk pracuje, obraz jede na pozadí) je však bezproblémové.

Pro EPG, které ukazuje pořady pro osm stanic, se můžete volně pohybovat. Obsah se stahoval na pozadí a byl k dispozici okamžitě po zapnutí televizoru, takže se zjevně ukládá. S výhodou rovněž můžete v seznamu kanálů vyjet nad číslo 001 do oblasti, kde jsou uloženy rozhlasové stanice a plynule se kolováním vrátit ke stanicím televizním (proč to nejde jinde?). Pokud si v EPG zapnete upozornění na pořad, televizor se dokonce z pohotovostního režimu probudí.

„Červené tlačítko“ HbbTV pracovalo na kanálech ČT, FTV Prima i u Seznam.cz TV bez potíží. Na druhou stranu Sony nenabídlo žádné zabudované lokální, či alespoň rozumně lokalizované aplikace, včetně těch pro IPTV/VoD, což je tak obdobou situace u nedávno zkoušeného Sony KD-55XF8505.

Za jedinou výjimku se dá pokládat funkční Youtube, což ale na druhou stranu není typická aplikace internetové televize či on-line videopůjčovny. Firma sice pro nedávný článek o aplikacích pro chytré televizory uvedla, že je k dispozici například Stream.cz či Abeceda pro děti, ale v tomto případě opravdu nebylo k dispozici nic, i když něco se stáhnout dalo. Faktem na druhou stranu je, že do poznámky společnost Sony uvedla, že „aplikace IPTV/VoD nemusí být všude“. Na Google Store jsem však pro televizor nenašel ani zmiňovanou Abecedu pro děti.

Hned po instalaci práci s multimediálními soubory v domovské nabídce (Home) nenajdete. K tomu musíte vstoupit do Apps, kde je také přístup na Google Store. Kdo tohle vymyslel?

Problémová standardní multimédia

Ze základní domovské nabídky na tlačítku Home multimédia nespustíte, a to není právě příjemná novinka. V nabídce na tlačítku Apps už tři základní aplikace pro hudbu, foto a video jsou a proč Sony zvolilo tento přístup je záhadou. Naštěstí pokud chcete, můžete si aplikace do Home umístit, což jde po zmáčknutí rozměrného tlačítka „+“ na konci vodorovné nabídky zvané Aplikace.

Zabudovaný video přehrávač byl použitelný jen částečně a zejména pro multimédia z USB. Při většině pokusů přehrát něco ze síťového serveru zvládl někdy pět sekund, jindy minutu a pak přehrávání ve většině případů přerušil. Síťové připojení bylo v pořádku, stejně jako příslušná videa umístěná na serveru Synology DiskStation DS414j. Navíc na jiném zařízení šla přehrát zcela bez problémů. Později začalo, opět na některých souborech, zlobit i přehrávání videa a nakonec i hudby, z rozhraní USB.

Později jsem se přihlásil i na Google Store a nainstaloval VLC Player, který najdete na tlačítku Home bohužel jako „upoutávku“ (aplikace není předinstalována). Vzápětí potíže s videem prakticky zmizely i když v některých případech odmítal ze síťového disku zároveň s videem přebírat i externí titulky.

Přehrávání obsahu s HDR jsem testoval pouze u standardu HDR10 a využil k tomu opět zabudovanou aplikaci. Sony ukázalo jeho velmi jemné nastavení nezobrazující v kritických scénách, například při protisvětle, příliš mnoho detailů. Lehce si tak dovedu představit, že divák vůbec nepochopí k čemu vlastně tato vynikající technologie slouží, protože na obrazu uvidí jen malé či velmi malé rozdíly.

Vyzkoušel jsem rovněž sdílení obrazovky z mobilu, ale protože technologie Wi-Fi Miracast, kterou má Sony podporovat, nefungovala ani u jednoho ze dvou použitých mobilů (LG Flex 2 a Sony Xperia XZ), uspěl jsem pouze s Google Cast u Xperie s Android 6.0.

Propojení bylo prakticky okamžité, obrazová kvalita solidní a blízká zdroji. Při přehrávání navíc šla vypnout obrazovka mobilu, takže šetříte energii.

Potíže s šetřicím režimem obrazovky OLED

Problémů jsem v průběhu zkoušení zahlédl několik, většinou ale byly podružné, i když mít v televizoru zdvojené tunery a nemoci využít obraz v obraze, jako třeba „kdysi dávno“ u mé klasické CRT Sony, která mimochodem stála ty samé peníze, mi přijde hodně absurdní. Ten největší problém však vidím v tom, že když zmáčknu pauzu v zabudovaném videopřehrávači, nebo na YouTube, visí na panelu stále stejný statický obrázek a nespustí se šetřící režim obrazovky. A na to jsou televizory OLED citlivé!

Žádný šetřící režim se však nespustil ani v HbbTV (zkoušena ČT), a to jak v menu aplikace, tak při pauze v přehrávaném pořadu. Tak nějak to klaplo na rozhlasové stanici na DVB-T/T2 a obrazovka zde po chvíli zcela zčernala, resp. se tvářila jako by byla vypnuta volbou v Action Menu.

Po instalaci VLC Playeru jsem vyzkoušel i ten, a šetřící režim se zapínal po pěti minutách ve formě prezentace fotografií z vnitřní paměti nebo z internetu. Pět minut se mi ale zdá zbytečně dlouho (Philips jede už po 2,5 minutách nečinnosti) a po delším zkoušení se ukázalo, že se „screen saver“ nespouští vždy. A dělal to i v jiných případech, například v MX Playeru.

Mějte tedy na paměti, že u tohoto televizoru bude třeba dávat hodně velký pozor na statické obrázky.

Kontextové „Action Menu“ při vyvolání v tuneru DVB-T/T2. Chybí zejména vstup do kompletního nastavení. Ten jsem našel jen na Home.

Excelentní vnější design, zvuk i obrazové úhly, ale…

Řeknu to takto: „Stýská se mi po starém Sony. Po Sony s přirozenými neplakátovými barvami, které se však už zřejmě nikdy nevrátí.“

Tento televizor jistě značnou většinu diváků zaujme i přes některé opětovné vady systému Google Android TV, který je však v nové verzi 8 přece jen výrazně přehlednější a o něco lépe ovladatelný. Osmička přichází s upravitelným prostředím na tlačítku Home, a to v míře doposud nevídané, jakoby si Google konečně uvědomil, že něco dělá špatně.

A když jsem u Googlu. Televizor je bez přihlášení do jeho tržiště aplikací použitelný v podstatě jen pro základní funkce. Bez problémů pracovala tunerová část, včetně HbbTV, menší či větší potíže vykazovalo přehrávání multimédií. Sony bohužel majiteli TV nenabídne předinstalovaný VLC Player, který by vyřešil alespoň video, nýbrž jen jeho ikonu, takže přístup na Google Store je nutný. Zajímavé je, že se televizor po instalaci VLC Playeru sám o sobě vypnul a nemohl jsem ho nějakou chvíli dálkovým ovladačem uvést do provozu. Pak začal nabíhat a byl vidět tvrdý restart se zaváděním operačního systému. Jinak s ním za provozu žádné potíže nebyly.

Vynikající je resamplování, reakce na švenk kamery či rychlý pohyb, a to i při slabším zdroji, včetně českého DVB-T2. Většinového zákazníka nepochybně zaujmou i barvy. Mě však barevnost, či spíše přebarvenost, vysloveně udeřila do očí hned po zapnutí, nicméně šla alespoň částečně utlumit.

V dlouhém předlouhém menu nastavení (kolovat je bohužel u Androidu zakázáno) se sice můžete vcelku vyřádit, ale je stále špatně a ne-televizně uspořádané.

Tohle bohužel trvá i v Android TV 8.

Zvukově je Sony KD-55AF9BAEP vynikající a mám pocit, že tohle jsem ještě od televizoru neslyšel. Excelentní je samozřejmě i černá a absolutní pohledové úhly, excelentní je také vnější design s unikátně řešeným podstavcem a umístěním konektorů a elektroniky. Ten mě zaujal nejvíce a konečně je tu televizor OLED, který se nemusíte bát vyjmout z krabice.

Sony KD-55AF9BAEP se mi líbí, hodně líbí, ale pár zbytečných nedodělků výsledný dojem kazí. Nejvíce ho ale kazí – obecně vzato – problémy se šetřícím režimem obrazovky a na něj si opravdu dejte pozor (Philips na tom není lépe). Je to hodně velká škoda i když jsem tak nějak čekal, že to dojde i Googlu a tuhle funkci rovnou zabuduje do operačního systému.

Bohužel…

Hodnocení

  • PRO: excelentní vnější design, včetně unikátního umístění elektroniky a rozhraní, rychlé EPG bez zvukové pauzy (!), excelentní zvuk jaký od TV neuslyšíte, vynikající resamplování, vylepšený Android TV 8, výtečné rozložení dálkového ovladače, kvalitní obraz, ale…
  • PROTI: …s až plakátově přehnanou barevností (jde částečně omezit), problémy se spouštěním šetřiče obrazovky, absence skutečné funkce PiP, nešťastně navržené menu nastavení, kterému navíc chybí tlačítko na DO, v základu žádné domácí aplikace