Po České televizi a společnosti Digital Broadcasting se prodloužení kmitočtů pro finální sítě DVB-T2 dočkaly i České Radiokomunikace a jejich dceřiná společnost Czech Digital Group.

Nejen Česká televize a společnost Digital Broadcasting budou moci provozovat svoje celoplošné sítě pro pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T2 do konce roku 2030. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) prodloužil pozměněné kmitočty pro celoplošné pozemní digitální vysílání také sítím Českých Radiokomunikací a jejich dceřiné společnosti Czech Digital Group, konkrétně multiplexům 2 a 3. Úřad tak naplnil literu novely zákona o elektronických komunikacích, která počítá s automatickým prodloužením kmitočtů všech celoplošných sítí DVB-T za to, že jejich operátoři vypnou před vypršením platnosti stávajících kmitočtů a přejdou na nový vysílací standard DVB-T2.

K TÉMATU: ČTÚ změnil a prodloužil kmitočty multiplexů 1 a 4 pro vysílání DVB-T2 do roku 2030

Prodloužení pozměněných kmitočtů je nutné pro pokračování sítí DVB-T2, protože nynější přechodové multiplexy nové generace vysílají pouze na základě individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů, jež jsou platná do 30. června 2020. Kmitočtové příděly mají platnost do 31. prosince 2030. Do stejného termínu mohou vysílat všechny čtyři celoplošné multiplexy DVB-T2, tedy sítě 21, 22, 23 a 24, které od letošního listopadu do června příštího roku postupně nahradí vypínané celoplošné multiplexy 1, 2, 3 a 4, vysílající v končícím standardu DVB-T. České televizi a společnosti Digital Broadcasting prodloužil ČTÚ pozměněné kmitočty pro celoplošné vysílání již 30. září letošního roku.