UVNITŘ TERMÍNY – Regionální sítě DVB-T ukončí vysílání již v červnu 2019, celoplošné multiplexy začnou vypínat hlavní vysílače v listopadu 2019 a v lednu 2020 v Praze.

Za jak dlouho budete muset řešit přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2, abyste nepřišli o televizní signál? Termíny vypínání čtyř celoplošných multiplexů DVB-T obsahuje návrh Technického plánu přechodu na DVB-T2, který v polovině dubna schválila Koordinační expertní skupina při Ministerstvu průmyslu a obchodu a včera jej ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo do meziresortního připomínkového řízení. Televizníweb.cz má tento dokument k dispozici a vytvořil přehledné tabulky harmonogramu vypínání multiplexů 1 až 4. Ještě před nimi ukončí vysílání ve standardu DVB-T všechny regionální multiplexy s menšími a regionálními televizními stanicemi. Tyto sítě z éteru zmizí nejpozději 30. června 2019. Celoplošné multiplexy začnou vypínat vysílače v listopadu příštího roku.

Multiplex 1 – programy České televize

Všech šest programů České televize začne definitivně odcházet z DVB-T v listopadu 2019. Vzhledem k celoplošnému vysílání všech programů ČT v HD rozlišení v přechodové DVB-T2 síti ještě předtím, patrně již v průběhu letošních letních prázdnin nebo v září, zmizí HD verze programů ČT a stanice Déčko a Art z Regionálních sítí 7, 10 a 20. Veřejnoprávní multiplex 1 zahájí vypínání vysílačů v listopadu 2019 v Praze, kdy se odmlčí hlavní vysílače Žižkov a Cukrák. V lednu 2020 bude Česká televize pokračovat vypínáním vysílačů Votice – Mezivrata, Chomutov – Jedlová hora, Trutnov – Černá hora a Ústí nad Labem – Buková hora a poté až do května bude každý měsíc následovat hned několik vysílačů velkého výkonu. Nejpozději 31. května 2020 by měly být všechny hlavní vysílače vypnuty a do konce června 2020 se odmlčí i většina dokrývačů. V následující tabulce je přehled termínů a vypínaných kanálů, ale také finálních kmitočtů pro multiplex 21 ve standardu DVB-T2, který zcela nahradí končící multiplex 1. 80 procent všech základních vysílačů bude využívat jediný kanál 26. Jen na severu a jihu Čech budou použity odlišné kmitočty.

Multiplex 2 – programy Novy, Primy a Barrandova

Multiplex s hlavními programy komerčních televizí zahájí odchod z DVB-T v lednu 2020 v Praze a středních Čechách. V tento měsíc přestanou šířit multiplex 2 vysílače Praha – Žižkov, Praha – Cukrák a Votice – Mezivrata. Další vysílače budou následovat v únoru, březnu, květnu a červnu, přičemž na duben 2020 je naplánovaná přestávka ve vypínání multiplexu 2. Na jižní Moravě bude multiplex 2 přecházet na finální Síť 22 střihem. Mezitím budou programy multiplexu 2 dostupné prostřednictvím Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2. Na brněnských vysílačích Kojál, Hády, Barvičova a mikulovském Děvínu nejprve skončí vysílání DVB-T na kanálu 40, aby na tomtéž kanálu posléze začalo vysílání DVB-T2. Pro diváky to bude znamenat přeladění televizorů, ale například bytové domy nebudou muset kvůli přechodu multiplexu 2 na DVB-T2 přelaďovat kanálovou vložku u společné televizní antény. Veškeré vysílače a dokrývače DVB-T budou vypnuty do konce června 2020.

Multiplex 3 – programy Primy, Barrandova, Óčka, Šlágru a další

Třetí multiplex zahájí vypínání vysílačů ve standardu DVB-T v lednu 2020, stejně jako multipex 2. Jako první přijdou na řadu pražské vysílače Žižkov a Cukrák. V únoru 2020 naváže jihočeská Kleť a poté bude vypínání multiplexu 3 pokračovat až v dubnu 2020. Poslední vysílače a dokrývače DVB-T ukončí vysílání do konce června 2020. V jednom případě bude multiplex 3 na finální síť DVB-T2 přecházet střihem, a to v lokalitě České Budějovice – Kleť, jde tato síť využívá kanál 22 a na tom samém poté zahájí vysílání i v DVB-T2. Mezitím budou programy multiplexu 3 z Kletě dostupné prostřednictvím Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2. Tato síť má na jihu Čech zahájit vysílání v průběhu letošního podzimu. Dosud však pro ni Český telekomunikační úřad nezkoordinoval vhodný vysílací kanál, takže jej neobsahuje ani Technický plán přechodu na DVB-T2 (na rozdíl od finálního kanálu 22).

Multiplex 4 – programy Novy, skupiny Pohoda, Joj family a regionální TV

Rovněž celoplošný multiplex 4 zahájí vypínání vysílačů DVB-T v lednu 2020 v Praze a ve středních Čechách. V první vlně půjde o osm vysílačů, kromě tří pražských i o lokality Benešov – Kozmice, Rakovník – Louštín, Beroun – Lhotka, Příbram – U hvězdárny a severočeský vysílač Litoměřice – Michalovice. Kromě března 2020 pak bude operátor multiplexu 4 pokračovat ve vypínání vysílačů každý měsíc až do května 2020, kdy by měl mít vypnuto všech 32 vysílačů velkého výkonu a 33 dokrývačů. Společně s veřejnoprávním multiplexem 1 tak ukončí vysílání ve starém standardu nejdříve. Česká televize ale bude moci v DVB-T ještě měsíc provozovat dokrývače. Ve 36 lokalitách si multiplex 4, resp. finální síť 24 ve standardu DVB-T2, ponechá stejný vysílací kanál jako ve standardu DVB-T.

Štítky