Návrh podmínek výběrového řízení na kmitočty pro sítě terestrického digitálního rozhlasu DAB+ vyvěsil ČTÚ na svůj web v noci z 30. na 31. ledna a zároveň vyhlásil veřejnou konzultaci. Nový předseda Rady ČTÚ Marek Ebert dnes uvedl, že šlo o individuální krok jeho předchůdkyně Hany Továrkové a že úřad tento návrh i konzultaci stahuje.

Dokument, který obsahuje návrh postupu aukcí kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím, počítá s vytvořením dvou celoplošných a 27 regionálních sítí pro pozemní digitální rozhlasové vysílání ve standardu DAB+. Navrhuje také vyvolávací ceny sítí odvozené od počtu obyvatel pokrytých danou sítí tak, že za každých započatých 100 tisíc obyvatel jde o 10 tisíc korun. V loňských principech pro podmínky výběrového řízení přitom ČTÚ navrhoval ceny, které odpovídali jedné koruně za každého pokrytého obyvatele, tedy desetkrát vyšší. Nynější návrh podmínek aukce kmitočtů pro DAB+ zveřejnil ČTÚ pouhý den před vypršením mandátu dnes již bývalé předsedkyně Rady ČTÚ Hany Továrkové.

Střídání stráží v ČTÚ Hanu Továrkovou nahradí Marek Ebert

Sama Továrková měla v Radě ČTÚ pokračovat jako řadová členka do příštího roku, na tuto pozici ale rezignovala. Na dnešní tiskové konferenci k uvedení jejího nástupce do funkce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že tak Továrková podle něj měla učinit již dříve. Nový předseda Rady ČTÚ Marek Ebert po stažení veřejné konzultace připraví workshop s dotčenými subjekty a teprve poté vypíše novou veřejnou konzultaci k upraveným podmínkám aukce. Stále platí, že výběrové řízení na kmitočty pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím by mělo proběhnout letos.

Návrh aukce kmitočtů pro DAB+ je tu ČTÚ výrazně snížil ceny

Štítky