UVNITŘ PREZENTACE – Vysoké rozlišení ve finálních sítích DVB-T2 plánuje také hlavní program TV Barrandov a televize Seznam. Nova zůstane u standardního rozlišení.

Nejen Česká televize, ale také všechny programy skupiny Prima budou v pozemním digitálním vysílání nové generace DVB-T2 dostupné zdarma ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Stane se tak od 1. července příštího roku, po vypnutí posledních vysílačů celoplošných sítí DVB-T, kdy se přechodové multiplexy DVB-T2 změní na finální. Všech šest volně šířených programů Primy se poté přesune do finálního multiplexu 22, který nahradí dnešní multiplex 2. Společně s Primou v něm budou vysílat ještě dva programy hudební televize Óčko – hlavní kanál Óčko a tematická stanice Óčko Star. Ty však dají přednost standardní kvalitě obrazu.

Tisková konference CRA o DV… by on Scribd

Prima zvolí rozlišení 1 440 x 1 080p

HD kvalita vysílání programů Primy bude o něco nižší než u programů České televize. Zatímco veřejnoprávní ČT zvolila u svých stanic rozlišení 1 920 x 1 080p, u programů Primy půjde o 1 440 x 1 080p. V případě ČT tak lze hovořit o Full HD a u stanic Primy o HD rozlišení. Ve stejné kvalitě jako programy Primy, tedy v rozlišení 1 440 x 1 080p, budou ve finálních sítích DVB-T2 provozovaných CRA vysílat i hlavní kanál TV Barrandov a televize Seznam. Barrandov i Seznam ale zahájí HD vysílání dříve než Prima, již 9. ledna 2020. Objeví se ve finální síti 23, která bude pokračovatelkou dnešního multiplexu 3.

Pokrytí finální sítě 23 však bude stejné jako finální síť 22 nebo dnešní multiplex 2, protože CRA plánují doplnit chybějící základní vysílače – konkrétně chebskou Zelenou horu a jáchymovský Klínovec. Finální síť 23 bude možné naladit také z domažlického Vraního vrchu či Mařského vrchu u Vimperka. „Třetí síť bude mít v DVB-T2 obdobné pokrytí jako finální síť 22,“ ujišťuje Marcel Procházka, ředitel regulace CRA. To je důležitá zpráva zejména pro skupinu Nova, která se rozhodla přejít z multiplexu 2 do nástupce multiplexu 3, tedy právě do finální sítě 23.

HD programy budou v sítích CRA převažovat

Nova se na rozdíl od Primy a České televize rozhodla i ve finální síti DVB-T2 vysílat ve standardním rozlišení obrazu (960 x 540p). Do finálního multiplexu 23 vstoupí dva její hlavní kanály: Nova a Nova Cinema. Tematické stanice Nova 2, Nova Action a Nova Gold tak zůstanou u konkurenčního operátora Digital Broadcasting v jeho finální síti 24 (nástupce dnešního multiplexu 4, kde již tyto programy vysílají ve standardu DVB-T). Kromě Novy, Barrandova a TV Seznam se ve finální síti 23 objeví i dva programy Šlágru – hlavní kanál a stanice Šlágr 2, obě ve standardním rozlišení obrazu. Barrandov bude v tomto multiplexu šířit také svoje tematické kanály Barrandov Plus a Kino Barrandov, ovšem na rozdíl od hlavního kanálu ve standardním rozlišení obrazu.

Jenom v sítích CRA tak bude možné od příštího roku naladit zdarma 14 televizních programů ve vysokém rozlišení obrazu (oproti osmi ve standardní kvalitě). Další budou součástí sítě Digital Broadcasting, v níž již nyní vysílají dvě celoplošné komerční televize v HD rozlišení (Joj family HD a Prima Comedy Central HD) a dva regionální kanály v téže kvalitě (TV Polar HD a V1 HD). Diváci HD vysílání naladí bez problémů, protože všechny přijímače DVB-T2 dokáží zpracovat jak obraz ve standardním, tak i ve vysokém rozlišení. A další HD programy mohou následovat, protože ve výčtu stanic, které zaplní finální sítě DVB-T2, zatím chybí například chystaná zpravodajská televize CNN Prima News.

Štítky