AKTUALIZOVÁNO: Vyzkoušeli jsme první televizor s tímto operačním systémem, který před časem začala licencovat společnost LG Electronics. A nabídky se chopilo hned několik výrobců a je jich více, než se možná očekávalo. První přijímače jsou už v Česku a záhy se podíváme i na značku Sencor.

AKTUALIZOVÁNO, 9. 10. 2021: nabídka rychlých funkcí, tj. nultá úroveň menu, je upravitelná, takže položky zde uvedené můžete vymazat, či změnit jejich pořadí. Také sem můžete nějaké přidat, a to včetně možnosti vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk. Přijímač je tedy po této úpravě velmi vhodný pro poslech rozhlasu nejen z DVB. Následně se obrazovka vypíná velmi operativně.

TS50 4K WEBS s úhlopříčkou 50 palců (127 cm) přijde na 12.900 Kč a za tuhle cenu nabídne překvapivě hodně, včetně výborného poměru cena/výkon. Nejslabším článkem celé výbavy, která je jinak výtečná, je Wi-Fi 4 pracující pouze na frekvenci 2,4 GHz, což může způsobit problémy v činžovních domech a v hustší zástavbě. Pokud tedy můžete, napojte raději televizor přes ethernetový kabel nebo si pořiďte nějaký meshový systém Wi-Fi. Ten totiž s televizorem můžete propojit kabelem a on si pak vše přenese přes 5 GHz a Wi-Fi 5, případně 6 (to je už hodně drahá legrace). Doporučit můžeme spolehlivý a levný Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 a jeho test najdete v samostatném článku.

Pojďme ale v parametrech dále…

Sencor uvádí čtyři televizory se systémem WebOS od LG. Stane se z něj nový Google Android?

Rozlišení LCD obrazovky Telesystem TS50 je Ultra HD (4K), osazení tunery kompletní, včetně DVB-T2/HEVC, a zabudováno je také hlasové ovládání u nás ovšem funkční jen částečně. Je tu i řada rozhraní, včetně třech HDMI a dvou USB, a nechybí ani optický audio výstup. Tím ještě důležitějším jsou ale dva dálkové ovladače z nichž jeden je kompaktní a klasický, druhý kompaktní a pohybový ve stylu Air Mouse, tedy i s „myšovým“ kurzorem (foto níže). Ten dodává přímo LG a říká mu Magic Remote i když snad k žádnému ze svých televizorů dva ovladače nedodává. Ty jsou u Telesystemu značnou výhodou a v okamžiku kdy vás štve ten „magický“, můžete sáhnout po tom druhém. Mimochodem magický se mu říká nejspíše proto, že se sám o sobě, jakoby magicky, objeví kurzor myši nebo se naopak, to když ho nejvíce potřebujete, vůbec neobjeví. Zajímavé ale na tomhle stroji je i to, že má ovládání i přímo na televizoru a kupodivu tu najdete jak hlasitost, tak změnu kanálů.

Rychlá instalace, potíže s řazením kanálů

Instalace je jednoduchá a rychlá (bývalý „pták fazolák“ byl naštěstí odstřelen) a platí to i o montáži dvou plastových nožiček do rohů obrazovky (nepatrně přesahují). K Wi-Fi se připojíte pouze přes heslo, k tržišti aplikací se připojit můžete nebo nemusíte (v TV zavedené aplikace to nevyžadovaly) a celé zprovoznění je dělané docela šikovně.

Setřídění naladěných stanic najdete v menu nastavení a sáhnout můžete jak po řazení fyzickém, tak přes oblíbené položky. Ze seznamu si můžete vybrat více stanic, a to i na přeskáčku, bohužel například následný přesun, ne vždy pracoval spolehlivě a někdy se jednoduše nestalo vůbec nic, jen se vybrané stanice změnily na nevybrané. Třídění je nedotažené i v tom, že kanály nešlo vymazat a že by se třeba regionální stanice ČT nebo křesťanská TV Noe pro vymazání hodily!

Oba dodávané ovladače jsou kompaktní. Ten vlevo je přímo od LG a pohybový s „myšovým“ kurzorem (tzv. Magic Remote), ten vpravo tradiční. Jak vidíte, rozložením tlačítek obou ovladačů se dosti liší, což je pochopitelně škoda.

Většinou pohodlné ovládání, vyvolávání stanic speciálním tlačítkem

Menu nastavení zobrazíte tlačítkem s ozubeným kolečkem a jako první se ocitnete na tzv. rychlých volbách, kde bohužel chybí vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku (to najdete hlouběji v menu i když někdy se nabídne samo). Tady a na další úrovni menu se dá kolovat, níže už to kupodivu nejde.

Menu nastavení má logické uspořádání, některé položky ale možná hledat budete, jako třeba práci s externími zařízeními přes Bluetooth. Částečně vám může pomoci nový „Řídící panel domova“ v němž máte šikovně sdruženu většinu důležitých věcí.

Pro ovládání přijímače je rovněž důležité tlačítko vstupů a výstupů. Při odchodu například typicky z aplikace Skylink Live TV bylo vysloveně nezbytné. Škoda, že nová „dálka“ Telesystemu nemá programovatelné tlačítko. To by byla další výhoda, proti modelům od LG.

Samotné rozložení tlačítek obou dálkových ovladačů vidíte na snímku výše. S tím tradičním se pracuje příjemně i když by klávesy mohly být umístěny lépe. U pohybového ovladače klasicky zlobí samovolné zapínání „myšového“ kurzoru, což je jeho jediná, ale už dost letitá chyba o které si ovšem LG stále myslí, že chybou není. Mimochodem když byl kurzor zapotřebí u přehrávání muziky z mobilu, vyvolat vůbec nešel.

Nabídka aplikací na domovské obrazovce (Home). Ty se při prvním použití automaticky nainstalovaly, obsluha se nemusela o nic starat a nutné nebylo ani připojení k tržišti aplikací LG.

Domovská nabídka je navržena velmi dobře, nezapomeňme, že se ve verzi WebOS 6 hodně změnila a více informací najdete v samostatném článku. Tohle je ale ještě příjemně ovladatelná pětka i když by položka na které se právě nacházíte mohla být označena výrazněji, tedy viditelněji.

Co se týče šestky, od LG jsme bohužel zatím přes všechnu snahu na vyzkoušení nic nezískali, takže jaký je nový WebOS 6 se můžeme jen dohadovat. Škoda, přeškoda, ale možná to o něčem svědčí…

Výborné i když pomalejší EPG, chytré funkce i HbbTV s minimem potíží

Programová nabídka nabíhala zpravidla s několikasekundovým prodlením, přerušil se (zpravidla) i zvuk. Jak vidíte ze snímků, jinak je provedena velmi dobře a má vše, co by měla mít. Výborné je i to, že pokud si zadáte upozornění na pořad, televizor se dokáže probudit z pohotovostního režimu. Tak by to mělo vypadat i když jsme toho svědky málokdy!

Po EPG, zde nazývaném Guide, se můžete volně pohybovat, při zmáčknutí OK/Enter uprostřed kurzorového kříže se na budoucím pořadu nabídne upozornění na pořad i podrobnější popisek, na tom aktuálním zpravidla podrobnější popisek plus funkce „Náhled“ a „Sledovat“, což vidíte na druhém snímku výše. V případě že zvolíte aktuálně vysílaný pořad na jiném kanále, po stlačení OK se objeví v obrazovém náhledu.

EPG nabíhá za plného rozběhu televizoru za nějaké dvě sekundy, pokud ho využijete těsně po spuštění televizoru bude to nejspíše trvat jednou tak dlouho, nebo ještě déle.

Televizor dokázal ohlídat i aplikaci Youtube, která si často dělá co chce bez ohledu na vaši peněženku.

„Červené tlačítko“ bylo zkoušeno na stanicích ČT, Nova, Prima (volné vysílání) a také u Óčka a na Seznam.cz TV. Vždy pracovalo bez problémově, někdy jen trochu pomaleji, což je u takto levného televizoru naprosto standardní a svým chováním opět příjemně překvapilo nemluvě o tom, že je tu už budoucí verze 2.0.1, kterou teprve začnou české stanice používat.

Aplikace byly zkoušeny dlouho a důkladně. Přece jen jsme u prvního televizoru s licencovaným WebOS a tohle je pro řadu potenciálních kupců pochopitelně hodně zásadní!

Jak vidíte ze snímku výše, lokálních aplikací je tu více než dost a vyzkoušeli jsme vše k čemu jsme měli přístup, tedy s výjimkou O2 TV a Voyo. Pohádky, SledovaniTV, Lepší.TV a Skylink Live TV pracovaly bez větších problémů, poslední dvě služby měly potíže jen při jejich ukončování. Lepší.TV někdy, Skylink Live TV stále a při stlačení Exit se vždy provedl restart aplikace. Dostat se pryč tedy bylo nutné buď přepnutím na jinou video službu nebo přes tlačítko vstupy a výstupy.

SledovaniTV nabídlo výborný obraz i na 4K stanicích a Nasa UHD tu byla jedna báseň. Levný televizor i zde dosti překvapil!

Propojení s mobily přes Bluetooth bylo svižné a bezproblémové (zde TCL PLex).

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno s obvyklými třemi telefony s různými verzemi o. s.: Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10); platilo to i u Bluetooth.

Zrcadlení obrazovky je zcela otevřené, tzn., že se zrcadlí vše, co máte na ploše displeje mobilu. Není tak zapotřebí žádných speciálních aplikací, což je proti Google Android TV značná výhoda. Obrazová kvalita byla navíc výborná (cca 90 % originálu), u televizoru nebylo třeba nic spouštět a propojení bylo hladké. To už neplatilo u Bluetooth, kde jsou potřebné volby trochu rozházeny a asi nejlepší je začít v tzv. Řídícím panelu domova.

I zde bylo propojení rychlé a audio výstup byl u všech tří mobilů minimálně utlumený, takže nebylo zapotřebí hlasitosti vytáčet na maximum. A protože je tu Bluetooth Audio obousměrné, což je u takto dostupného televizoru s podivem (často to nemají ani ty za 50.000 Kč), sáhli jsme po výtečném reproduktoru Sencor Sirius SSS 6400N (test) a opačný směr, tedy výstup z televizoru, vyzkoušeli s ním. A opět to klaplo, navíc se i zde potvrdil vysoký fyzický i subjektivní výkon zabudované reprosoustavy.

Pro napojení mobilů bylo zapotřebí u Telesystemu najít funkci SoundShare, která – překvapivě – nabídne i operativní vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku (snad jediné místo, kde je to skutečně rychle dostupné). Zajímavé v této souvislosti bylo, že zde nepracoval „myšový“ kurzor.

Tzv. Řídící panel domova najdete v domovské nabídce a je šikovný i když nemáte v domácnosti co připojit. Třeba pro zmiňovanou práci s Bluetooth nebo s multimédii.

Výborná multimédia, slušné HDR

Kompatibilita je na úrovni na kterou, s výjimkou Android TV, a to jen částečně, natrefíte opravdu málokdy. Pochopitelně tu sice (vzhledem k ceně) není DTS a Dolby Atmos, ale u videa najdete třeba DivX 5 i XviD, a to například Samsung vůbec nepodporuje. Kompatibilita je u videa vůbec na vysoké úrovni, příjemné je i to, že se správce souborů dá přepnout z ikonového do textového výpisu, takže vidíte názvy, typicky u seriálů, celé. Výborná je i práce s externími titulky, které jsou všestranně nastavitelné, včetně znakové sady a velikosti fontu. Podporovány jsou dokonce i na síťovém médiu, a to také dnes už bohužel nebývá zvykem.

Multimédia jdou vysoko nad běžný rámec televizorů, a to i nesrovnatelně dražších! Podání obsahu s HDR bylo lepší u přesvětlené scény než u té tmavší či tmavé. Tady by větší zvýraznění detailů neškodilo (alespoň pro oči autora, tohle je hodně individuální).


Tlačítko Info na ovladačích nenajdete. Tato obrazovka se objeví po zmáčknutí OK/Enter. Vlevo od „14“ je možné si nechat zobrazit seznam naladěných stanic. Ty se jinak vyvolají tlačítkem List.

Jaký je? S výbornou kombinací cena/výkon

Telesystem TS50 4K WEBS je překvapivě zdařilý televizor a pochválit musíme výbornou sladěnost hardwaru a firmwaru, stabilní chod a někdy i operativně dostupné funkce. Pokud vám nevadí chybějící aplikace pro HBO GO a zejména Wi-Fi pouze na 2,4 GHz a hledáte poměrně levný velký televizor s výbornou výbavou (až na výše uvedené), tuhle určitě neopomeňte. Možná u ní oceníte i to, že se během intenzivního více než týdenního provozu chovala spolehlivě, že její aplikace jsou skutečně funkční a je jich tu celá řada a samozřejmě zapomenout nesmíme ani na dva dálkové ovladače, které vás zbaví minimálně jedné nepříjemnosti.

Telesystem TS50 4K WEBS se zkrátka povedl a povedla se i implementace WebOS od LG.

Dosti slušná práce!

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, dva dálkové ovladače (!), což je výhoda i proti LG, obousměrné Bluetooth Audio, výborné zrcadlení obrazovky z mobilu (otevřené!), výtečná multimédia s bohatě nastavitelnými externími titulky, a to i z domácí sítě, parádní výbava, až na…
  • PROTI: …Wi-Fi, která je pouze na 2,4 GHz, nedotažené třídění stanic, bez HBO GO, „magickému“ ovladači se nedá vypnout kurzor (lehce nahradíte druhým…)