Již za měsíc, konkrétně pak 8. března, dorazí na český trh inovovaná streamovací služba od HBO, která nahradí stávající videotéku HBO GO.

Novinka HBO Max se bude od své předchůdkyně zásadně lišit a zejména v uživatelské přívětivosti se chce přiblížit dravější konkurenci, jako je Netflix nebo Amazon Prime Video. Navíc chce zabojovat lepší cenou, která bude pro stávající předplatitele a ty, co si HBO Max pořídí první tři týdny od jeho startu, podstatně nižší než u konkurence. Ti, co už mají HBO GO předplacené, budou platit dokonce méně a společně s nově objednanými předplatiteli, kteří si stihnou HBO Max přihlásit do konce března, budou mít tuto službu za 132 korun oproti dnešním 159 Kč měsíčně (základní nezlevněná cena bude 199 Kč měsíčně pro ty, kteří si službu předplatí po 31. březnu nebo její využívání přeruší a potom si ji budou chtít znovu předplatit).

Akční cena za HBO Max bude nižší než u konkurenčních služeb. Základní měsíční předplatné Netflixu vyjde na 199 Kč, u služby Voyo, kterou provozuje televize Nova, pak na 159 Kč. S cenotvorbou ale ještě zamíchá další velká streamovací služba Disney+, která na český trh dorazí letos v létě. V zásadě se dá očekávat spíše zlevňování, které umožní uživatelům využívat dvě a více služeb najednou, což je obvyklé na západ od našich hranic a není to výjimečné ani v tuzemsku. HBO Max však nedohání konkurenci pouze cenou měsíčního předplatného. Mění se i další funkce služby, která tak bude kvalitnější a lépe použitelná než HBO GO, u kterého část funkcí citelně chyběla. Co se tedy změní příchodem HBO Max?

HBO Max v Česku od 8. března Videotéka nahradí současnou službu HBO GO

Až pět různých uživatelských profilů pro jeden účet

HBO GO oproti Netflixu nenabízelo u jednoho uživatelského účtu více profilů, takže i když tuto službu bylo možné souběžně používat na dvou zařízeních najednou, historie přehrávání byla pro všechny uživatele účtu společná. Oproti tomu Netflix už dříve nabídl až pět uživatelských profilů, včetně rozdělení na dospělé a děti. U každého profilu se ukládá vlastní historie a preferované pořady a podle toho se uživateli nabízí další nové tituly. Stejnou možnost nyní nabídne i HBO Max, kde bude také možné založit až pět uživatelských profilů včetně dětských, které budou filtrovat pouze pořady vhodné pro mladší diváky.

Přehrávání až na třech zařízeních najednou

HBO GO umožňovalo přehrávat souběžně různý obsah na dvou zařízeních najednou, ale v rámci jediného uživatelského profilu. HBO Max rozšiřuje možnost souběžného přehrávání na tři různá zařízení při využití až pěti různých uživatelských profilů. Službu navíc bude možné přehrávat na neomezeném počtu zařízení, což u HBO GO nebylo – u předchůdce HBO Max si musel uživatel zadat pět konkrétních zařízení a pokud chtěl využít šesté, musel nejprve jedno z předchozích pěti u svého uživatelského účtu vymazat. Přehrávání je možné na televizorech, tabletech, počítačích, noteboocích, smartphonech a dalších chytrých zařízeních s podporovanými operačními systémy.

Starší televizory HBO Max nepřehrají, mění se podporované operační systémy

Zatímco HBO GO fungovalo i na starších chytrých televizorech, HBO Max je z hlediska podporovaných operačních systémů náročnější a některé přijímače tuto službu nepřehrají. Jistou podporu mají tyto operační systémy:

  • AirPlay
  • Amazon Fire TV
  • Android TV
  • Apple TV
  • Cox Contour 2 a Contour Stream Player
  • Chromecast
  • LG Smart TV
  • iOS (iPhone, iPad)
  • PlayStation 4
  • PlayStation 5
  • Roku TV
  • Samsung TV (Tizen od roku 2016)
  • Spectrum WorldBox (ve vybraných oblastech)
  • VIZIO Smart TV (od roku 2018)
  • Web
  • Xbox One
  • Xbox Series X|S
  • Xfinity X1 a Flex

Lepší kvalita obrazu a vyšší datový tok

U HBO GO dosahovalo rozlišení obrazu maximálně hodnot Full HD (1080p), HBO Max nabídne u nových titulů rozlišení 4K (2160p) a HDR. Služba však bude náročnější na kvalitu internetového připojení. Podle dosavadních informací bude vyžadovat přípojku s rychlostí okolo 50 Mb/s, což bude v některých venkovských oblastech a městských periferiích bez pevného internetového připojení problém. Hned po startu HBO Max ale nebude počet titulů dostupných ve 4K rozlišení příliš vysoký. Spíš je zajímavé, že si uživatelé za jejich sledování nebudou muset připlatit, jako tomu je u Netflixu, kde je 4K rozlišení součástí tarifu Premium za 319 Kč měsíčně. HBO Max také nabídne lepší zvuk (Dolby Atmos 7.1.4) než HBO GO (Dolby Digital 5.1).

Mnohem víc obsahu od pěti velkých studií, filmy 45 dní po kinopremiéře

HBO Max nabídne více než dvojnásobek titulů oproti HBO GO od celkem pěti velkých amerických filmových studií: Warner Bros., HBO, Max Originals, DC a Cartoon Network. Filmy z produkce Warner Bros. se budou na HBO Max objevovat již 45 dní po celosvětové premiéře v kinech. Přibude také funkce stáhnutí filmu nebo seriálu do zařízení a množnost jejich přehrávání offline. Oproti HBO GO se na HBO Max objeví řada známých titulů Warner Bros., které dříve součástí této služby nebyly.

Možnost přeskakování znělek a rekapitulací

Podobně jako Netflix nabídne HBO Max přeskakování úvodních znělek seriálů a rekapitulací, což u HBO GO není možné. Z obrazu také zmizí vodoznak HBO, který byl všudypřítomný u přehrávání obsahu HBO GO. Rozšíří se i možnosti úprav nastavení titulků. Zatímco HBO GO nabízí pouze úpravu jejich velikosti, HBO Max dovolí měnit i jejich barvu, pozadí a font písma.