Od poloviny dubna se programová nabídka volně dostupných celoplošně šířených televizních stanic v českém DVB-T2 rozšíří o regionální zpravodajský a publicistický kanál Náš region TV od vydavatelství A 11.

Stanice vznikla loni v listopadu přejmenováním kanálu Regionálnítelevize.cz, který sdružoval řadu regionálních a lokálních infokanálů poté, co se jeho většinovým vlastníkem stalo vydavatelství A 11. To získalo menšinový podíl v televizi již v červnu 2021, loni jej navýšilo na 60 procent. Po 20 procentech patří zakladatelce a ředitelce stanice Evě Stejskalové a původnímu investorovi, společnosti Our Media, který vydává internetové Parlamentní listy a vlastní metropolitní Praha TV či nakladatelství Olympia. Název i logo stanice Náš region TV jsou odvozené od regionálních bezplatných týdeníků Náš region, stejnojmenných zpravodajských webů a tištěných titulů Náš region pro ženy a Náš region Křížovky.

Televizní stanice Náš region TV dosud vysílala prostřednictvím satelitu, kabelových rozvodů a IPTV. Ještě jako Regionálnítelevize.cz vystřídala několik terestrických televizních sítí, včetně celoplošného multiplexu 3 provozovaného Českými Radiokomunikacemi. Nyní se do terestrického vysílání vrací. „Nová TV stanice Náš region začne v dubnu vysílat v DVB-T2 síti 23. Bude tak celoplošně a bezplatně dostupná pro 99 % lidí. V námi provozovaných sítích zajišťujeme vysílání 27 televizních a 15 rozhlasových stanic. Náš region TV bude 28. stanicí, obsadí pozici Test-2, takže většina TV má už naladěno,“ uvedl na Twitteru Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení Českých Radiokomunikací (CRA).

Náš Region TV střídá Regionální televizi.cz Zvažuje návrat do DVB-T2

Podrobnosti CRA a A 11 zveřejní 5. dubna

Multiplex 23 zařadí nový program krátce poté, co v této síti odstartovala televize Spektrum Home. Spuštění dalšího televizního kanálu v tak krátké době po sobě podle CRA potvrzuje výjimečnou pozici pozemní digitální televizní platformy na mediálním trhu. CRA a vydavatelství A 11 budou o podrobnostech ke vstupu televize Náš region TV do DVB-T2 informovat na setkání s novináři, které se uskuteční příští středu 5. dubna v Praze.

„Mediální skupina A 11 utvrzuje vstupem do pozemního vysílání svou pozici jednoho z nejvýznamnějších mediálních domů v České republice, který za poslední tři roky prošel významným rozvojem a kromě nové televize vydává desítky mutací bezplatných lokálních novin Náš REGION, lifestylové časopisy Mladý svět, Špuntíci, Sorry, Kutilství, Matka a dítě nebo odborné a prémiové tituly CEO, Estate& Business, Lawyers& Business, Profi Medicína, Profi HR nebo Premium Guide,“ konstatují CRA.

Jak naladit Spektrum Home? Program odstartoval v multiplexu 23