UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – 25. května skončí vysílání celoplošného multiplexu 3 z jihlavského vysílače Javořice a zároveň i vzájemné rušení této sítě s jihočeskými vysílači multiplexu 24 ve standardu DVB-T2.

Takřka tři měsíce řeší televizní diváci v části Vysočiny a Jihočeského kraje problém s narušeným signálem tematických kanálů Primy, Barrandova či Óčka z hlavního jihlavského vysílače Javořice. Multiplex 3, v němž tyto programy vysílají ve standardu DVB-T, totiž vysílá na stejném kanálu 30, na kterém 20. února v sousedním Jihočeském kraji odstartoval multiplex 24 v novém standardu DVB-T2. Zatímco multiplex 3 provozují České Radiokomunikace, operátorem multiplexu 24 je konkurenční společnost Digital Broadcasting. Obě firmy se nedokáží shodnout na tom, kdo koho vlastně ruší – zda končící multiplex 3 nově vysílající multiplex 24 nebo naopak. A i přes jejich stížnosti adresované Českému telekomunikačnímu úřadu obě sítě od onoho 20. února vysílají rozdílné programy na shodném kanálu 30.

Přechodová síť 13 pokračuje ve vysílání z Kleti a Dačic, multiplex 24 má totiž kolizi s multiplexem 3

Kdo byl v právu a kdo ne? To není jasné

České Radiokomunikace vychází z dosavadní praxe, že pokud nová služba začne ve vysílacím spektru rušit zavedené vysílání, musí mu ustoupit. Naopak Digital Broadcasting argumentuje termíny v Technickém plánu přechodu na DVB-T2, které jí přikazovaly do konce letošního února spustit vysílání finálního multiplexu 24 v jižních Čechách. Programy multiplexu 3 na Vysočině a v Jihočeském kraji, tak programy multiplexu 24 v obou zmiňovaných krajích se dají ze stejných vysílačů naladit i v přechodových sítích DVB-T2, které využívají jiné vysílací kanály, což je výrazně větší problém pro diváky multiplexu 3 Českých Radiokomunikací. Důvodem je fakt, že tito diváci ještě nejsou připraveni na přechod na DVB-T2, který má být na Jihlavsku realizován až koncem května. Digital Broadcasting měl svoji Přechodovou síť 13 vypnout v jižních Čechách ve stejný den, kdy tam zapnul finální multiplex 24. Jenže kvůli rušení na kanálu 30 se ji rozhodl zachovat.

Obě firmy tak čekají na 25. květen, který si České Radiokomunikace určily jako termín vypnutí multiplexu 3 na jihlavské Javořici (kanál 30). Digital Broadcasting se zároveň chystá ve stejný den vypnout Přechodovou síť 13 na vysílačích České Budějovice – Kleť a Dačice – Urbanecký vrch (kanály 32 a 24). Kanál 30 tak zůstane v jižních Čechách pouze multiplexu 24 a místo multiplexu 3 bude možné programy šířené v této síti naladit v Přechodové síti 12 na kanálu 28. Tento kanál bude použit i pro finální DVB-T2 síť 22 Českých Radiokomunikací po vypnutí DVB-T multiplexu 2. Kanál 35, na kterém dnes vysílá DVB-T multiplex 2, bude použit pro finální DVB-T2 multiplex 23, takže už dnes je možné upravovat společné televizní antény, protože na Javořici jsou v provozu všechny finální kmitočty. Pro diváky na pomezí obou krajů to bude znamenat pouze další prolaďování přijímačů, aby se jim načetla aktuální programová nabídka na nových vysílacích kanálech – pakliže již tedy nepřešli na příjem DVB-T2, protože v tom případě už všechny programy naladěné mají.

Jediná výjimka z přerušeného přechodu na DVB-T2

Vypínání multiplexu 3 na Vysočině a Přechodové sítě 13 na dvou jihočeských vysílačích jsou jediné dvě změny v rámci Technického plánu přechodu na DVB-T2, k nimž dojde během přerušení druhé televizní digitalizace. Již od 16. března nedošlo kvůli vládním opatřením proti šíření nového typu koronaviru k žádnému vypínání vysílačů DVB-T a zapínání vysílačů DVB-T2. Jedinou výjimkou, kterou vláda přímo zmínila v novele Technického plánu přechodu na DVB-T2, je vypnutí multiplexu 3 na jihlavské Javořici. Přechodová síť 13 na Kleti a Urbaneckém vrchu skončí o více než tři měsíce po termínu, který si stanovil její operátor, společnost Digital Broadcasting, a který určuje Technický plán přechodu. V jejím případě ale k žádnému rušení nedocházelo, operátor ji zachoval jenom kvůli příjmu programů, jejichž sledování v multiplexu 24 bylo vzájemným rušením na kanálu 30 některým divákům znemožněno.

Proč vlastně k takové situaci došlo, když se všichni řídili vládou schváleným Technickým plánem přechodu na DVB-T2? Jde asi o nejokatější případ nedokonalé koordinace kmitočtů při přechodu na nový vysílací standard, kterou zajišťuje Český telekomunikačním úřad. Ve chvíli, kdy se zahájila realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2, byla tato situace již obtížně řešitelná, protože by si vyžádala novou mezinárodní koordinaci kmitočtů, navíc za předpokladu, že sousední Německo i Rakousko již opustili pásmo 700 MHz a kmitočty z něj nebylo možné použít ani na dočasné vysílání. Divákům na pomezí Vysočiny a jižních Čech tak koncem února nezbylo nic jiného, než se buď na nějakou dobu rozloučit s pozemním příjmem některých programů, nebo s předstihem přejít na příjem signálu DVB-T2 a tento příjem si zachovat.