Ještě neutichl loňský skandál s prohlášením předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hany Továrkové, že televizní vysílání by se mělo po roce 2030 přesunout z terestrických sítí plně na internet, a ČTÚ opět zpochybňuje budoucnost terestrické televize.

Tentokrát však nejde o žádné vyjádření na tuzemské odborné konferenci, ale rovnou pro studii Evropské komise (EK) o využití pásem pod 700 MHz. Více než dvousetstránkový dokument, který EK finalizovala letos v září, má Televizníweb.cz k dispozici. K budoucnosti terestrického televizního vysílání v pásmech 500 a 600 MHz se v něm vyjadřují regulační úřady jednotlivých členských států Evropské unie (EU), včetně ČTÚ. Odpovědi na dotazy EK zasílali národní regulátoři začátkem tohoto roku, takže v případě ČTÚ se může jednat o pokračování rétoriky z konference DIGIMEDIA, která se konala v září 2021. ČTÚ hned v úvodu naznačuje, že volné terestrické televizní vysílání veřejnoprávních médií by mělo v České republice pokračovat i po roce 2030. Zároveň ale zcela pomíjí komerční televize a konstatuje, že očekává další nárůst využívání IPTV.

ČTÚ navíc zastává názor, že veřejné mobilní služby (5G) nelze uspokojit bez pásma 470-694 MHz, čímž zpochybňuje budoucí dostupnost kmitočtů nejenom pro komerční sítě, ale i pro Českou televizi, tedy pro veřejnoprávní média. To se nelíbí operátorům vysílacích sítí zajišťujících celoplošné televizní vysílání, které využívá více než polovina českých domácností, včetně Českým Radiokomunikacím (CRA), které provozují nebo zajišťují provoz tří ze čtyř celoplošných sítí DVB-T2 v tuzemsku, z toho dvou sítí pro komerční televize, včetně největších televizních skupin Nova a Prima. „Ve vyjádření ČTÚ do studie Evropské komise je řada nepřesných informací a některé doposud nebyly ani veřejně konzultovány,“ konstatuje Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního úseku CRA.

Ve studii se objevují zavádějící čísla o dosahu a využívanosti terestrického televizního vysílání. V textu dodaném ČTÚ se například píše, že současné sítě DVB-T a DVB-T2 může přijímat 53,2 procenta domácností, přičemž ČTÚ předpokládá, že podíl domácností závislých na signálu pozemní digitální televize bude nižší, přestože tvrdí, že údaje nejsou k dispozici.

Study Use of the Sub700 UHF… by Jan.Potucek

Ministr a šéfka ČTÚ jsou ve při Hana Továrková čelí kritice MPO

Chybná (nebo účelová?) interpretace čísel

Ve skutečnosti však celoplošné sítě DVB-T2 pokrývají signálem od 95 do 99,9 procenta domácností a přes 53 procent jich toto vysílání využívá. Tato data jsou přesná a ověřitelná, protože je v rámci kontinuálního výzkumu pro Asociaci televizních organizací každý čtvrtrok aktualizuje společnost Nielsen Admosphere, která je realizátorem elektronického měření sledovanosti televizí v České republice. ČTÚ podle Procházky nemůže předpokládat, že využitelnost DVB-T2 je nižší než deklarovaných 53 procent domácností, protože k tomu nemá žádná data. „Naopak, přechod na DVB-T2 prokázal velký zájem ze strany domácností, protože celková penetrace terestrické digitální televize zůstala přibližně stejná, i když si téměř všichni museli koupit novou televizi nebo set-top box,“ upozorňuje Procházka.

ČTÚ ve studii Evropské komise konstatuje, že licence pro provozování sítí DVB-T2 jsou v České republice platné do 31. prosince 2030 a úřad zatím nedospěl k jasnému názoru na budoucnost pásma pod 700 MHz. Slibuje však, že v únoru nebo březnu letošního roku zahájí veřejnou diskusi na toto téma, jejíž předběžné výsledky očekával v polovině tohoto roku. Ovšem žádná taková diskuse o budoucnosti využití pásem 500 a 600 MHz nakonec v letošním roce dosud neproběhla a ČTÚ ji ani nezahájil. „Současný názor ČTÚ je takový, že veřejné mobilní služby (5G) nelze uspokojit bez pásma 470 až 694 MHz,“ píše ČTÚ, aniž by k takovému postupu proběhly nějaké veřejné konzultace. „ČTÚ nemá k tomuto tvrzení žádné studie nebo relevantní informace, podle dostupných informací neproběhly ani analýzy efektivity využívání současných mobilních kmitočtů a možnosti využívání jiných, doposud nevyužívaných kmitočtů, už alokovaných pro mobilní sítě,“ konstatuje Marcel Procházka.

Máme shodu na zachování DVB-T2 v pásmu 600 MHz, tvrdí MPO. Oficiálně to potvrdí na jaře

DVB-T2 není podle ČTÚ kompatibilní s mobily

Telekomunikační úřad dále argumentuje nekompatibilitou mezi terestrickým televizním vysílání a mobilními službami (což není tak úplně pravda, protože nový standard 5G. Broadcast, který se testuje i v Praze, umožňuje využívat terestrické televizní vysílání na mobilních zařízeních bez nutnosti spotřeby mobilních dat, tedy nezávisle na internetu). Budoucí řešení mají podle ČTÚ spadat pod „flexibilní přístup“ umožňující nasazení, jež bude řešit jak vnitrostátní potřeby, tak bude odpovídat harmonizaci s postupem EU. S ohledem na fakt, že takzvaná „flexibilita“ nebyla doposud veřejně konzultována, tak není vůbec jasné, co si pod tímto termínem představit, když i ČTÚ připouští nekompatibilitou mezi stávajícím terestrickým televizním vysíláním a mobilními službami. Samotná EK se na úvod studie distancuje od názorů, které se v dokumentu objevují a upozorňuje, že jde o konstatování jednotlivých národních úřadů.

ČTÚ však nemá ohledně budoucího využití UHF pásma žádné rozhodující pravomoci, protože jde o politické rozhodnutí. Na to dosluhující předsedkyni Rady ČTÚ Hanu Továrkovou upozornil během květnové bleskové návštěvy na ČTÚ ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Tomu se nelíbilo, že Továrková na konferenci DIGIMEDIA 2021 hovořila o možném uvolnění zbývajících televizních kmitočtů pro mobilní operátory po roce 2030. K tomu však nemá ČTÚ podle Síkely politický mandát. Případné zrušení terestrického televizního vysílání má být ryze politickým rozhodnutím, které nemůže učinit nikdo jiný než vláda, dodal tehdy ministr s tím, že vláda i ministerstvo již v minulosti deklarovali zájem zachovat divákům bezplatný pozemní příjem televizního vysílání i po roce 2030.

Nechte pásma 500 a 600 MHz televizi! 57 subjektů z 18 zemí podepsalo výzvu EU