Kombinace televizoru tabletové velikosti a set-top boxu prošla před nedávnem hned několika úpravami firmwaru a zprovozněno je zejména Youtube s komerčním obsahem, lépe se ale mají chovat i síťová multimédia.

Úvodní recenze ukázala, že Maxxo jde použít buď jako přenosný televizní přijímač pracující i na akumulátor, nebo jako klasický set-top box s běžnou pokojovou anténou. Po přepnutí do tohoto režimu se navíc vypne LCD displej a obrazový výstup se přepne na HDMI, takže jede pouze napojený velký televizor. V ceně pak dostanete i napáječ do auta (12 voltů) a aktivní mobilní anténu (5 V). Přes zabudovaný plný konektor připojíte i tu domovní.

ČTĚTE TAKÉ:

A jelikož Mini TV zvládá i síťová multimédia, dá se k němu také dokoupit externí USB Wi-Fi anténa jejíž foto vidíte níže. Dostáváte tak skoro univerzální přenosný přístroj do dobrého televizního signálu, což je třeba mít na paměti. Příjemná je v tomto okamžiku i dvoupolohová opěrka na zadní straně, kterou je však třeba vyndat nehtem, což není právě šikovné, ale hlavně, že tu vůbec je…

Další popis a dojmy z testování najdete v předchozím článku. Zde se budeme věnovat především změnám v aktualizaci, týkajících se mimo jiné Youtube, podíváme se rovněž na funkčnost Wi-Fi, a také na práci se síťovým paměťovým médiem přes aplikaci zvanou DLNA. Příjem televizního vysílání v DVB-T/T2/HEVC byl ověřen už dříve.

Maxxo Mini TV HD-T2 HEVC ve výbavě se kterou dorazí k vám domů. Wi-Fi je třeba dokoupit.

Poslední aktualizace a dokoupitelná Wi-Fi

Předposlední aktualizace z 5. 7. 2019 u mě příliš nezafungovala a byly problémy se zapsáním firmwaru do paměti přístroje, což má podle výrobce napravit verze označená jako „Firmware Maxxo mini TV 12.7.2019“ , která je opět ke stažení ze stránek produktu.

Přesný postup je ke stažení s aktualizací, pro začátek si připravte nově naformátovanou flash paměť (souborový systém FAT32), Maxxo Mini TV plně dobijte a před aktualizací ho ještě připojte k 230 V. Aktualizaci v přístroji najdete v menu ve volbě Nastavení systému a výrobce vždy zdůrazňoval „vydržet“ (!) při zadrhnutí postupu někde kolem 30 %. Chvíli to sice trvá, ale po pár minutách by se mělo vše opět rozjet a nainstalovat, což také dříve – u jiných set-top boxů značky – klaplo.

A současné změny? Z aktuální verze firmwaru zatím zmizelo Počasí a vcelku nepotřebné Google Maps. U DLNA ale došlo ke zlepšení ovládání a hlavně stabilitě chodu aplikace, což bylo skutečně znát a to jsem přehrál desítky souborů. Youtube získalo nový licenční klíč pro přehrávání tzv. monetizovaných videí a do budoucna se ještě chystá spuštění videa přes USB i LAN rovnou na celou obrazovku tak, aby v tomto okamžiku nebylo nutné používat červené tlačítko dálkového ovladače.

Co se týče Wi-Fi adaptéru pro USB, ten pracuje maximálně ve standardu 802.11 „n“ se 2,4 GHz. Za 199 Kč získáte připojení na domácí síť, resp. na internet, a možnost využít některou z aplikací, což nyní – celkově vzato – znamená FTP (stahování), DLNA (multimédia z domácí sítě, tedy LAN), RSS (čtečka), IPTV (obecný přístup přes URL) a zmiňované Youtube. Vše by mělo odpovídat například i set-top boxu Maxxo T2 a jeho variantám, protože firmware je stejný.

Maxxo USB Wi-Fi adaptér přijde na 199 Kč a vedle klasických firemních set-top boxů ho využijete i u této „mobilní televize“.

Bez dálkového ovladače se momentálně neobejdete

Tohle v současnosti platí nejen v okamžiku, kdy budete chtít od přijímače trochu víc, ale platí to i při něčem tak prostém jako je pohyb ve správci souborů v multimédiích. Na přijímači totiž chybí tlačítko Back (Zpět) a jinak se do nadřazeného adresáře nedostanete, protože Exit většinou vše ukončuje. Také video spuštěné přes OK pouze do náhledového okénka na celou obrazovku bez ovladače vůbec neroztáhnete a tudíž k tomu potřebujete červené teletextové tlačítko. Mít dálkový ovladač po ruce se ale vyplatí i jindy, protože tlačítka umístěná na přístroji jsou velmi špatně čitelná.

Největší potíž představuje právě chybějící tlačítko Back na přístroji a nemožnost – bez „dálky“ – spustit video na celou obrazovku, což by snad mělo být dočasné (viz výše). Videa při přehrávání z mého multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j pracovala přes Wi-Fi velmi spolehlivě, jen jsem vždy musel nosit ovladač sebou. Wi-Fi navíc u mě, ve spolupráci se směrovačem (routerem) TP-Link Archer C9, fungovalo na překvapivě značnou vzdálenost se kterou se například mobilní telefon nemohl měřit. Faktem ale také zůstává že v mé „samotě u lesa“ (spíše v lese) je rušení na 2,4 GHz naprosto minimální, což správné komunikací výrazně napomáhá.

Do aplikací, včetně síťových multimédií, se dostanete z menu nastavení. Jen musíte být připojeni k internetu.

Spolehlivá síťová multimédia i když bez titulků, výborné Youtube

O provozní době při práci na akumulátor jsem se zmiňoval už v původní recenzi, tady jsem – se zapojenou Wi-Fi – změřil dobu provozu při práci se serverem Synology. A byla překvapivě dobrá! Při přehrávání videa plných 150 minut! Bohužel o dobíjení stále platí to, co bylo řečeno dříve a tady žádná aktualizace firmwaru nepomůže. To, že přijímač musí být v poloze zapnuto (On), protože jinak se nedobíjí, je prý věc hardwaru. U prvního testu jsem také zmiňoval překvapivě velký záběr infra paprsku dálkového ovladače. Nyní se mi zdál výrazně nižší.

Multimédia přes USB byla popsána v úvodním článku, kde bylo mj. řečeno, že formátová kompatibilita je v tomto případě výborná a pracovat lze i s externími titulky ve videu. To první sice při přehrávání ze sítě platí, ale to druhé už nikoli. Klient DLNA navíc nezvládá ani češtinu, což je bohužel dnes u set-top boxů obvyklé, takže ve správci souborů vidíte jen podivné názvy. Řekněme si ale upřímně – kolik současných set-top boxů připojitelných do domácí sítě v ceně do 5000 Kč vůbec multimédia přes LAN zvládá? Odpověď zní: „naprosté minimum…“

Pokud jde o aktualizované Youtube, to nepředstavuje typické set-top boxové řešení. Aplikace totiž nejen lépe vypadá, ale výborně funguje vyhledávání a další volby které vidíte na fotografii níže. Také přehrávání tzv. monetizovaného obsahu (Vevo) pracovalo bezproblémově a vyzkoušel jsem ho například s videem Mirai Hometown.

Maxxo Mini TV HD T2 HEVC s Wi-Fi je po aktualizacích rozhodně lepším a hlavně spolehlivějším přístrojem. Tedy pokud chcete něco více, než jen prostý příjem televizního vysílání v DVB-T/T2. Jestliže se ještě podaří odstranit nutnost manuálního zvětšování náhledu přehrávaného videa z USB i ze sítě, práci s přístrojem to zjednoduší a udělá ji pohodlnější.

Klient pro Youtube je rozhodně lepší, než u drtivé většiny set-top boxů, občas se v něm jen zobrazovaly zvláštní znaky. Problémem není ani vyhledávání či nastavení na Česko.

Hodnocení (s Wi-Fi a po aktualizaci z 12. 7. 2019)

  • PRO: může fungovat nejen jako TV, ale i jako set-top box, kompletní dodávka, včetně dobíječky do auta, levné rozšíření o Wi-Fi, které má navíc překvapivý dosah (!), výborné Youtube, spolehlivé přehrávání multimédií z domácí sítě i když…
  • PROTI: …bez externích titulků, subjektivně vzato méně citlivý tuner, velmi špatně čitelná tlačítka na přístroji, nedobíjí za vypnutého stavu (power off), k přehrávání multimédií potřebujete dálkový ovladač

Štítky