Kombinovaný set-top-box, který umožňuje využívat IPTV a DVB-T2, představila tento týden společnost O2. Není první ani poslední, kdo přichází s tímto řešením.

Druhá televizní digitalizace, ač se to na první pohled nezdá, pomáhá i placeným televizním službám, které proti ní doposud spíše brojily. Stále více operátorů totiž začíná svým zákazníkům nabízet kombinované přijímače, které kromě samotného placeného satelitního, kabelového nebo IP vysílání dokáží zprostředkovat i příjem pozemní digitální televize ve standardu DVB-T2. Naposledy s takovou nabídkou přišla tento týden největší tuzemská IPTV služba O2TV. V pondělí začala nabízet svým klientům chytrý set-top-box nové generace, který umí kromě samotného IPTV přijímat i programy prostřednictvím DVB-T2. Majitel set-top-boxu dokonce nemusí být předplatitelem O2TV, aby jej mohl využívat.

Pravda, cena je oproti běžným boxům vyšší – 1 999 Kč – což by odpovídalo spíše multimediálním přijímačům, které podporují hybridní vysílání HbbTV a mají další funkce. Také set-top-box od O2 je multimediální, chytré funkce ale může využít pouze ten divák, který si předplatí služby O2TV. „Připravený je pro ně i nový dálkový bluetooth ovladač, který komunikuje s televizorem i bez jeho přímého míření na nový set-top-box. Zákazníci s ním mohou ovládat i svou televizi a dokáže vypnout a zapnout STB i TV jediným stiskem tlačítka,“ vysvětlil Branislav Valo, který je zodpovědný za řízení O2TV. Bluetooth ovladač umožňuje umístit set-top-box na zadní stranu televizoru, aby nebyl vidět – držák je součástí balení.

IP box, který nemusí být využívaný pro příjem IPTV

Box lze zapojit bez kabelů přes Wi-Fi a podporuje i bluetooth sluchátka. „V další fázi plánujeme zpřístupnit i aplikace třetích stran. Zájemci se tak mohou těšit například na integrovaný YouTube přehrávač nebo tuner pro příjem digitálního pozemního vysílání ve standardu DVB-T/T2 i bez služby O2TV,“ slibuje Valo. Aby však mohl divák používat nový set-top-box, musí mít aktivní účet Moje O2. Pro využívání IPTV služby O2TV je navíc nutné uživatelské jméno (O2 ID) a heslo. Podpora DVB-T2 je ze strany O2 určitá pojistka pro případ výpadku internetového připojení, přes které se šiří signál O2TV a jejích doplňkových služeb. Diváci by tak nepřišli o možnost sledování základních českých programů, ovšem museli by mít televizor připojený k anténě pro terestrický příjem televize.

Podle Branislava Vala ale tuner DVB-T2 může divákům zajistit i rozšíření programové nabídky. „Pokud náhodou bude existovat kanál, o který O2TV jako platforma nebude mít zájem a nebude ho samo vysílat, tak je možné ho doladit ze vzduchu. Chráníme tak i investici zákazníka – kdyby z nějakého důvodu nebyl s O2TV spokojený, může používat toto zařízení jako plně kompatibilní DVB-T2 tuner s českou normou,“ uvedl Valo v rozhovoru pro server Český rozhlas Digitální rádio. Divák si podle něj ale může koupit nový set-top-box od O2 v obchodním řetězci a použít ho i jako zdroj příjmu DVB-T2. „Samozřejmě se budeme snažit, aby si primárně vyzkoušel naši O2TV, ale z jeho pohledu dojde ke snížení obavy, kdy mu zůstane doma jednoúčelové zařízení, tak jak to zná ze všech ostatních kabelových a IPTV televizí. Tyto obvykle fungují se svojí službou a v principu s ničím jiným,“ dodal Valo.

Stejné řešení nabízí i Antik Telecom

Se stejným řešením se chystá na český trh vstoupit i slovenský IPTV a satelitní operátor Antik Telecom. „Na českém trhu je silný podíl terestrické, respektive bezplatné terestrické platformy oproti slovenskému trhu. Česko přechází postupně na DVB-T2, který bude šířen kódováním HEVC, proto jsme se rozhodli přinést právě náš typ set-top-boxu,“ v nedávném rozhovoru pro Televizníweb.cz manažer Antik Telecomu pro IPTV služby Vlastimil Lakatoš. Jejich box umožňuje příjem až tří různých televizních platforem. Vedle terestrického vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2 také IPTV a satelitní vysílání.

„Díky třem tunerům a díky velmi silné terestrické platformě v České republice jsme přesvědčeni, že zákazník nebo konkrétní operátor dokáže nabídnout námi poskytovaná zařízení způsobem, aby zákazník mohl přijímat silnou bohatou terestrickou nabídku, a k ní si jen dokoupí buď nějaké doplňkové služby, ať už se jedná o archivy, TimeShift, případně podobné záležitosti, nebo nějaké další prémiové kanály, a to buď přes další satelitní tuner, případně přes IP platformu,“ vysvětlil Lakatoš.

Kombinace terestrické, satelitní a IP platformy je podle manažera Antik Telecomu ideální kombinací k uspokojení jakýchkoliv potřeb českého zákazníka, který chce sledovat hlavně terestrickou platformu. Ta jediná také zůstává pro koncové diváky zdarma, za všechny ostatní způsoby příjmu televize se platí extra měsíční poplatky, často v řádu několika stokorun. „Pokud je český divák zvyklý na sledování televize přes terestriku, nemůžeme ho od oblíbeného způsobu sledování úplně odstřihnout, jen mu k němu doplnit ještě nějaké další moderní, ať už IPTV služby, nebo další tematické prémiové kanály,“ říká Vlastimil Lakatoš. Antik Telecom tyto placené služby nabídne jednoduše přes stejné zařízení jako příjem bezplatné televize a zjednoduší tak možnost přikupování prémiových kanálů.