Pozvání k vyzkoušení velmi drahého a také velmi rozměrného televizoru (216 cm) s rozlišením 7680 x 4320 bodů, tedy Ultra HD 8K, jednoduše nešlo odolat. A výsledek byl podstatně lepší, než bych čekal, a to jsem byl „hodně zdravě skeptický…“

Řada ZG9 prodávaná od června 2019 patří, stejně jako AG9, mezi modely označované jako Master Series a je tedy vrcholem nabídky tohoto japonského výrobce. Na rozdíl AG9 s obrazovkou OLED však používá LCD vybavené plošným podsvícením LED diodami s regulací jednotlivých skupin LED podle potřeby.

ČTĚTE TAKÉ: Co je to OLED?

Televizor je doslova nabit tím nejlepším, čím Sony disponuje a jen zabudované Bluetooth 4.2 zaujme neobvykle vysokým počtem profilů. Samozřejmě nechybí ani operační systém Android TV, rozhraní HDMI přímo určené pro signál 8K a ZG9 by podle výrobce měl zvládnout rozlišení až 7680 x 4320 bodů se snímkovou frekvencí 24, 25 a 30 Hz.

Porovnání některých rozlišení obrazu, včetně Ultra HD 8K (zdroj: HDMI Forum).

A ceny? Sony AG9 s obrazovkou nevyžadující podsvícení, tedy s OLED, je ke koupi od asi 75.000 Kč, ZG9 přijde v základu na asi 410.000 Kč. AG9 ovšem začíná na 140 cm (55″) úhlopříčky a končí „jen“ na 196 cm (77″, 208.000 Kč). Naproti tomu ZG9 startuje na 216 cm (85″) a jediný další model řady má úhlopříčku 249 cm (98″) s cenu někde kolem dvou milionů korun.

Je zřejmé, že převážet, instalovat a zase odvážet takovýto televizor dost dobře nejde (navíc bych ho ani neměl kam umístit), takže jsem byl rád za možnost pohrát si s tímto kouskem pro movité fajnšmekry v prodejně Sony Centra na pražském Karlově náměstí. Tady na mě čekala „menší“ verze s úhlopříčkou 216 cm.

ČTĚTE TAKÉ:

 

V horní části obrazovky je umístěna jedna sada reproduktorů (další jsou ve spodu) a žebrování obstarává zároveň i odvětrávání.

Co nabízí Sony ZG9 s rozlišením Ultra HD (8K)?

Výbava je samozřejmě impozantní a mluvit o ní nemá příliš velký smysl. Ostatně základní parametry vidíte v tabulce na konci článku. Nicméně pár věcí zmínku zasluhuje, jako například šikovně umístěné reproduktory (zvuk byl velice dobrý). Najdete je v dolním a horním rámu, který zároveň slouží k pasivnímu odvětrávání, a jsou tu umístěny jak výškové, tak širokopásmové reproduktory. Na zadní straně je ještě doplňují subwoofery a audio systém Sony označuje jako 2.2. A protože reproduktory vyzařují směrem k posluchači (u basů je to jedno) je vše řádově lepší, než při klasickém uspořádání směrem do podstavce. Mimochodem televizor velmi operativně nabízí i změnu výstupu audia (interní, externí, například zvuková lišta) a je tu také vidět další pro někoho velmi potřebná funkce, totiž vypnutí obrazovky, takže pracuje pouze zvuk. A to se u takto rozměrného televizoru provedeného v energetické třídě D hodí dvojnásob.

Zabudovaný LCD displej typu VA s firemní technologií Triluminos má širší barevnou paletu, než běžná obrazovka Sony a mezi obrazovými režimy najdete dva pro Dolby Vision (Bright a Dark) a nechybí ani speciální režim zvaný „Kalibrovaný Netflix“, který jsme rovněž vyzkoušeli. Dlužno říci, když zapomeneme na marketingové řeči a řečičky, k maximální spokojenosti.

Jak také můžete vidět z připojeného videa bavíme se zde o skutečně plošném podsvícení obrazovky LCD. Světlo LED diod je řiditelné v rámci jednotlivých a vzájemně nezávislých segmentů, a to na základě analýzy scény. Něčemu takovému se pochopitelně nikdy žádné podsvícení v rámu (Edge LED) nemůže vyrovnat.

Sluší se ještě dodat, že obrazovka televizoru je hluboká 120 mm, zadní strana je provedena maximálně čistě a s ohledem na umístění do prostoru. Kabeláž můžete vést šikovně navrženými nožičkami i když zdůrazňuji, že tohle jsem nezkoušel a je otázkou, jak by se sem vměstnal například tak bytelně opletený HDMI kabel, jaký vidíte na fotografii níže.

Podpora kodeku HEVC jde v současnosti, v případě příjmu televizního vysílání, do maximálních 3840 x 2160 bodů, tedy do 4K, při snímkové frekvenci 60 Hz a deseti bitové barevné hloubce. Obsah v 8K tedy televizor zatím přijímá pouze přes HDMI 2.1, ale chystá se aktualizace.

Poslední důležitou informací je to, že i když televizor má zdvojené tunery z nepochopitelných důvodů neumí obraz v obraze (PiP). Stejně jako všechny ostatní přístroje z loňské a letošní kolekce Sony tak zvládá pouze sledování programu z jednoho tuneru a z druhého umí jen nahrávat. Také není – co jsem mohl zjistit – vybaven USB 3.0.

 

Kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 na první pohled zaujme výrazným a kvalitním „opláštěním“.

Malá zastávka u HDMI kabelu Evolveo (nejen) pro 8K

K televizoru s rozlišením Ultra HD (8K) se sluší mít i patřičný kabel a protože ho Evolveo právě uvedlo a vyšlo nám vstříc, hned jsme ho také vyzkoušeli i když dlužno říci, že maximálně s přehrávačem 4K Blu-ray disků (žádný obsah s 8K jsem k dispozici neměl). Kabel se však vyplatí nejen pro tyto extrémní případy, je vlastně zcela univerzální a navíc: „nekupte to za ty peníze…“

Evolveo XXTremeCord je k mání ve dvou délkách (1 a 2 m) a je certifikován asociací HDMI. Proveden je ve standardu HDMI 2.1 a určen k použití až do zmiňovaných 8K (režimy jsou níže). Konektory jsou pozlaceny 24 karátovým zlatem, kabel má trojnásobné stínění a pro zvýšení odolnosti na pohled, i omak, velmi kvalitní nylonové opletení.

Jak společnost uvádí ve tiskové zprávě, „vodič je vyroben z vysoce čisté mědi bez příměsi kyslíku pro maximální vodivost a spolehlivost.“ Díky společnosti Evolveo jeden z kabelů v dvoumetrové verzi přistál u mě doma a vyzkoušel jsem ho na několik způsobů od toho běžného (set-top box), přes připojení dosti kvalitního přehrávače Blu-ray disků Philips BDP 8000 až po BD přehrávač s rozlišením 4K.

Vedle toho Evolveo XXTremeCord podporuje i obsah s HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), což je technologie dovolující na kompatibilním televizoru zobrazit o dost širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst. Zvládat by měl minimálně klasické HDR10, Dolby Vision a HLG se kterým se uvažuje především pro televizní vysílání.

Kabel přenese až 48 Gb/s, dá se využít i pro ethernetové připojení do domácí sítě (do 100 Mb/s) a podporuje až 32 zvukových kanálů s maximální vzorkovací frekvencí 1536 kHz. Vyzkoušet můžete i Enhanced Audio Return Channel (eARC), tedy zpětný zvukový kanál.

A další parametry? U videa zvládá i poměr stran obrazu 21:9 a mimo jiné následující obrazová rozlišení:

  • Full HD, (2K), 1080p, tedy 1920 x 1080 bodů,
  • Ultra HD (4K), 2160p, tedy 3840 x 2160 bodů při 50, 60, 100 a 120 Hz,
  • Ultra HD (8K), 4320p, tedy 7680 x 4320 bodů při 50 a 60 Hz.

A to nejlepší nakonec: za certifikovaný Evolveo XXTremeCord zaplatíte 499 Kč, resp. 599 Kč (2 m), a to je myslím výborná cena.

 

Krátké zkoušení nejrůznějšího obsahu

Příjemná prodejna Sony Centrum v Praze na Karlově náměstí je vybavena jak signálem satelitním, tak signálem pozemního vysílání DVB-T/T2 a tak zde můžete vidět, jak vysílání vypadá nejen u 8K, ale i u běžnějších a levnějších přístrojů doopravdy. To v praxi obnášelo jak běžné komerční stanice vysílající v SD na DVB-T i DVB-T2, tak kanály České televize pracující v SD (DVB-T) a hlavně ve Full HD na DVB-T2/HEVC. Přiznám se, že jsem byl v druhém případě výsledkem příjemně překvapen, u SD stanic mě na DVB-T i DVB-T2 překvapil hodně velký rozdíl v kvalitě.

V nízkém rozlišení na DVB-T dnes ČT vysílá v Multiplexu 1 a datovým tokem od 2,9 do 3,4 Mb/s (ČT Sport 3,7 Mb/s). Kvalita byla – při velmi krátkém zkoušení – v podstatě na úrovni 4K televizoru, možná trochu horší, ale i tak rozhodně lepší než bych čekal. V rámci Přechodové sítě 11 (DVB-T2) Česká televize šíří signál stanic v HD typicky s tokem 5,3 Mb/s, ČT Sport HD jede na 5,8 Mb/s a ČT24 HD se 4,3 Mb/s, což bylo tu a tam dosti znát, ale to vidím i u 4K TV.

Celkově vzato byla obrazová kvalita HD kanálů ČT na DVB-T2 překvapivě dobrá a bez potíží koukatelná i když při vysloveně složité scéně a více pohybujících se objektech, například cyklistický peloton na ČT Sport HD, bylo vidět, že televizor má co dělat, aby obraz udržel. U SD se to v podstatě udržet nedalo, ale v tom není Sony 8K ani zdaleka osamocen a občas to vidím dokonce i na televizorech s rozlišením Full HD.

Největší rozdíly však byly u DVB-T2 vidět na komerčních kanálech v SD v Přechodové síti 12. Televizor se tu však k mému překvapení často choval jako rozměrné 4K a na obsahu tak většinou záleželo víc, než na konkrétní televizní stanici i když to neplatilo o všech.

S velmi nízkou kvalitou vysílaná telenovela Doktor z hor byla vysloveně za hranicí sledovatelnosti a obrazový šum připomněl šestou, sedmou kopii z originální VHS kazety. To ale dnes něco řekne málokomu, takže si představte zašumělý obraz, velmi neostré obrysy a hodně barevných výpadků. Jiné kanály byly – podle aktuálně vysílaného obsahu – sledovatelné s vyšší či nižší dávkou entuziasmu, některý obsah ale koukatelný byl. Tady jsem si pro změnu vzpomněl na sousedovu projekční „televizi“ někdy kolem roku 2005.

Co mě naopak nepřekvapilo, byl až šílený obraz stanice Seznam.cz TV, který ovšem neustojí žádný televizor, který znám. A také většinou velmi špatný obraz z teleshopingových kanálů, což je ovšem pravidlem snad na jakémkoli přijímači (české stanice ještě nepřišly na to, na co přišel například kanál Pearl TV…).

Tou hlavní zprávou u DVB-T/T2 tak je, že obraz u ČT HD byl i přes relativně nízký vysílací tok překvapivě dobrý, a i když jsem trochu doufal, rozhodně jsem to neočekával. U ČT HD byla také hodně znát konečně vylepšená infografika i když loga kanálů měla stále zjevné rezervy.

U ČT jsme také vyzkoušeli vysílání přes HbbTV a protože se kvalita nechá nastavit ručně, což je velmi chvályhodné, byl výsledek neméně překvapující. Při nastavení Full HD byl obraz překvapivě kvalitní a bez potíží sledovatelný. Alespoň na těch několika modernějších seriálových a dokumentárních ukázkách, které jsme zkoušeli.

Sony KD-85ZG9 v pražském Sony centru.

A DVD a BD (Blu-ray) disky? Po připojení 4K Blu-ray přehrávače Sony UBP-X700 (využil jsem kabel Evolveo 8K HDMI), byly zkoušeny čtyři vybrané druhy disků. Na místě je v tomto okamžiku říci, že přehrávač měl vypnut převod na 4K, takže vše obstarával televizor, což byl záměr.

  • U ve své době špičkového DVD Gladiátor (rozlišení SD) byl obraz myslím solidní, pochopitelně při vědomí toho, na čem je provozován, a byl i s trochou shovívavosti sledovatelný.
  • Klasický film Muž z Ria převedený na disk Blu-ray měl na přebalu napsáno 1080i, 16:9, DTS-HD Master Audio 2.0 (údaje o tom z čeho byl převeden, jsem nezjistil) a místy už byl za hranicí koukatelnosti. Nicméně pro nadšence…
  • Své velmi vysoké obrazové kvality opět prokázala dnes už klasická bondovka Casino Royale (1080p, 2,40:1) a tady bylo jasně vidět, že takovýto disk Blu-ray televizoru sedí a svědčí; zdůrazňuji ještě jednou, že jde o rozlišení Full HD. Výsledek byl velice dobrý až výborný i v okamžiku, kdy jsem byl více kritický a klobouk dolů před obrazovým procesorem televizoru ZG9. Tento film potvrdil to, co jsem si začínal myslet u HbbTV České televize u pořadů nastavených na Full HD. Totiž, že takovýto obsah zvládá televizor překvapivě dobře a že se navíc od kvalitního televizoru s rozlišením 4K příliš neliší.
  • V případě posledního filmu, což byl Total Recall (2012) umístěný na tradičním disku Blu-ray, se ukázalo, že obraz je ještě o znatelný chlup lepší, než proslulé Casino Royale. Tento disk měl ovšem materiál nejprve remasterovaný ve 4K a pak teprve byl převeden na běžný disk Blu-ray s rozlišením Full HD. Nevyžaduje tudíž přehrávač 4K BD.

Kvůli problému s Google Store jsem bohužel nemohl vyzkoušet alespoň některé aplikace VoD/IPTV (zejména HBO GO a Lepší.TV). Naštěstí byl k dispozici přístup na Netflix, včetně obsahu ve 4K. Zde se potvrdilo to, co bylo zřejmé z krátkého zkoušení televizního vysílání a z přehrávání videa přes USB. Totiž, že rozlišení SD s velmi nízkým datovým tokem dělá problém, ale pokud má video alespoň 720p a nějakých 900 MB na typický seriálový díl (45, 50 min.) je obraz často podán překvapivě dobře. Ani tady si televizor 8K se 4K na daných ukázkách nezadal.

Zkoušení v prodejně sice bylo jen krátké, ale první dojem z televizoru Sony KD-85ZG9 byl rozhodně pozitivní a svými obrazovými kvalitami velmi mile překvapil. A protože jde o „můj první 8K televizor“, čekal jsem podstatně, ale podstatně horší obraz, a to i z Full HD (ukázky ve 4K byly převáděny bez potíží).

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • pro:
  • proti: