Nikoli jako Náš region TV, ale pod názvem A11 odstartuje koncem dubna v celoplošném pozemním multiplexu 23 nová televizní stanice od vydavatelství A11. Z čistě regionálně zpravodajského kanálu se stane plnoformátová televize.

Plány televize A11 jsou velkolepé. Nabírá reportéry a moderátory, nakupuje aktivizační pořady a plánuje vlastní publicistiku a zábavu. Od května mají její sledovanost měřit peoplemetry, kromě toho bude mít k dispozici data o sledovanosti i přes hybridní vysílání HbbTV od Českých Radiokomunikací (CRA). Od operátora multiplexu 23 využije televize A11 všechny možné distribuční kanály, tedy i cloud pro vlastní online archiv pořadů. V multiplexu 23 obsadí nynější programovou pozici Test-2, potvrdil na dnešní tiskové konferenci na žižkovském televizním vysílači Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA. Několik dní před startem by se měla na této pozici objevit promo smyčka, ale na tom se ještě CRA musí dohodnout s vydavatelstvím A11.

Náš region TV míří do multiplexu 23 Je to bývalá Regionálnítelevize.cz

Nová televizní studia v Košířské bráně

Důraz na regionální zpravodajství si televize A11 ponechá, ostatně ředitelkou stanice zůstává Eva Stejskalová, která ji před více než deseti lety zakládala pod názvem Regionálnítelevize.cz. Přibydou ale i celostátní zprávy, ovšem podle ředitele vydavatelství A11 Aleše Zavorala je stanice pojme trochu jinak než současné televize. A jako první chce pro moderování využít avatary s umělou inteligencí, což A11 demonstrovala na promo videu, které pustila účastníkům dnešní tiskové konference. Hlavní zpravodajská relace má začínat v 18:30 a potrvá půl hodiny, bude tedy předcházet Hlavní zprávy na Primě, Události na České televizi i Televizní noviny na Nově. Jednou z moderátorek zpráv na A11 bude Barbora Hlaváčková, která dříve působila na Primě, Sportu 5 nebo v Seznam TV.

Administrativní budova Košířská brána (Foto: Dekmetal)

Regionální zpravodajství televize A11 bude vznikat ve spolupráci s redakcemi bezplatných týdeníků Náš Region, které patří rovněž vydavatelství A11 a které vychází v 25 mutacích po celé České republice. „Mediální skupině A 11 se podařilo vybudovat unikátní projekt novin Náš Region a v posledních letech přidat další desítky tištěných a webových titulů nebo úspěšných eventů. Nyní nadešel čas posunout náš byznys o další kus dál. Televize A 11 nabídne zábavu a zpravodajství skutečně pro všechny a pevně věříme, že si u diváků najde své místo,“ míní Aleš Zavoral, zakladatel mediální skupiny A11, která se společně s novou televizí v polovině dubna přestěhuje do nových prostor v developerském projektu Košířská brána. Ta zahrnují newsroom i zcela nová televizní studia.

Vlastní pořady Josefa Klímy nebo Jaroslava Duška

Stanice počítá s úzkou synergií s tištěnými tituly vydavatelství A11. Vznikne tak například zábavný pořad Mladý svět, který bude podpořený stejnojmenným časopisem, který před časem skupina A11 koupila. Publicistický pořad Zaostřeno chystá investigativní novinář Josef Klíma, který se chce zaměřit na kauzy z devadesátých let. Televize A11 nabídne i talkshow Světlá hodinka s Jaroslavem, kterou bude moderovat herec Jaroslav Dušek. „Na obrazovce se objeví i neokoukané tváře Jan Januš, Tomáš Zemánek nebo Jitka Kačánová,“ slibuje stanice. Přesné programové schéma se teprve dolaďuje, ale už je jisté, že například Klímovo Zaostřeno půjde v hlavním vysílacím čase od 20:15 hod., Duškova talkshow Světlá hodinka s Jaroslavem od 21:15 hod. (vysílací dny televize neuvedla).

V případě Josefa Klímy má jít o uzavřený cyklus s deseti až dvanácti díly a podle jeho úspěchu na něj mají případně navázat další. „Jako první televize v Česku počítáme se zapojením umělé inteligence do programové struktury, zpravodajství, ale i moderace zpravodajství pomocí avatarů,“ podotýká televize A11. To však neznamená, že by ve zpravodajství zcela chyběli živí moderátoři. Ty televize zatím vybírá. „Casting máme naplánovaný na 15. a 16. dubna,“ uvedl Aleš Zavoral. Nové tváře tak televize vybere necelé dva týdny před zahájením vysílání. Kromě ředitelky stanice Evy Stejskalové televizi povede obchodní ředitel David Korn, ředitelka redakcí a obsahu Bára Štanglová a ředitel strategického rozvoje a marketingu Jan Kulich.

Další tematické televizní kanály A11 nevylučuje

Stanice A11 přitom nemusí být jediným televizním programem stejnojmenné mediální skupiny. V oficiální tiskové zprávě A11 uvedla, že zvažuje vznik dalších tematických kanálů a její šéf Aleš Zavoral na tiskové konferenci nevyloučil, že druhá televize by mohla odstartovat ještě letos. Záviset bude na úspěchu televize A11 po jejím vstupu do DVB-T2. Stanice přitom ještě ani nepožádala o licenci pro celoplošné pozemní digitální televizní vysílání. Vlastní pouze satelitní licenci. „O licenci pro terestrické vysílání chceme požádat příští týden. Ze začátku budeme patrně vysílat formou převzatého vysílání na registraci,“ předestřel na tiskové konferenci Aleš Zavoral. V takovém případě by o registraci převzatého programu musel požádat provozovatel multiplexu 23, společnost Czech Digital Group, která je dceřinou firmou CRA.

Pro multiplex 23 bude stanice A11 devátým televizním programem, který bude celoplošně šířit. „Jsme rádi, že se v celoplošném pozemním digitálním televizním vysílání objeví v krátké době již druhý nový kanál. Dokladuje to oblibu i efektivitu terestrického vysílání,“ prohlásil Miloš Mastník, generální ředitel CRA. Minulý měsíc ve stejné síti odstartovala česká jazyková mutace programu Spektrum Home od provozovatele AMC Networks International. V multiplexu zůstávají další dvě předdefinované programové pozice označované jako Test-1 a Test-4.

Úvodní foto a galerie: Václav Udatný, video: Jan Potůček