Kvalitní částečně kovové provedení, pevná anténa na zadní straně a také kombinace přijímače VKV/DAB a Bluetooth reproduktoru. To je novinka známého německého výrobce určená na kolo i na doma.

Jak vidno, jde o kombinovaný rozhlasový přijímač s reproduktorem Bluetooth (3.200 Kč), který můžete používat zcela běžným způsobem s mobilem, apod. Zabudovaný akumulátor poskytne „šťávu“ na až 10 hodin, v praxi tak osm, osm a půl, ale záleží na typu provozu.

V balení najdete dva druhy držáků, které můžete vidět na snímku. První je určený na rám do míst, kde je úchyt na láhev, druhým je držák na řídítka. Obdržíte i externí napájecí zdroj, ale protože ho obstarává konektor microUSB (jde přes něj 5 V, 2 A), můžete využít i běžný mobilový.

Bike 1 dominuje rozměrný displej typu OLED (úhlopříčka 5,7 cm – 2,23″) s dobře čitelnými a velkými znaky zasazený do kovové mřížky skrývající jeden reproduktor. Občas se na webu prodejců můžete dočíst, že Bike 1 je kapesní rádio, ale to skutečně není, protože jinak by nevážilo skoro půl kilogramu. Je to dáno hodně bytelnou konstrukcí, která je díky určení přijímače nutností.

Pokud jde o anténu, ta je pevná a připomíná krátký prut, jaký vidíte u některých audio přístrojů s Wi-Fi. Natočitelná je jen částečně a přitom by se hodilo, kdyby zvládala všechny polohy. To pokud rádio postavíte na bok. Anténu je také možné ukrýt do vybrání na zadní straně.

A odolnost? Krytí je IP65 (více zde), další udávané provozní podmínky jsou: relativní vlhkost 5-90 % (nekondenzující) a teplota 5-35 °C. Pro ty co jezdí na kole za mrazu, Bike 1 zjevně nebude, ale to nebude prakticky pro nikoho. Tedy pokud nechce jezdit s vyhrávajícím kolem. Sluchátka na něj totiž nenapojíte k čemuž se ještě dostaneme.

Něco málo z jinak povedené příručky.

Ovládání výborné, funkcí tak akorát

Instalace po vyvolání továrního nastavení zobrazí dotaz na jazyk (jak jinak než v němčině…) a po jeho výběru se automaticky ladí, protože jste přepnuti na DAB. Tento režim doplňuje VKV/FM a Bluetooth.

Ovládání na horní straně představují mikrospínače kryté gumou, rozložení je vymyšlené dobře a zvyknout si budete muset hlavně na kombinaci Mode/Menu. Většina tlačítek však má pouze jednu funkci. Problém může dělat zapnutí a vypnutí, a tady to Technisat nezvládl. Stačí totiž krátké stlačení, takže při položení rádia někde v batohu může snadno dojít k samovolnému zapnutí.

V menu na obrazovce dvouřádkového displeje se dá kolovat, znaky jsou výborně čitelné za každého počasí (co bylo možno vyzkoušet). Menu je také lokalizované do češtiny a vybrat si můžete i slovenštinu.

Bike 1 lze používat ve třech polohách (pokud nepočítáme umístění v držáku): položený na základnu, postavený na boku anebo položený na šikmo s natočeným displejem OLED (buď směrem k vám nebo od vás). Anténa ale na všechny strany natočit nepůjde a jak bylo naznačeno, nejvíce to vadí v okamžiku, kdy přijímač postavíte na bok.

Z dodatečných funkcí je tu časovač automatického vypnutí (15-120 min.), nastavení datumu a času (manuální a automatické, které ovšem trvá dosti dlouho) a tzv. Podsvícení, což pochopitelně podsvícení není, protože jsme u displeje typu OLED. Je tu i to, čemu Technisat říká „Ekvalizér“. Ve skutečnosti jde pouze o klasickou úpravu výšek a basů a dostupná je v režimu Bluetooth. I přes omyl v názvu je tahle funkce vynikající a dnes ji u běžných věcí prakticky nevidíte.

Pokud není u VKV k dispozici RDS, objeví se hlášení v češtině.

Základní VKV, vyspělé DAB, výtečné Bluetooth

U VKV/FM najdete ladění pro silné, nebo všechny stanice a nastavení audio výstupu na mono nebo stereo. U DAB/DAB+ vidíte v menu automatické a manuální vyhledávání, smazání neaktivních stanic (funkce Prune) a volbu Možnosti ladění – seznam/kanál.

Ukládání stanic do paměti je stejné v obou případech a velmi snadné. Stačí totiž déle podržet tlačítko Preset, šipkami vybrat pozici a zmáčknout Select. Ukládat stanice jde i na přeskáčku, u VKV se uloží pouze frekvence. Jméno stanice je pak po chvíli dotaženo přes RDS.

Dobrá lokalizace do češtiny je i u Bluetooth.

Abyste mohli zařízení s Bluetooth spárovat, musíte být na rádiu přepnuti na příslušnou volbu. K vyzkoušení byly použity tři telefony s různými verzemi o. s. – Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10).

Propojení bylo vždy rychlé, provoz byl zcela bez potíží. Pokus o propojení s druhým externím reproduktorkem, výtečným Sencor Sirius SSS 6400N (test), ztroskotal a Bike 1 stereo propojení označované také jako TWS (True Wireless Stereo) neumožňuje. Popsáno není ani ve slušně dělané PDF příručce ve které se dá i vyhledávat.

Protože měl autor na test také bezdrátová sluchátka TCL Movie Audio S150, byl učiněn pokus o jejich napojení na Bike 1. Bohužel neúspěšný, přitom s výše uvedenými mobily proběhlo párování bezproblémově. Bike 1 používá profily AVRCP, A2DP, párování ale musí vždy vyvolat druhá strana a v menu pouze zařízení odpojíte. U sluchátek se to nepodařilo, protože ty se zase párují z mobilu nebo tabletu. Bohužel na náš dotaz nám Technisat sdělil, že sluchátka (ani Bluetooth) skutečně podporována nejsou, takže nezbývá než jet na kole s hlasitou muzikou nebo puštěnou rozhlasovou stanicí někde u rámu…

Upravíte basy a výšky, což je nezvyklé nejen u rádií, ale i Bluetooth reproduktorů.

Jaké je? Jako běžné rádio/BT reproduktor dobré, ale jen do kvalitního signálu

Výtečné zpracování i kvalitní materiály jsou znát na první pohled. Příjemné je minimální zkreslení zesilovače i při nejvyšších hlasitostech, počítat ale musíte s tím, že citlivost na rozhlasový signál byla, jak u VKV, tak u DAB, podprůměrná. V autorově případě, resp. za daných podmínek (u DAB hraniční signál), to bylo jasně poznat a Bike 1 neobstál ani při srovnání s násobně levnějším Technisat Techniradio RDR s anténou v poutku. To má ovšem navíc funkci AMS, která sama proladí VKV/FM a uloží stanice automaticky do paměti. Tady je třeba vše dělat ručně, což je tak nějak zvláštní.

Za pozornost stojí i funkce po napojení na 230 V a i když je displej typu OLED dobře čitelný a má výrazné znaky se slušnou lokalizací, problém činí úvodní nastavení jasu. Je totiž po instalaci stažen na minimum stejně, jako doba za kterou se displej vypne. Na OLED se vám tak zdánlivě neobjeví ani signalizace dobíjení, ani aktuální čas, resp. informace vysloveně jen problesknou, čehož si možná vůbec nevšimnete. Takovouto chybu by někdo jako Technisat opravdu udělat neměl. Naštěstí jde snadno odstranit vydáním nové verze firmwaru…

Bike 1 je pozoruhodná věcička a pokud by byla použitelná s Bluetooth sluchátky byla by to na kolo docela zajímavá záležitost, kterou navíc doma využijete i jako přenosné rádio nebo BT reproduktor. Po napojení na mobil z ní totiž vytvoříte velmi slušně hrající systém a zvuk vás někdy až překvapí. Není sice nejlevnější, ale takovéto specialitky nejsou nikdy. Škoda absence funkce AMS a velmi nízké citlivosti na signál. To druhé u nás použití přijímače dosti limituje. Možná by bylo vhodné mít uvnitř i mechaniku karty MicroSD a pak byste mohli nechat mobil mobilem a vše pouštět takto. Idea Technisatu je asi o tom. Proč sem dát možnost připojení sluchátek, když je mohu napojit na mobil a pouštět si rádia takto. Internet a rozhlasový signál jsou ale dvě rozdílné záležitosti. Alespoň v Česku. Tady by se trochu propracovanější Bluetooth dovolující připojit bezdrátová sluchátka hodila.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk s možností úpravy basů a výšek, perfektní provedení i zpracování, na stole nastavitelný do třech poloh, výtečný a dobře čitelný displej s rozměrnými znaky, vysoký výkon zesilovače (i subjektivně vzato), ale…
  • PROTI: …v případě vstupu Bluetooth byl u testovaných mobilů trochu utlumen, nižší citlivost na signál (VKV i DAB), chybí funkce AMS, problematické úvodní chování po připojení k 230 V, špatně řešené zapnutí rádia (zejména)

Štítky