Obliba bezplatného terestrického příjmu televizního vysílání v Evropě je stále vysoká a zavádění nových vysílacích standardů ji podporuje, konstatuje analytická společnost Dataxis.

Na pozemní příjem televize nadále spoléhá zhruba 20 procent evropských domácností, které dávají přednost sledování bezplatných (FTA) programů. A to navzdory sílící popularitě streamovacích služeb, s nimiž klasické lineární televizní vysílání soupeří o čas diváků. Podle společnosti Dataxis může rozvoj vysílacích standardů pro terestrické televizní vysílání významně přispět k omlazení trhu a zachování vysokého podílu domácností s tímto způsobem příjmu televizního signálu. Ten sice v posledních letech v Evropě pozvolna klesá, ale nové vysílací standardy jako DVB-T2, které již zavedlo 28 evropských států včetně České republiky, tento trend zpomalilo. Díky DVB-T2 je možné efektivněji využívat vysílací spektrum a umožňuje divákům dopravovat programy v SD, HD i Ultra HD rozlišení.

FTA příjem televize má 91 milionů domácností

Zatím posledními evropskými zeměmi, které letos dokončily přechod na DVB-T2, byly Polsko, Itálie a Španělsko. Návrat ke sledování bezplatných lineárních televizních kanálů s reklamou sice podněcuje vášně mezi provozovateli OTT služeb, ale faktem je, že i vzhledem k rostoucím životním nákladům stále více evropských domácností spoléhá na tradiční pozemní nebo satelitní příjem FTA televizního vysílání. V letošním roce to je z celoevropského hlediska 91 milionů domácností (30 procent), z toho přibližně dvě třetiny spoléhají na terestrickou televizi. Pokud by se započítávaly i placené služby šířené terestricky, je asi 20 procent domácností v Evropě plně závislých na pozemní digitální televizi jakožto primárního zdroje televizního signálu.

„Terestrické sítě mohou fungovat i jako doplněk k jiným distribučním kanálům a poskytovat efektivní a nízkonákladový přístup k FTA programům,“ říká Sa Eva Nébié, vedoucí výzkumu ve společnosti Dataxis. „Jako spolehlivá, nákladově efektivní a široce dostupná bezplatná možnost příjmu televizního signálu by měla DTT platforma využívající nejnovější vysílací standard zůstat důležitou distribuční cestou pro evropské země po řadu let,“ dodává. O tom však rozhodne Světová radiokomunikační konference WRC-23, která se uskuteční příští rok na podzim ve Spojených arabských emirátech. Mobilní operátoři totiž projevují zájem o frekvenční pásma 500 a 600 MHz, bez nichž by terestrické televizní vysílání nemohlo existovat. Tato pásma jsou garantovaná pro televizní vysílání do konce roku 2030.

 

Jak to bude po roce 2030? Stále není úplně jasno

Řada evropských zemí včetně České republiky již deklarovala zájem pokračovat v terestrickém televizním vysílání i po roce 2030. V tuzemsku se takto vyslovilo ministerstvo průmyslu a obchodu, ale finální rozhodnutí musí padnout na vládní úrovni. Směrem k WRC-23 pak bude Evropská unie vystupovat v otázce budoucnosti pásem 500 a 600 MHz jednotně, přičemž společné stanovisko by mělo vzniknout na jaře příštího roku. To bude Evropské unii předsedat Švédsko, které zrovna nepatří mezi silné podporovatele terestrické televize. Český přístup k otázce pokračování terestrického televizního vysílání i po roce 2030 komplikuje odlišný názor končící předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hany Továrkové, která se už na podzim 2021 vyslovila pro převedení televizního vysílání na internet.

Továrkovou sice letos na jaře „krotil“ ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, podle něhož ČTÚ nemá pravomoc rozhodovat o tom, zda v České republice bude či nebude pokračovat terestrická televize, telekomunikační úřad však na podobnou notu pokračoval i ve studii pro Evropskou komisi, která řeší otázku budoucnosti frekvenčních pásem pod 700 MHz. V dokumentu, který byl zveřejněn letos v září, totiž ČTÚ píše, že v České republice je terestrická televize dostupná pouze 52 procentům domácností (ve skutečnosti je to přes 99 procent, zatímco 52 procent ji plně využívá) a že do budoucna by mělo být toto vysílání zachováno pouze pro veřejnoprávní média. K takovému rozhodnutí má ale mandát pouze vláda, nikoli ČTÚ.

ČTÚ opět zpochybňuje DVB-T2 Pásma 500 a 600 MHz přisuzuje sítím 5G

Štítky