AKTUALIZOVÁNO: Říká se o něm, že je nejen bez rámečku, ale také bez černé obruby aktivní části LCD obrazovky. Je tomu ale skutečně tak? Pojďme se na to podívat a podívejme se i na to, jak se chová na dnes běžném TV/video signálu.

TP-Link AX1500 s Wi-Fi 6.

AKTUALIZOVÁNO, 18. 7. 2020: S televizorem jsme ještě dodatečně vyzkoušeli nový směrovač TP-Link AX10 (AX1500) s Wi-Fi 6, který přijde na pouhých 1.800 Kč. Nabízí výborný poměr cena/výkon a zvládá také vytvořit, pro 2,4 i 5 GHz, jedinou bezdrátovou síť a automaticky si ji řídit s ohledem na dosažení co nejvyšší rychlosti. Při přehrávání objemných videí ze serveru Synology byl pokrok jasně vidět, protože některé velmi objemné nahrávky nebylo do té doby možné bez připojení kabelem na Samsung QE75Q950T přehrát. Pokud máte dobrý router pro Wi-Fi 5, výměna se vám asi nevyplatí, ale pokud odejde, tohle vám zajistí levný a slušný vstup do světa výrazně pokročilejšího Wi-Fi 6.
Stručné technické parametry: Wi-Fi 6, WPS; práce jako směrovač nebo přístupový bod; firewall, QoS, MU-MIMO, IPv6, síť pro hosty, rodičovská kontrola; maximální rychlost 1,5 Gb/s (souběžně); záruka 3 roky.
Klasicky lesklá obrazovka je na držáku mírně naklopena, je úchvatně tenká v celém svém profilu (15 mm) a má rozlišení Ultra HD (8K) s plošným podsvícením s řadou stmívatelných zón (počet se neuvádí). Jediným kabílkem zajišťujícím i napájení je pak spojena s bytelnou základní jednotkou, v níž je vše potřebné.

Systém One Connect Box jsme už představovali několikrát, takže nejspíše tušíte, že jsou v něm – až na jedno systémové rozhraní – všechna ostatní, včetně většiny obslužné elektroniky a tunerů. Tím nejdůležitějším je však zabudovaný systém umělé inteligence, který je ještě vyspělejší než loňský a pracuje bod po bodu, nikoli pouze v rámci dnes obvyklé scény. Na výsledném obrazu to bylo hodně znát a možná navíc místy, stejně jako my, upadnete do upřímného šoku co se dá s průměrným televizním signálem vlastně udělat, když se tomu věnuje čas a peníze.

Tedy hodně času a hodně peněz!

Výsledkem je obraz, který jsme skutečně nečekali, a to pomalu z jakéhokoli zdroje, včetně těch běžných, jako je televizní příjem z DVB-T2, který je mnohdy lepší než u 4K o 40, 50 cm menší. A platí to i u videa z rozhraní USB, nebo serveru domácí sítě, a také u nás běžných IPTV/VoD. Třeba Pohádky, Lepší.TV, nebo HBO GO. U aplikací zlobilo jediné – seznam těch naposledy použitých. Ten totiž většinou nefungoval.

Tady to vypadá, jakoby šel obraz naprosto do krajů. Ve skutečnosti…

Řada Q950T začíná na 165 cm (65″, Samsung QE65Q950T, 149.990 Kč), pokračuje přes zapůjčených 191 cm (75″, 199.990 Kč) a končí na 216 cm (85″), přičemž za tento model (Samsung QE85Q950T) zaplatíte 299.990 Kč.

Všechny televizory jsou vybaveny systémem adaptujícím se na vaše domácí prostředí, a to jak co do obrazu, tak co do zvuku, který je navíc ovlivnitelný v několika podobách. Můžete tak zapnout kompletní režim, nebo si třeba jen nechat zvýraznit nějakou část (např. aktivní zesilovač hlasu). Je tu i zvuk sledující pohyb (OTS+, objektově orientovaný zvuk) a audio systém typu 4.2.2, takže je tu celkem osm kanálů, přičemž všechny reproduktory (celkem osm 🙂 jsou umístěny na zadní straně, což pochopitelně není ideální zejména pro výšky. A jsou samozřejmě také nizoučké, protože panel má pouze 1,5 cm. I proto je vhodné k televizoru dokoupit jednu ze tří druhů zvukových lišt Samsungu v ceně od nějakých 15.000 Kč níže. Nebo nějakou jinou…

Skoro poslední „maličkostí“ je to, že Q950T je postavena na obrazovce s technologií eliminující známé černé okraje (obruby), které jsou dnes u bezrámečkových provedení jasně vidět. Samsung sám k tomu uvádí, že 99 % z plochy televizoru je k dispozici pro obraz a možná je to i více, protože je to pouhý milimetr po všech stranách. Za pozornost ovšem stojí také zabudování nejnovější a nejrychlejší Wi-Fi 6 (Wi-Fi ax), což nejspíše nikdo jiný v letošní kolekci nemá.

Příšerné balení, příšerný podstavec na dvou šroubech

Krabice s televizorem kupodivu neměla na spodu – při této velikosti (!!!) – obvyklé plastové spojky tak, aby se dala vysunout nahoru a obrazovka se dala vyjmout pohodlněji (výrobce asi šetří…). Nakonec jsme to ale takto stejně udělat museli i když se ukázalo, že balení už nařízl někdo před námi. A protože se při operaci vydrolila spousta polystyrenu, bylo co uklízet (co slibované eko balení?). Škoda také, že obal televizoru je příliš úzký a naprosto nehodný takovéhoto skvostu (nemluvě o nevhodnosti…).

Je s podivem, že podstavec je sice navržen tak, aby do něj panel zapadl, ale je to obráceně než je zvykem a než je pohodlné a třem lidem to dalo dost práce nemluvě o tom, že ve finále obrazovku přidržují pouhé dva šroubky! Pokud si tento unikát zakoupíte, rozhodně si ho nemontujte sami!

Softwarová instalace televizoru je stejná jako u jiných Samsung QLED. Vyberete tuner, ladí se na pozadí a pro připojení přes Wi-Fi můžete použít i WPS. Na závěr můžete sáhnout po dalších tunerových vstupech.

V průběhu instalace můžete zakázat či povolit tzv. inteligentní (adaptivní) režim, který přizpůsobí obraz a zvuk vašim konkrétním podmínkám, což doporučujeme povolit a pak se teprve zabývat detaily.

Na závěr jsme ještě pro jistotu nechali zkontrolovat aktuálnost firmwaru a protože se objevila nová verze, rovnou jsme ji nainstalovali. Poté jen bylo znova zapotřebí připojit televizor k bezdrátové síti.

U zapůjčeného a firmou instalovaného televizoru zlobil dálkový ovladač, takže přijímač nejprve vůbec nešel resetovat (neobjevila se softwarová klávesnice pro zadání hesla). Nakonec, po připojení pohodové bezdrátové mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, se to povedlo. Nicméně ani po kompletním uvedení do továrního nastavení a nové instalaci se dálkový ovladač neumoudřil. Fungovalo skoro všechno až na sdružené tlačítko vyvolávající ta barevná, teletext a numerickou klávesnici. Jediná funkce která pracovala, byl teletext objevující se na dlouhé přidržení klávesy.

Úprava tzv. inteligentního, nebo také adaptivního režimu.

Pár poznámek k různým funkcím

Ovládání je, dalo by se už říci, tradiční, menu bez kolování, což nejde ani v multimédiích. Zjednodušený dálkový ovladač v kovovém provedení budete buďto milovat nebo nenávidět. Nejspíše si ale zvyknete i na zhoršenou práci s aplikacemi, které používají barevná, původem teletextová tlačítka, včetně HbbTV. To bylo i zde povoleno už v rámci instalace a je prima, že Samsung konečně – po několikaleté kritice – změnil názor. Jak ale také bylo řečeno, u tohoto televizoru byl problém s některými funkcemi dálkového ovladače, včetně sdruženého tlačítka zajišťujícího i vstup do teletextu a na číselnou klávesnici. Typicky HbbTV tak vyzkoušeno být nemohlo a jisté potíže měla v tomto směru i Lepší.TV, která barevná tlačítka taktéž používá. Tohle je ale zjevně problém konkrétního kusu, který po vlastech českých notně koluje.

EPG je výborné a bylo by vynikající, kdyby šel smysluplně změnit den, což prý výrobce neřeší. Dobré je tak maximálně na aktuální vysílání a se sebezapřením na další den (je nutné jet šipkou vpravo přes půlnoc, jinak to nejde).

Multimédia na tom byla stejně, jako například ta u Q95 (odkaz níže) a jiných nejvyšších 4K modelů. Přehrávání obsahu ve 4K/HEVC bylo v pořádku, jen s drobným škobrtnutím většinou jen na počátku, někdy i v průběhu přehrávání a je s podivem že tři testovací soubory s H.64 podobné potíže neměly. Video v přirozeném 8K (VP9) přehráno kvůli nekompatibilitě nebylo stejně, jako 4K HLG. Obsah s HDR10 (4K) televizor krátce oznámil a podával ho citlivě. Pro oči autora lépe v přesvětlené scéně, u té zatmavené mohly být detaily výraznější. Mimochodem je zajímavé, že velmi kvalitní testovací soubor ve Full HD s tokem kolem 22 Mb/s byl podán tak, že pro autora prakticky nebyl pozorovatelný rozdíl mezi ním a přehráváním dobrých videí ve 4K. U Full HD s tokem 8 Mb/s (nahrávka z BBC) už byl v detailech zřetelný.

Toť ve stručnosti vše, protože nemá smysl omílat už probrané. Pokud chcete vědět více, podívejte se na další recenze televizorů Samsung QLED 2020. Například na vrcholový QE55Q95T (4K), kde jsou podrobněji rozebrány CZ/SK aplikace.

Menu nastavení – obraz, nebo jak říká překlad, obrázek.

Jaký je? Jedinečný!

Design panelu a koncepce televizoru jako takového je skvělá. Technické provedení podstavce by ale neprošlo ani u přístroje za desetinu ceny a méně! Měl být celokovový a samozřejmě v jednom kusu. A měl se také řádně připevňovat, tedy nikoli na dva pochybné „šrouby“. V této souvislosti je rovněž škoda lesklé obrazovky, které samozřejmě žádná antireflexní vrstva nepomůže.

Panel QE75Q950T je na podstavci mírně nakloněn směrem vzad (napevno), v ceně ještě obdržíte tzv. bezmezerový držák na zeď, takže umístění můžete okamžitě řešit jinak. Rozhodně ale po zkušenostech doporučujeme, nechat si to udělat, protože montáž ani v jednom případě nebude triviální. Možná se v této souvislosti ještě budete ptát na pozorovací vzdálenost. Uchváceni jsme byli i na nějaké tři metry, nejlepší to však bylo (bráno podle vnímání autora článku) na vzdálenost kolem 4 metrů nebo lehce přes.

Obrazově nemá smysl k Samsung QE75Q950T dodávat nic a tady jednoduše nemáme slov, protože tohle je s přehledem to nejlepší, co jsme v domácích podmínkách viděli. K překvapivě kvalitnímu obrazu, lepšímu než u drtivé většiny mnohem menších přijímačů, stačilo televizoru ze síťového serveru Synology například 560 MB v rozlišení HD Ready a v H.264, a to na 41 minut seriálového dílu.  Asi tou nejlepší zprávou je však v této souvislosti to, že televizor je v pohodě použitelný i na pozemním vysílání v nižším rozlišení. Stanice NASA UHD pak byla naprosto parádní a takhle jsme ji ještě neviděli!

Co se týče zvuku, to už je jiná. Televizor pochopitelně platí za útlý profil panelu a reproduktory umístěné na zadní straně. Není pochyb, že zvuková lišta přímo vyzařující výšky a středy k posluchači by byla daleko vhodnější a vlastně mohla být i v ceně.

Výkon zesilovače byl za všech okolností subjektivně vzato dostatečný, po napojení na A/V receiver Pioneer s THX zvuk řádově poskočil a vhodně tak doplnil úchvatný obraz. Pro běžné sledování „televize“ by se ale zvuková lišta hodila a zkuste třeba Bose TV Speaker (podívejte se na test).

Operační systém Tizen je v nové verzi rychlý, spolehlivý a a už i teď (v ranné fázi) prakticky bezproblémový. Občasné potíže jsme registrovali u aplikací, kde ještě tu a tam něco málo zlobilo i když někdy to spíše vypadalo na provozovatele. Ostatně například nová verze internetové Telly ještě nebyla ke stažení i když už být měla.

A jak je to s onou „bezobrubovostí“? Pokud se soustředíte, vidíte při pohledu zejména přímo zepředu po třech stranách černou obrubu o šířce asi milimetr. Když se na ni zaměříte, možná vám ulpí v paměti a bude narušovat parádní pocit ze sledování něčeho tak jiného. Rámeček je pak pouze z boku (obraz s ním v podstatě splývá) a z čela z něj vidíte jen tloušťku plechu. Tohle všechno platí ze tří stran. Ze strany spodní už klasický úzký rámeček je, ale je skoro neviditelný, protože je v černé. Nad ním je pak taktéž – při pohledu z blízka – asi milimetrová černá obruba.

A teď si vyberte: je televizor bez obruby nebo není?

Hodnocení

  • PRO: jedinečný vzhled obrazovky, často uchvacující obraz, naprosto excelentní převod z nízkého (nižšího) rozlišení na 8K (pochopitelně to není prosté resamplování), stabilní a rychlý operační systém s řadou domácích, či dobře lokalizovaných aplikací, dobré EPG až na…
  • PROTI: …absenci rozumného přechodu na další den, lesklá obrazovka (bohužel), naprosto příšerné balení TV a naprosto příšerně navržený plastový podstavec, v rychlém nastavení nebývá zcela jasné, zda je volba zapnuta nebo vypnuta