AKTUALIZOVÁNO: Nový druh obrazovky přichází ke značce po dvouleté přestávce a návrat je to pomalu impozantní! Firemní platforma Vidaa je rychlá a stabilní, výbava prakticky na jedničku s hvězdičkou.

AKTUALIZOVÁNO, 6. 10. 2021: Lepší.TV nám ohlásila, že problém v aplikaci byl už opraven.

I samotný návrh televizoru je, v rámci zavedených kolejí, výborný, byť s klasickou „chybou“ za kterou nejspíše opět může marketing. Značka momentálně vyrábí televizory s několika druhy obrazovek a pokud půjdeme blíže, bude jich ještě více. Jednak jsou tu tradiční LCD s podsvícením LED, které v některých případech zastupují Mini LED (miniaturní LED, více zde), takže jsme sice u jednoho principu, ale dvou odlišných provedení. K tomu si ještě připočtěte vrchol technologie LCD, tedy LCD QLED a také projekční televizory pro které Hisense přišlo s chytlavým názvem Laser TV a které pracují s velmi krátkou projekční vzdáleností (co je to). No a nakonec tu máme znovu obnovenou produkci TV s obrazovkou nevyžadující podsvícení, tedy s OLED.

Napadá vás někdo další, kdo má takhle široký záběr?

Vše zastřešuje firemní operační systém Vidaa 5.0 postavený na Linuxu, který nepostrádá lokální aplikace (Hisense se i v tomto ohledu chová k českému trhu velmi přívětivě), je spolehlivý a také rychlý, což bylo vidět i na práci EPG. Nějaká cesta ho sice ještě čeká (zejména domovská obrazovka), ale bát se ho nemusíte!

Detailní pohled na celkové uspořádání audia typu 2.1.2. Osazení reproduktory se nepodařilo potvrdit, přední budou nejspíše středobasové, horní možná také. Audio systém (jakási zvuková lišta) je firemní a hraje výborně.

Produkce OLED nyní zahrnuje jednu řadu a dvě úhlopříčky – 140 cm (55″, 39.990 Kč) a 165 cm (65″, 54.990 Kč). Nám byla na test zapůjčena ta velká, což jsme si mohli dovolit díky tomu, že výrobce zajistil montáž. Tohle je hodně důležité, protože u OLED to prakticky nikdy není zcela jednoduchá záležitost a vřele doporučujeme nelitovat peněz a nechat si ji udělat také. Pokud za televizor zaplatíte desítky tisíc, něco navíc je už maličkost zvláště když se domácí montáží vystavujete značnému riziku nevratného poškození. Ostatně Hisense 65A9G je, jako drtivá většina přijímačů tohoto typu, postaven na přihlouplné koncepci tenounké obrazovky a „hrbu“, který ve spodní části doplňuje jakási zvuková lišta i když není samostatná. Mimochodem Hisense ještě v době testu nestihl aktualizovat firemní webové stránky, takže jsme tam OLED ani nenašli.

Pohodová instalace, excelentní třídění kanálů

Tohle není Android, tohle je Vidaa a tady máte řádově snazší instalaci i když je vám také nabídnuto připojení ke knihovně aplikací Hisense. Vezměme to ale od začátku.

Podstavec je bytelný, elegantní a jednoduchý a tak by to mělo vypadat! To, že na zadní straně obrazovky chybí úchopy pro rozumnou instalaci (naštěstí jsou zde od rozhraní) je klasická marketingová hloupost a zřejmě si někdo myslí, že takto televizor vypadá lépe (za tenounkou obrazovku ho pochopitelně vzít nemůžete). Podstavec je naštěstí řádově jinde a někdo přemýšlel hlavou. Vévodí mu dva pořádné trny na které obrazovku nasadíte a nechybí ani věc, kterou u jiného televizoru neuvidíte – totiž dvě velká závaží (opravdu!).

Postup po zapnutí jde v rychlém sledu a jakmile máte televizor nainstalován a naladěn můžete se vydat k třídění stanic (volbu najdete v menu). Třídění je naprosto excelentní a takovýmto způsobem to nenabízí prakticky nikdo. Kanálů si totiž můžete vybrat kolik chcete, a to i na přeskáčku, přesunutí na jinou pozici je snadné a rychlé. Pokud nechcete třídit fyzicky, můžete sáhnout po několika seznamech oblíbených položek.

Rozložení dálkového ovladače je výborné až na tlačítko EPG/Guide, které by si zasluhovalo místo blíže kurzorovému kříži. A protože CH.LIST je tu zcela zbytečně, dalo by se Play/Pause přesunout výše a EPG na jeho místo. Pak by byl ovladač excelentní!

Výborné ovládání, včetně lehce dostupné sady barevných tlačítek

Přepracovaný dálkový ovladač má oproti tomu minulému (například u Hisense 100 L5F – Laser TV 2) kompletní sadu barevných tlačítek, takže ovládání nejen HbbTV je jednodušší a přímočařejší.

Rozložení kláves je výborné a bylo by ještě lepší, pokud by EPG/Guide mělo pozici blíže kurzorovému kříži s OK uprostřed, kterým vyvoláváte seznam kanálů (sláva!). Ovladač má ovšem z neznámých důvodů stále tlačítko CH.LIST, které dělá totéž. OK se však chovalo zcela spolehlivě, takže proč tady vlastně je?

Upravený ovladač 2021 patří v každém případě k tomu nejlepšímu co na domácím trhu najdete a platí to i o ovládání jako takovém. Šikovné je jedno programovatelné tlačítko na které si můžete umístit aplikaci nebo přepnutí na nějaký vstup. Na tohle bohužel prakticky všichni výrobci zapomínají a všude cpou zaplacená tlačítka služeb IPTV/VoD.

V menu se na první úrovni (rychlé volby) dá kolovat, na dalších to už bohužel nejde. Ovladatelnost televizoru je ale i tak na vysoké úrovni, trochu ji kazí domovská nabídka (Home), která ještě potřebuje dopracovat a je nejslabší částí systému. Hodil by se také podstatně vyšší stupeň úprav.

EPG je výborné a hlavně rychlé.

Skoro ukázkové EPG, několik českých aplikací a výborné HbbTV

Programová nabídka s obrazem a zvukem je vynikající a nabíhá bez zvukové prodlevy (to samé při odchodu), což dnes vidíte prakticky jen u Tizenu a občas tu a tam u několika televizorů jiných značek. Na rozdíl od Samsungu, je tu ale daleko lepší posun na další dny, takže jsme vlastně u skoro nejlepšího EPG na trhu. A bylo by skutečně NEJlepší, kdyby se televizor po zadání upozornění na pořad probudil z pohotovostního režimu.

Po EPG se můžete volně pohybovat, obrazový náhled se možná může zdát malý, ale v podstatě o nic nejde a hlavně že tu je. Příjemné je také listování o celou obrazovku (všechny zobrazené kanály) a nápovědu vidíte v levém spodním rohu.

„Červené tlačítko“ bylo vcelku bezproblémové, zabudované HbbTV 2.0.2 bylo plně kompatibilní s aplikacemi verze 1.5 a také funkční hned po instalaci. Jak bylo řečeno, má plnou sadu tlačítek na dálkovém ovladači, takže starosti jako u Samsungu nemáte. U ČT, Nova, Prima i Seznam.cz TV pracovalo HbbTV bezproblémově a přehrávání kupříkladu navazovalo i po změně kvality. U FTV Prima byl zkoušen pouze volný přístup, placený nemáme k dispozici (Prima je poněkud skoupá).

Pokud jde o aplikace, Youtube pracovalo bez potíží, SledovaniTV také, navíc ve výtečné kvalitě a nejhůře na tom byla Lepší.TV do které se nešlo přihlásit kvůli chybně provedené úpravě zaměřené na ty, kteří tuto IPTV nemají a s koupí televizoru získají bonusový přístup. Ten možná aplikace umožňovala (nezkoušeno), ten tradiční pro ty, kteří už účet mají nefungoval (na opravě se pracuje).

Kompletní přehled lokálních aplikací nejen pro televizory Hisense 2021 najdete v samostatném článku na digirevue.cz.

Menu první úrovně s rychlými volbami. Díky kolování hbitě sjedete na Nastavení umístěné zcela dole. Povšimněte si ještě volby „Jen zvuk“ díky níž operativně vypnete obrazovku a snížíte spotřebu nemluvě o šetření obrazovky OLED jako takové.

Solidní multimédia, slušné HDR, velmi dobré zrcadlení i obousměrné Bluetooth Audio

Přehrávač multimédií má velmi dobrou kompatibilitu, ale zejména DivX nebere a ze síťového média nezvládá externí titulky, pouze interní, což je bohužel současná móda. Dá se ale z ikonového náhledu přestavit na textový a i když měl drobné potíže se správným řazením souborů, choval se velice dobře. Při přehrávání obsahu v rozlišení Ultra HD (4K) několikrát zaváhal, ale vždy zvládl pokračovat, u HDR bylo jasně vidět výbornou práci s přesvětlenou scénou, horší to bylo se zatmavenými detaily, které se, pro oči autora, zbytečně ztrácely a scéna měla být podána výrazněji.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno se třemi telefony s různými verzemi o. s. Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10).

Nedopadlo to pouze u Sony a zbytek pracoval bez potíží. Nejprve ale musíte na televizoru nastavit speciální režim, který najdete na tlačítku vstupů a výstupů. Bez něj jsem se prostě nepřipojil a telefony hlásily „žádné zařízení“.

Ukázkově formulované upozornění na střední stupeň údržby obrazovky OLED. Ten základní se dělá automaticky po uvedení TV do pohotovostního režimu, takže rozhodně nevytahovat ze zásuvky!

Bluetooth na tom bylo lépe a propojil jsem všechny telefony, takže výtečný audio systém televizoru můžete používat jako externí reprosystém. Bezproblémové napojení proběhlo i s externím Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a rychlé bylo i párování. Nicméně televizor ho identifikoval jako sluchátka, takže rezervy tu jsou. Vynikající je ale to, že můžete nejen pustit zvuk do obou zařízení zvlášť, ale také do obou současně a takhle dobře už to nedělá prakticky nikdo!

Jaký je nový OLED od „čínského Mercedesu“? Parádní!

Návrat k OLED dopadl prakticky na jedničku, televizor se ale nepyšní jen kvalitním obrazem a zvukem nebo stabilním a rychlým operačním systémem, pyšní se i řadou dalších maličkostí ulehčujících život. Například je vhodný pro poslech rozhlasových kanálů, protože jde operativně vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, a to na to dbá málokdo! Výborný byl také firemní šetřič obrazovky (u OLED hodně důležité!) a i když typicky při externím zdroji (přes HDMI) bylo zapotřebí probudit ovladačem i televizor, na DVB-T2, včetně rozhlasových kanálů, pracoval spolehlivě. A fungoval například i při přehrávání videa ze sítě.

Příjemnou maličkostí je také možnost vypnout osvětlení upozorňující na pohotovostní režim, vypnout zrychlené spouštění TV a naopak zapnout probuzení po lokální síti pro ty, kteří to tak chtějí (pozor na zvýšenou spotřebu).

Obraz i zvuk všestranně a bohatě seřídíte, pokud televizor detekuje HDR objeví se režimy speciálně pro něj. Občas jsme v této souvislosti narazili na zajímavou chybku, kdy se přednastavený obrazový a někdy i zvukový režim po zapnutí televizoru sám o sobě přepnul do základního režimu, tedy například Standardní. Vcelku nic proti ničemu, Hisense už o problému ví.

Menu nastavení v části Obraz. Níže je ještě volba pro pokročilejší majitele se spoustou dalších úprav.

U zvuku máte k dispozici sedmipásmový ekvalizér a posílení basů (občas pomůže), u obrazu pak dva režimy kina, tzv. inteligentní scénu s analýzou příchozího obrazu a v detailních nastaveních lze regulovat třeba úroveň jasu a kontrastu, teplotu barev, gama korekce, režim RGB, atd., atd. Možností je opravdu nad míru obvyklou. A když jsme u toho, obraz se může zdát poněkud plakátový, sklon k přirozeným barvám tady ale je a někdy hodně záleželo na příchozím videu a některé vysílání televizor nebyl schopen usměrnit, takže například vyskočila pleťová barva. Tohle ale není nijak neobvyklé, a to i u špičkových strojů.

Obecně vzato můžete, díky obsáhlým obrazovým úpravám, plakátové a příliš živé barvy potlačit. Daleko důležitější ale je vynikající resamplování a překvapeni budete kvalitou mizerně šířených nebo podivných stanic, které na DVB-T2 vysílají s datovým tokem nula, nula nic a jejichž rozlišení se limitně blíží pomalu nule. Televizor dokáže zmiňované typicky teleshopingové kanály zpracovat překvapivě dobře, výtečně si poradil i se stanicemi Novy a Primy, které nejsou schopny pozemní cestou vysílat dokonce ani v HD Ready! Jako bonus pak dostáváte výtečně odlišené přednastavené obrazové režimy, což se tak často nestává ani u vrcholu nabídky, která je často mnohem dražší.

Hisense 65A9G je skvělý kousek za výbornou cenu se kterým, jak věříme, budete hodně spokojeni. Pokud vám pochopitelně zároveň vyhovuje i po stránce aplikační. Asi nejvíce znače chybí Skylink, HBO naleznete jak u Lepší.TV, tak u SledovániTV, kde jsou také nějaké 4K stanice.

Návrat k OLED (snad to bude návrat a nejen vlaštovka) hodnotíme ryze kladně a věříme, že se televizor v konkurenci neztratí. Ba právě naopak a typicky LG by se mělo hodně obávat!

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon (!), výtečný obraz i resamplování, nadprůměrný zvuk a celý audio systém, výborné ovládání (většinou), včetně možnosti operativně vypnout obraz a nechat pouze zvuk, kvalitní a rychlý o. s. s českými aplikacemi, výborný dálkový ovladač, obousměrné Bluetooth Audio, kdykoli dostupná údržba obrazovky, excelentní balení TV (!) a také třídění kanálů a EPG, prakticky kompletní podpora HDR, vynikající řešení podstavce, ale…
  • PROTI: …panel by potřeboval návrh s úchyty pro ruce (montáž), systém HDR by mohl obraz v tmavé scéně podávat s vyšším důrazem na detail, domovská obrazovka potřebuje dotáhnout